Στη μαμά που κυνηγάει τα τέλεια Χριστούγεννα: άραξε και απόλαυσε τα παιδιά σου

Στη μαμά που κυνηγάει τα τέλεια Χριστούγεννα: άραξε και απόλαυσε τα παιδιά σου

Ποια μαμά δεν θέλει να περάσει η οικογένειά της όσο καλύτερα γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων, αυτές τις μέρες τις άγιες και αγαπημένες; Αυτό, όμως, δε σημαίνει, ότι θα πρέπει να γίνει αυτή χίλια κομμάτια για να περάσουν τέλεια οι υπόλοιποι. Αφήστε που, αν αγχώνεται με το να είναι όλα στην εντέλεια καταλήγει να περνάει κάθε λεπτό των γιορτών ξεσκονίζοντας κάποια γωνία ή γυαλίζοντας κάποιο ασημικό. Και τελικά, θα χάσει την ευκαιρία να απολαύσει, αν μη τι άλλο, πολύτιμες στιγμές με τα παιδιά της. Στιγμές που φεύγουν και δεν ξαναγυρνάνε.

Νομίζω ότι ξέρω τι σε βασανίζει τις τελευταίες μέρες. Σκέφτεσαι πως, μετά από τα περσινά ανύπαρκτα Χριστούγεννα, τα φετινά πρέπει να είναι δυο φορές τέλεια για τα παιδιά σου. 

Δίκιο έχεις… Τα παιδιά έχουν στερηθεί πολλά τα τελευταία δύο χρόνια και είναι άδικο να μην περάσουν φανταστικά και αλησμόνητα αυτές τις γιορτές. Το ίδιο και οι παππούδες που απομονώθηκαν όσο ποτέ άλλοτε και έκαναν κυριολεκτικά μαύρα μάτια να μας δούνε, κι εμάς και τα εγγόνια τους. Τους αξίζουν τα καλύτερα κι εσύ είσαι διατεθειμένη να κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να τα έχουν.

Παρ’ όλ’ αυτά, το αν θα περάσουνε τέλεια ή όχι δεν έχει καμία σχέση με το αν εσύ θα τα έχεις όλα στην εντέλεια: την κάθε λεπτομέρεια, το κάθε στολίδι, το κάθε δωράκι, το σπίτι απ’ άκρη σ’ άκρη, τα ρούχα του ρεβεγιόν ή το μενού του χριστουγεννιάτικου δείπνου. Αντιθέτως, μπορεί να χαλαστούνε κιόλας, αν σε βλέπουν να αγχώνεσαι με τα ασήμαντα σε τέτοιο βαθμό που ξεχνάς να χαρείς τα σημαντικά.

Γι’ αυτό και ίσως είναι η κατάλληλη ώρα να... το πάρεις αλλιώς και να αλλάξεις τρόπο σκέψης. Να αντιμετωπίσεις αυτές τις γιορτές διαφορετικά από όλες τις προηγούμενες. Χωρίς αχρείαστα άγχη, ψυχαναγκασμούς και υπερβολές.

Να ξεχάσεις για λίγο την τάξη, την καθαριότητα και το νοικοκυριό και να αφεθείς στην γιορτινή ραστώνη. Να βάλεις λίγο νερό στο κρασί σου και να μην πάρεις τα καλύτερα δώρα σε όλους. Θες μια καλύτερη ιδέα; Φέτος, φτιάξε χειροποίητα συμβολικά δωράκια με τη βοήθεια των παιδιών σου. Είναι ένας ωραίος τρόπος να περάσεις χρόνο μαζί τους και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα μείνουν ανεξίτηλες όχι μόνο σε σας, αλλά σε όλους.

Βάλε στην άκρη τις αγγαρείες, τα ψώνια και τα συγυρίσματα. Δεν είναι τα Χριστούγεννα ο καιρός για όλα αυτά. Αφιέρωσε χρόνο σε βόλτες με τα παιδιά, οικογενειακές βραδιές και παιχνίδι – πολύ παιχνίδι.

Μην πιστέψεις ούτε για ένα λεπτό ότι τα παιδιά σου προτιμούν να τα βλέπουν όλα αψεγάδιαστα από το να περνάνε όμορφες στιγμές μαζί σου. Αρκετά σε έχουν στερηθεί όλη τη χρονιά. Και αρκετά τα έχεις στερηθεί κι εσύ. Αυτές οι μέρες είναι ένα δώρο από μόνες τους. Ένα δώρο που δεν αξίζει να χαραμίσεις για να ικανοποιήσεις μια ανάγκη σαν κι αυτές που κληρονομούμε από τις μανάδες μας.

Σπάσε τα δεσμά και αφέσου ελεύθερη να χαρείς τις γιορτές και να απολαύσεις τα παιδιά σου. Και θα έρθει μια μέρα που θα κοιτάξεις πίσω σου και θα ξέρεις ότι πήρες την καλύτερη απόφαση της ζωής σου!

v