Καμπανάκι από ΕΜΑ: αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό οι συχνές ενισχυτικές δόσεις

Καμπανάκι από ΕΜΑ: αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό οι συχνές ενισχυτικές δόσεις

Οι συχνές ενισχυτικές δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα και ενδέχεται να μην είναι εφικτές, προειδοποίησαν οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενημέρωσε ότι οι αναμνηστικές δόσεις κάθε τέσσερις μήνες θα μπορούσαν τελικά να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να εξαντλήσουν τους ανθρώπους.

Αντίθετα, οι χώρες θα πρέπει να αφήσουν περισσότερο χρόνο μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων και να τις συνδέσουν με την έναρξη του χειμώνα σε κάθε ημισφαίριο, σύμφωνα με το σχέδιο που καθορίζεται από τις στρατηγικές αντιγριπικού εμβολιασμού, ανέφερε ο Οργανισμός.

Η συμβουλή έρχεται καθώς ορισμένες χώρες εξετάζουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε δεύτερη ενισχυτική δόση, σε μια προσπάθεια να δώσουν περαιτέρω προστασία έναντι των αυξανόμενων λοιμώξεων από Ομικρον.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί δεύτερη ενισχυτική (τέταρτη δόση δηλαδή) σε άτομα άνω των 60 ετών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ενημερώσει ότι οι ενισχυτικές δόσεις παρέχουν καλά επίπεδα προστασίας και δεν υπάρχει ανάγκη για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή, αλλά θα εξετάζει τα δεδομένα καθώς αυτά εξελίσσονται.

Οι ενισχυτικές δόσεις «μπορούν να γίνουν μία φορά ή ίσως δύο φορές, αλλά δεν είναι κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να επαναλαμβάνεται συνεχώς», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής του τμήματος βιολογικών απειλών για την υγεία και στρατηγικής εμβολίων του EMA, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Πρέπει να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μεταβούμε από το τρέχον πλαίσιο πανδημίας σε ένα πιο ενδημικό περιβάλλον».

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ είπε επίσης στην ενημέρωση ότι τα χάπια και τα ενδοφλέβια αντιιικά φάρμακα, όπως το Paxlovid και το Remdesivir, παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της Ομικρον. Ο Οργανισμός είπε επίσης ότι το συντομότερο που μπορεί να εγκρίνει νέο εμβόλιο με στόχο συγκεκριμένη παραλλαγή είναι τον Απρίλιο, καθώς η διαδικασία διαρκεί περίπου τρεις έως τέσσερις μήνες. Υπενθυμίζεται ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμβολίων στον κόσμο έχουν δηλώσει ότι εξετάζουν την παραγωγή εμβολίων που θα μπορούσαν να στοχεύουν σε νέες παραλλαγές.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v