Η επαγγελματίας οικοδέσποινα και άλλοι 4 τύποι μαμάς που συναντάμε τις γιορτές

Η επαγγελματίας οικοδέσποινα και άλλοι 4 τύποι μαμάς που συναντάμε τις γιορτές

Οι γιορτές είναι ημέρες χαλάρωσης, ξεκούρασης και φυγής από τα συνηθισμένα για όλους εκτός από τις μαμάδες. Για εκείνες, δεν αλλάζουν και πάρα πολλά – ας το παραδεχτούμε. Είναι γεγονός ότι πάλι στις μαμάδες πέφτει το μεγαλύτερο βάρος των γιορτών (προετοιμασίες, ψώνια, καθαριότητες, τραπεζώματα) αφού πρέπει κάνουν τα Χριστούγεννα ξεχωριστά για όλη την οικογένεια. Το μόνο που αλλάζει είναι ο τρόπος που το κάνει η κάθε μια τους...

Η «κάνω τα πάντα και δεν κουράζομαι ποτέ»

Αγαπάμε Χριστούγεννα, δε λέω, αλλά οι περισσότερες από εμάς νιώθουμε μια παγωμάρα όταν σκεφτόμαστε πόση δουλειά πρέπει ρίξουμε. Δυστυχώς για εμάς, τον πήχη έχουν ανεβάσει κατακόρυφα εκείνες οι ακούραστες μαμάδες που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να στολίσουν το σπίτι απ’ άκρη σ’ άκρη, να τραπεζώσουν όλους τους συγγενείς, να καθαρίσουν, να ψωνίσουν, να παίξουν και να τα μαζέψουν όλα μετά σαν να μην έγιναν ποτέ Χριστούγεννα.

Η «τρέχω και δεν προφταίνω»

Με τον πήχη εκεί ψηλά, δεν είμαστε και λίγες όσες μαμάδες κυριολεκτικά τρέχουμε ολημερίς και πάλι μένουμε πίσω στις κάθε λογής προετοιμασίες. Ευτυχώς, που υπάρχουν τα e-shop και γλυτώνουμε το πήγαιν’ έλα στα μαγαζιά, τα delivery και γλυτώνουμε το τρέξιμο στα ζαχαροπλαστεία και οι σκούπες ρομπότ που καθαρίζουν τα χαλιά μόνες τους, αλλιώς θα τρώγαμε γαλοπούλα των Φώτων.

Η επαγγελματίας οικοδέσποινα

Ένα μεγάλο μέρος των γιορτών είναι τα τραπεζώματα που τα χαιρόμαστε μεν, αλλά μας βγαίνει και η πίστη για να είμαστε έτοιμες – σινιέ και καλοχτενισμένες – λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνες που γεννήθηκαν έτοιμες. Οι επαγγελματίες οικοδέσποινες που τα έχουν όλα στην εντέλεια και μοιάζουν περισσότερο με μαιτρ εστιατορίου παρά με μαγείρισσες – που, παρεπιπτόντως, είναι και τέλειες.

Η «λατρεύω τα Χριστούγεννα»

Η αλήθεια είναι ότι για να κάνεις τα Χριστούγεννα των άλλων τέλεια, πρέπει να τα θες κι εσύ τέλεια. Σαν τις μαμάδες που είαι λες και δεν έχουν γνωρίσει άλλη εποχή του χρόνου. Στολίζουν ό,τι στέκεται και ό,τι κινείται, τηρούν όλα τα έθιμα – παραδοσιακά και οικογενειακά – οργώνουν τα Χριστουγεννιάτικα πάρκα και τα bazaar, και γίνονται τελικά περισσότερο παιδιά κι από τα ίδια τα παιδιά τους. Μέχρι που πιστεύουν και στον Άη Βασίλη.

Η «μου τη δίνουν τα Χριστούγεννα»

Όχι σαν κάποιες που κάνουν μεν το καλύτερο που μπορούν, αλλά το κάνουν για χάρη των παιδιών τους. Αυτές, από μέσα τους, σκέφτονται διαρκώς πόσο τους τη δίνουν τα Χριστούγεννα που όλοι είναι χαρούμενοι χωρίς λόγο και πρέπει να δούνε ξανά τους συγγενείς που δε χωνεύουν. Με λίγα λόγια, ανυπομονούν κάθε λεπτό να έρθει η μέρα των Φώτων να γιορτάσουν μόνες τους το τέλος των γιορτών.

v