Είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό μου και η καρδιά μου πλημμυρίζει από χαρά

Είναι τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό μου και η καρδιά μου πλημμυρίζει από χαρά

Τον πρώτο χρόνο με το μωρό της, μια νέα μαμά βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα που την γεμίζουν και ομορφαίνουν τη ζωή της με τρόπους που δεν είχε φανταστεί. Χάρη στο μωρό, όλες οι στιγμές, καθημερινές ή μη, αποκτούν άλλο νόημα και παίρνουν διαστάσεις γιορτής. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για μια ούτως ή άλλως χαρμόσυνη περίοδο όπως είναι τα Χριστούγεννα. Η χαρά που νιώθει μια νέα μαμά τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό της είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είχε νιώσει μέχρι τότε.

Μικρή αγαπούσα πολύ τα Χριστούγεννα – όπως όλα τα παιδιά – και περίμενα πως και πως να έρθουν οι άγιες αυτές μέρες. Λαχταρούσα να περάσω χρόνο στο σπίτι με τους δικούς μου, τα ξαδέρφια μου, τον παππού και τη γιαγιά και να κάνω όλα εκείνα που έκανα κάθε χρόνο με τον ίδιο ενθουσιασμό, λες και ήταν η πρώτη φορά.

Μεγαλώνοντας, από την εφηβεία κιόλας, άρχισα να τα σνομπάρω λίγο μέχρι που τέλειωσα και το πανεπιστήμιο και, εργαζόμενη, πια, ξαναγάπησα τις γιορτινές μέρες, τις βόλτες στις χριστουγεννιάτικες αγορές και στους φωταγωγημένους δρόμους της πόλης.

Ώσπου, πρόσφατα, ήρθε και η ώρα μου να γίνω μαμά. Απόκτησα ένα υπέροχο μωράκι με το οποίο δένομαι πιο πολύ μέρα με τη μέρα και παρατηρώ το κάθε τι επάνω του με έναν ενθουσιασμό που είναι τελείως παιδικός. Σαν να μαθαίνω τον κόσμο από την αρχή.

Και τώρα που έρχονται τα πρώτα μου Χριστούγεννα μαζί του, η καρδιά μου πλημμυρίζει από χαρά και πάει να σπάσει όποτε σκέφτομαι ότι θα είναι τα ομορφότερα Χριστούγεννα της ζωής μου.

Για πρώτη μου φορά, δεν λαχταράω τίποτε άλλο από το να περάσω τις γιορτές στο στολισμένο μας σπίτι έχοντας αγκαλιά το μωρό μου – και τον μπαμπά του φυσικά.

Και να γεμίσω το τραπέζι της τραπεζαρίας με γλυκά, να κερνάω όλους όσους έρχονται να καμαρώσουν το ζουζούνι μου – γιατί αυτή η επαφή είναι κάτι που έλειψε σε όλους μας τους προηγούμενους μήνες που είχαμε ένα νεογέννητο σε καιρούς covid.  Να δούμε τον παππού και τη γιαγιά που θα έρθουν από μακριά, τις θείες και τους θείους που δε βλέπουν την ώρα να κρατήσουν το ανιψάκι τους στην αγκαλιά τους και τους αγαπημένους φίλους μας που δεν μπόρεσαν ούτε στο μαιευτήριο να έρθουν με όλους αυτούς τους περιορισμούς.

Δεν μπορώ να περιγράψω τη χαρά μου που θα γιορτάσω τα Χριστούγεννα με το μωρό μου. Σκεφτείτε ότι εκείνο δεν θα καταλάβει τίποτα. Νομίζω ότι χαίρομαι πιο πολύ γιατί μου σκάνε εικόνες απ’ το μέλλον, όταν θα μεγαλώσει λίγο και τα Χριστούγεννα θα είναι οι καλύτερες μέρες του χρόνου για εκείνο. 

Τότε, που θα μπορούμε να περνάμε κάθε στιγμή των γιορτών κάνοντας κάτι μοναδικό, διασκεδαστικό, χαριτωμένο και αληθινά αξέχαστο. Και ίσως ξαναζήσω τις όμορφες στιγμές των παιδικών μου χρόνων μέσα από το παιδί μου – ή τα παιδιά μου, ποιος ξέρει τις μας επιφυλάσσει η συνέχεια…

Η ουσία είναι ότι, αυτόν τον καιρό, νιώθω μια ευτυχία που όμοιά της δεν έχω ξανανιώσει και τα Χριστούγεννα είναι το κερασάκι στην τούρτα. 

Θέλω να τα ζήσω όσο πιο χαρούμενα γίνεται και να μεταδώσω αυτήν την πρωτόγνωρη χαρά στο μωρό μου. Ας μην καταλαβαίνει ακόμα τι γίνεται γύρω του, μου αρκεί να μοιραστούμε οι δυο αυτό το υπέροχο συναίσθημα που έχει γεμίσει την καρδιά μου.

v