Το ομορφότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αυτό που στολίζουν τα παιδιά

Το ομορφότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αυτό που στολίζουν τα παιδιά

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη γιορτή των παιδιών και κάθε χρόνο, βάζουμε τα δυνατά μας για να μην τα… απογοητεύσουμε! Γεμίζουμε τις μέρες του Δεκεμβρίου με χριστουγεννιάτικα γλυκά, διασκεδαστικές δραστηριότητες και δώρα, ενώ φροντίζουμε πάντα να βρεθούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπο.

Ωστόσο, αυτό που περιμένουν πώς και πώς τα παιδιά είναι το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, κάτω από το οποίο θα μπουν τα περιβόητα δώρα του Άη- Βασίλη! Γι΄αυτό και όταν έρχεται η ώρα να διακοσμήσουμε το σπίτι και να στολίσουμε το έλατο για τα Χριστούγεννα, ας αντισταθούμε από την φυσική μας παρόρμηση να είναι όλα τέλεια κι ας δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να το κάνουν με το δικό τους γούστο. 

Ίσως να μην είναι το πιο καλαίσθητο χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά: 

Το ευχαριστιούνται παραπάνω!

Μπορεί το γούστο μας να μην συμβαδίζει πάντα με το γούστο των παιδιών μας, αλλά αν τα αφήσουμε ελεύθερα να στολίσουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο όπως θέλουν, αν μη τι άλλο θα το ευχαριστηθούν! Μπορεί οι μικρές μπάλες να μπουν στο κάτω μέρος του δέντρου ή τα στολίδια να μην εξαπλωθούν σε όλα τα κλαδιά, αλλά δεν πειράζει. 

Το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που ονειρεύονταν και σίγουρα θα το θυμούνται για πάντα ως το ομορφότερο δέντρο του κόσμου. Εξάλλου, σε μερικές μέρες μπορείτε να αλλάξετε τη θέση των χριστουγεννιάτικων στολιδιών χωρίς να το καταλάβουν. Το ότι τους κάνατε το χατίρι την πρώτη μέρα, χωρίς να παρεμβείτε στο… έργο τους, είναι αρκετό για τα μικρά παιδιά. 

Νιώθουν ότι μετράει η γνώμη (και το γούστο) τους

Επιπρόσθετα, νιώθουν πως η γνώμη τους μετράει, έχει υπόσταση και υπολογίζεται. Μπορεί να μην συμφωνούμε μαζί τους, αλλά το σημαντικό είναι ότι ακούσαμε το «θέλω» τους και τους δώσαμε χώρο να σκεφτούν, να το αναπτύξουν και τελικά να το κάνουν πράξη. Με αυτή την απλή υποχώρηση (και άλλες παρόμοιες, φυσικά, που οφείλουμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας με τα παιδιά), τονώνουμε την αυτοπεποίθησή τους και καλλιεργούμε την αυτοεκτίμησή τους. 

Μας αγαπάνε λίγο παραπάνω

Είναι διαφορετικό να στολίζουν το δέντρο η μαμά και ο μπαμπάς και τα παιδιά να κρεμάνε κάποια στολίδια εκεί που τους λέμε από το να τα αφήνουμε ελεύθερα να κάνουν ό,τι θέλουν και όπως το θέλουν! Στη δεύτερη περίπτωση, αισθάνονται σίγουρα πιο ελεύθερα και πιο δημιουργικά, ενώ μας... αγαπάνε λίγο παραπάνω. 

Φτιάχνουμε όμορφες οικογενειακές αναμνήσεις

Όλο αυτό το κλίμα, με τα παιδιά να απολαμβάνουν το στόλισμα του δέντρου κι εμείς να τα καμαρώνουμε και να τα τραβάμε αμέτρητες φωτογραφίες, χτίζει υπέροχες οικογενειακές στιγμές. Αναμνήσεις που τα παιδιά μας θα κρατούν σαν φυλαχτό για πάντα και που, κάποτε, να επαναλάβουν με τα δικά τους παιδιά. 

Το ομορφότερο δέντρο είναι αυτό που στολίζουν τα παιδιά

Αν βάλουμε στην άκρη τους δικούς μας ψυχαναγκασμούς, θα διαπιστώσουμε ότι το ομορφότερο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι αυτό που στολίζουν τα παιδιά. Είναι φτιαγμένο με ενθουσιασμό, φαντασία και, φυσικά, την μαγεία των Χριστουγέννων που μόνο τα παιδιά μπορούν να δουν! Εξάλλου, τι πειράζει αν τα στολίδια φτάνουν μέχρι εκεί που φτάνουν τα χεράκια τους;

v