Στη μαμά που είχε τις κολλητές της δίπλα της σε κάθε δυσκολία: είσαι ευλογημένη!

Στη μαμά που είχε τις κολλητές της δίπλα της σε κάθε δυσκολία: είσαι ευλογημένη!

Η μητρότητα είναι μια υπέροχη εμπειρία αλλά εχει, ομολογουμένως, και πολλές δυσκολίες στις οποίες μια μαμά θέλει στήριξη. Και τι καλύτερο από να έχει δίπλα της τις κολλητές της, να την ενθαρρύνουν, να την βοηθάνε και να την εμψυχώνουν ώσπου να περάσει έναν έναν τους κάβους που βρίσκει μπροστά της. Δυστυχώς, αυτό δε συμβαίνει πάντα. Υπάρχουν γυναίκες που όταν έκαναν παιδιά δεν είχαν δίπλα τους τις αγαπημένες τους φίλες και γι’ αυτό ξέρουν καλά πόσο πολύτιμη είναι η παρουσία τους για μια μαμά.

Πριν γίνω μαμά είχα φτιάξει μια ιδανική εικόνα για το τι θα ακολουθούσε την ανακοίνωση της εγκυμοσύνης μου. Στην εικόνα αυτή, είχα βάλει πολλά που δεν είχα ποτέ μου και, δυστυχώς, ένα από αυτά ήταν και η παρουσία των κολλητών μου.

Ναι! Οι κολλητές μου όχι μόνο δεν μοιράστηκαν μαζί μου αυτό το όμορφο ταξίδι, αλλά συνέχισαν τις ζωές τους χωρίς εμένα λες και ήμουν εγώ που τις είχα προδώσει. Ακόμη και εκείνη που ήταν ήδη μάνα απομακρύνθηκε, λες και ξέχασε τι περνούσε αυτή τον πρώτο καιρό με το μωρό της.

Από τότε, βέβαια, έκανα νέες φίλες και φρόντισα να είμαι δίπλα τους σε κάθε δυσκολία είτε είχε να κάνει με τη μητρότητα είτε όχι. Γιατί έτσι κάνουν οι φίλες, κολλητές ή μη. Έτσι κάνουν… οι άνθρωποι.

Γι’ αυτό, και επειδή συνήθως δεν εκτιμούμε κάτι μέχρι να το χάσουμε, θέλω να πω κάτι σημαντικό σε όλες τις μαμάδες που έχουν τις κολλητές τους δίπλα τους: να ξέρετε ότι είστε ευλογημένες!

Βλέπετε, αυτό που εσείς θεωρείτε αυτονόητο δεν είναι δεδομένο για όλες μας. 

Είστε πολύ τυχερές που έχετε φίλες αληθινές, οι οποίες δεν ένιωσαν να απειλείται ο τρόπος ζωής και οι ασήμαντες συνήθειές τους επειδή εσείς κάνατε παιδιά – επειδή αποκτήσατε στη ζωή σας έναν σκοπό πιο σημαντικό από το να κάνετε παρέα μαζί τους.

Είστε πραγματικά ευλογημένες που δεν χρειάστηκε να τηλεφωνείτε στη μητέρα σας μέσα στη μέση της νύχτας επειδή δεν είχατε κανέναν άλλον να μιλήσετε γι’ αυτά που περνάτε. Και που γλυτώσατε τις ατελείωτες μοναχικές βόλτες μετο καροτσάκι, επειδή είχατε πάντα μια φίλη να περπατάει το πλευρό σας και να σας κάνει να ξεχνιέστε με τις κουβέντες και τ’ αστεία σας.

Μοιάζουν μικρά όλα αυτά μπροστά σ’ αυτό που βιώνει μια μητέρα, στην τεράστια χαρά που της δίνει το μωράκι της και έτσι είναι. Αλλά όταν τα έχεις ανάγκη και δεν μπορείς να τα απολαύσεις, όταν δεν βρίσκεις μια μικρή διέξοδο από την επαναλαμβανόμενη καθημερινότητά σου, όσο μηδαμινά και αν είναι διογκώνονται, γίνονται θηλειά και σε πνίγουν.

Να νιώθετε, λοιπόν, ευγνωμοσύνη που σε μια από τις πιο όμορφες και ταυτόχρονα πιο απαιτητικές περιόδους της ζωής σας δεν βρεθήκατε ολομόναχες. Και δεν βρεθήκατε προδομένες από τους τελευταίους ανθρώπους που περιμένατε να σας προδώσουν.

Γιατί δεν είναι λίγο και αυτό. Είναι ένα επιπλέον βάρος, μια διαδρομή από τον θυμό στις ενοχές και πίσω την οποία δεν χρειάζεται καμιά γυναίκα όταν πρέπει να είναι ψυχή και σώμα δίπλα στο μωρό της.

Γι’ αυτό να χαίρεστε την κάθε μέρα με τις φίλες σας, την κάθε επίσκεψη και το κάθε τηλεφώνημά τους. Γιατί είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή παρουσία. Είναι στήριγμα, βοήθεια, ψυχική ανάταση και θετική ενέργεια. Είναι διέξοδος και μια αστείρευτη πηγή αγάπης και ψυχικών δυνάμεων. Είναι στ’ αλήθεια οι κολλητές σας!

Να τις χαίρεστε και να είστε πάντα δίπλα τους.

v