8 πράγματα για τα οποία ΚΑΜΙΑ μαμά δεν πρέπει να απολογείται

8 πράγματα για τα οποία ΚΑΜΙΑ μαμά δεν πρέπει να απολογείται

Οι νέες μαμάδες συχνά δεχόμαστε επικρίσεις για την εμφάνισή μας, για το αν γεννήσαμε με καισαρική, αν θηλάζουμε δημόσια ή αν είμαστε κουρασμένες και κακοδιάθετες. Ωστόσο, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορείτε και δεν χρειάζεται να απολογούμαστε σε κανέναν και για τίποτα - και ειδικά για τα παρακάτω:

Πώς και πού ταΐζετε το μωρό σας



Το αν θα δώσετε στο μωρό σας φόρμουλα ή μητρικό γάλα είναι κάτι που θα αποφασίσετε εσείς, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, και δεν έχει κανείς δικαίωμα να σας κρίνει για την απόφασή σας. Όπως δεν έχει δικαίωμα να σας επικρίνει επειδή επιλέξατε να θηλάσε σε δημόσιο χώρο. Πολλοί θα σας κάνουν να νιώσετε ενοχές, αλλά δεν πρέπει να πέσετε σ’ αυτή την παγίδα. Εξάλλου, το μωρό σας χρειάζεται να φάει και δεν είναι δικό σας πρόβλημα αν οι άνθρωποι αισθάνονται άβολα βλέποντάς σας να θηλάζετε.

Πώς και πού γεννήσατε



Μόνο εσείς και ο γυναικολόγος σας μπορείτε να αποφασίσετε πού και πώς θα νιώσετε πιο άνετα και ασφαλέστερα να γεννήσετε. Πιθανότατα να περιτριγυρίζεστε από «ειδικούς» που θα σας πουν ότι η απόφασή σας είναι λάθος και ότι γνωρίζουν τον μόνο σωστό τρόπο τοκετού. Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται από αυτούς και δεν χρειάζεται να δικαιολογήσετε την επιλογή σας. 

Δεν έχετε πολλά λεφτά



Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να μπορείς να μεγαλώσεις σωστά ένα παιδί. Ωστόσο, όταν δεν υπάρχει μεγάλη οικονομική άνεση, μπορεί να νιώσετε πως δεν του προσφέρετε όσα θα ήθελε. Τα παιδιά, όμως, δεν χρειάζονται πολλά χρήματα και υλικά αγαθά για να είναι ευτυχισμένα. Αποενοχοποιηθείτε και δώστε του όλη την προσοχή, τη φροντίδα και την αγάπη που χρειάζεται. Αυτά αρκούν για να είναι χαρούμενο και να μεγαλώσει όπως πρέπει. 

Χρειάζεστε προσωπικό χρόνο



Μόλις γεννήσετε, αφιερώνετε τις ώρες και τις μέρες σας στη φροντίδα του μωρού. Και αν ποτέ χρειαστείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, σας κατακλύζουν οι ενοχές. Ωστόσο, δεν είστε κακή μαμά επειδή θέλετε να μείνετε λίγο μόνη σας ή να πάτε μια βόλτα με τις φίλες σας όπως παλιά. Είναι κατανοητό και απαραίτητο να… γεμίζετε τις μπαταρίες σας. 

Το σπίτι είναι ακατάστατο



Δεν είστε τεμπέλα ή κακή μαμά αν υπάρχουν παιχνίδια στο πάτωμα ή βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη. Η φροντίδα του παιδιού είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης και συχνά δεν μένει χρόνος και ενέργεια για καθαριότητες. Μην αισθάνεστε την ανάγκη να ζητήσετε συγγνώμη για το ακατάστατο σπίτι, το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα σπίτια με παιδιά. 

Δεν είστε πάντα περιποιημένη



Δεν χρωστάμε σε κανέναν να δείχνουμε συνέχεια περιποιημένες και…. γυμνασμένες! Αγαπήστε το σώμα σας και το γεγονός πως καταναλώνετε την ενέργειά σας στα παιδιά αντί να περνάτε τον χρόνο σας μπροστά στον καθρέφτη μη τυχόν και σας κατακρίνουν για την εμφάνισή σας. 

Δεν είστε συνέχεια καλοδιάθετη



Το να φροντίζεις ένα παιδί σας όλο το εικοσιτετράωρο είναι εξαντλητικό. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι κι εσείς έχετε το δικαίωμα να νιώθετε κουρασμένες ή μπουχτισμένες χωρίς να σημαίνει πως δεν αγαπάτε την οικογένειά σας ή πως δεν είστε ευτυχισμένη. 

Μερικές φορές χρειάζεστε βοήθεια

Επειδή είστε μαμά, δεν σημαίνει ότι τα ξέρετε όλα ή πως μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας. Είναι φυσιολογικό να χρειάζεστε τη βοήθεια των αγαπημένων σας και μην ντρέπεστε να τη ζητήσετε. Έτσι κι αλλιώς, είστε μια υπέροχη μαμά.

Πηγή: brightside.me

v