5 βασικοί κανόνες ασφαλείας για να αποφεύγουμε τα ατυχήματα των παιδιών

5 βασικοί κανόνες ασφαλείας για να αποφεύγουμε τα ατυχήματα των παιδιών

Το να μεγαλώνεις ένα παιδί δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς τα ατυχήματα και οι «κακές στιγμές» είναι μέρος της καθημερινότητας. Ωστόσο, όσο πιο καλά προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι άσχημο στα παιδιά. Μερικοί βασικοί κανόνες ασφαλείας, μάλιστα, μπορούν να αποβούν σωτήριοι και να κρατήσουν τα παιδιά μας… σώα!

Τραβήξτε μια φωτογραφία των παιδιών πριν μπείτε σε χώρους με πολύ κόσμο



Η επίσκεψη σε μεγάλους χώρους με πολύ κόσμο όπως τα λούνα παρκ, το εμπορικό κέντρο ή ακόμα και το θέατρο αποτελεί εφιάλτη για τους γονείς! Τα παιδιά τους μπορούν να χαθούν πολύ εύκολα, ενώ είναι δύσκολο να… βρεθούν. Γι' αυτό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και προετοιμασμένοι. 

Καταρχάς, δεν τα χάνουμε από τα μάτια μας και δεν τ' αφήνουμε από το χέρι μας. Επιπλέον, μπορείτε να τα τραβήξετε μια φωτογραφία αμέσως πριν μπείτε στον χαώδη χώρο για να έχετε την ακριβή εικόνα για το πώς ήταν και τι φορούσε το παιδί σας εκείνη την ημέρα. Ενδεχομένως μια παλαιότερη φωτογραφία που τυχαίνει να έχετε στο πορτοφόλι ή το κινητό σας, να βοηθήσει τους θαμώνες που θα θελήσουν να σας βοηθήσουν. 

Δώστε του να δοκιμάσει μικρή ποσότητα ξηρών καρπών αν τρώει για πρώτη φορά



Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς είναι όλο και συχνότερες ενώ πολλά παιδιά υποφέρουν από αυτές. Την πρώτη φορά που θα δώσετε στο παιδί να φάει φιστίκια, καρύδια ή οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό, προτιμήστε μια μικρή ποσότητα. Παρατηρήστε την αντίδρασή του και αν δεν εμφανίσει ανησυχητικά  συμπτώματα αλλεργίας, μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά την ποσότητα. 

Ασφαλίστε τα ντουλάπια με ένα λαστιχάκι 



Τα ντουλάπια του σπιτιού μας κρύβουν πολλούς κινδύνους για τα μωρά μας που έχουν αρχίσει να μπουσουλάνε ή να κάνουν τα πρώτα τους βήματα όπως βαριά ή αιχμηρά αντικείμενα, απορρυπαντικά ή άλλα αντικείμενα που ενδέχεται να τα βλάψουν. Μπορείτε, λοιπόν, να ασφαλίσετε τα ντουλάπια με ένα απλό λαστιχάκι (είτε για τα τρόφιμα είτε για τα μαλλιά) και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. 

«Μείνε κάπου που θα μπορείς να με βλέπεις»



Σε κανέναν δεν αρέσει ο έλεγχος, ειδικά στους νεαρούς επαναστάτες που προσπαθούν να εξερευνήσουν τον έξω κόσμο. Εάν δώσετε εντολή στο παιδί σας να μείνει εκεί που μπορείτε να το δείτε, θα νιώσει περιορισμένο και πιθανότατα θα κάνει το αντίθετο. Είναι πιο αποτελεσματικό να του πείτε: «Μείνε εκεί που μπορείς να με βλέπεις». Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα θεωρήσει το να μείνει στο πεδίο ορατότητάς σας ως εντολή, αλλά μάλλον ως επιλογή. Θα το κάνει να νιώσει ότι είναι αυτό που έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Διδάξτε το τι πρέπει να κάνει σε ώρα ανάγκης



Συνήθως συμβουλεύουμε τα παιδιά πώς πρέπει να συμπεριφέρονται ώστε να μην χαθούν, να μην βάλουν κατά λάθος φωτιά ή οποιαδήποτε άλλη «αναποδιά» μπορεί να τους συμβεί. Ωστόσο, εξίσου αποτελεσματικό είναι να τα προετοιμάσουμε για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που συμβεί κάποιο από τα παραπάνω ενδεχόμενα. Καλή η πρόληψη, αλλά εξίσου σημαντική και η σωστή αντιμετώπιση άσχημων καταστάσεων. 

Πηγή: brightside.me

v