Παιδίατρος: ΠΟΤΕ παιδί με μπουφάν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου!

Παιδίατρος: ΠΟΤΕ παιδί με μπουφάν στο καθισματάκι του αυτοκινήτου!

Τον χειμώνα και ειδικά όταν κάνει παγωνιά, το αυτοκίνητο είναι πολύ κρύο για τα παιδιά. Ταυτόχρονα, εξαιτίας του κρύου ή και της παγωνιάς, ελλοχεύουν πολλοί διαφορετικοί κίνδυνοι από ότι την καλοκαιρινή περίοδο.

Αυτό επισημαίνει και ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης σε πρόσφατη ανάρτησή του, στην οποία απαριθμεί όλα όσα πρέπει να προσέχουμε κατά τη χειμερινή περίοδο όσον αφορά την χρήση των παιδικών καθισμάτων αυτοκινήτου, ώστε να μετακινούμαστε με απόλυτη ασφάλεια για τα παιδιά μας.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑΚΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ !

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη περίοδος για τα καθίσματα αυτοκινήτου!

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα ογκώδη ρούχα, συμπεριλαμβανομένων των χειμερινών μπουφάν και των στολών χιονιού, δεν πρέπει να φοριούνται κάτω από τη ζώνη ενός καθίσματος αυτοκινήτου.

Σε ένα τροχαίο ατύχημα, το γέμισμα σε ένα μπουφάν συμπιέζεται αμέσως από τη δύναμη, αφήνοντας επιπλέον χώρο κάτω από τη ζώνη. Ένα παιδί μπορεί στη συνέχεια να γλιστρήσει μέσα από τους ιμάντες και να πεταχτεί από το κάθισμα.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα βοηθήσουν να επιτύχουμε την τέλεια ισορροπία μεταξύ του να κρατάμε τα μικρά παιδιά και τα βρέφη ζεστά καθώς και ασφαλώς δεμένα στο καθισματάκι:

Αν έχετε πολύ μικρό βρέφος αποθηκεύστε το βρεφικό κάθισμα μέσα στο σπίτι όταν δεν το χρησιμοποιείτε. Η διατήρηση του καθίσματος σε θερμοκρασία δωματίου θα μειώσει την απώλεια θερμότητας του σώματος του παιδιού στο αυτοκίνητο.

Ξεκινήστε νωρίς. Αν σκοπεύετε να βγείτε με το μωρό τα πρωινά του χειμώνα χρειάζεται να ξεκινήσετε νωρίς. Έχετε πολλά να συγκεντρώσετε και το βρέφος μπορεί να μην είναι το πιο συνεργάσιμο! Επιπλέον, η οδήγηση σε χειμερινές συνθήκες θα απαιτήσει από εσάς να επιβραδύνετε και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ντύστε το παιδί σε λεπτές στρώσεις. Ξεκινήστε με στενές στρώσεις στο κάτω μέρος, όπως καλσόν, κολάν ή μακρυμάνικα κορμάκια. Στη συνέχεια, προσθέστε ένα παντελόνι και ένα πιο ζεστό τοπ, όπως ένα πουλόβερ ή ένα πουκάμισο με θερμική πλέξη. Το παιδί σας μπορεί να φορέσει ένα λεπτό φλις μπουφάν από πάνω. Σε πολύ κρύο καιρό, τα μακριά εσώρουχα είναι επίσης μια ζεστή και ασφαλής επιλογή.

Ως γενικός εμπειρικός κανόνας, τα βρέφη πρέπει να φορούν ένα παραπάνω στρώμα ρουχισμού από τους ενήλικες. Εάν εσείς φοράτε παλτό, το μωρό σας πιθανότατα θα χρειαστεί παλτό και κουβέρτα. Απλώς θυμηθείτε να αφαιρέσετε το παλτό και την κουβέρτα μέσα στο αυτοκίνητο πριν βάλετε το παιδί σας στο κάθισμα αυτοκινήτου.

Μην ξεχνάτε καπέλα, γάντια και κάλτσες ή μποτάκια. Αυτά βοηθούν να κρατούν τα παιδιά ζεστά χωρίς να παρεμβαίνουν στους ιμάντες των καθισμάτων αυτοκινήτου. Εάν το παιδί σας πιπιλάει τον αντίχειρα, σκεφτείτε τα μισά γάντια με ανοιχτά δάχτυλα ή κρατήστε ένα ή δύο επιπλέον γάντια στη διάθεσή σας - μόλις βραχούν θα κάνουν το παιδί σας πιο κρύο παρά ζεστό.

Σφίξτε τους ιμάντες του καθίσματος αυτοκινήτου. Ακόμα κι αν το παιδί σας φαίνεται σφιχτά κουμπωμένο στο κάθισμα αυτοκινήτου, τα πολλαπλά στρώματα μπορεί να δυσκολέψουν αρκετά το σφίξιμο της ζώνης. Εάν μπορείτε με το ένα σας χέρι να «γραπώσετε» τους ιμάντες αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τους σφίξετε πιο πολύ ώστε να εφαρμόζουν σφιχτά στο στήθος του παιδιού σας.

Χρησιμοποιήστε ένα παλτό ή μια κουβέρτα πάνω από τα λουριά. Μπορείτε να προσθέσετε μια κουβέρτα στο επάνω μέρος των ιμάντων ή να βάλετε το χειμερινό παλτό του παιδιού σας ανάποδα προς τα πίσω (πάνω από τους ιμάντες). Μερικοί γονείς προτιμούν προϊόντα όπως παλτό ή μπουφάν σε στυλ πόντσο που κλείνουν με φερμουάρ στα πλαϊνά, έτσι ώστε η πλάτη να μπορεί να γυρίζει προς τα εμπρός πάνω από το λουρί. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η έξτρα κουβέρτα ή το ανάποδο μπουφάν πρέπει να είναι εύκολα αφαιρούμενα σε περίπτωση που το μωρό ζεσταίνεται πολύ μετά το ζέσταμα του αυτοκινήτου.

Χρησιμοποιήστε κάλυμμα καθίσματος αυτοκινήτου ΜΟΝΟ εάν δεν έχει στρώμα κάτω από το μωρό το ίδιο το καθισματάκι. Τίποτα ογκώδες δεν πρέπει ποτέ να μπαίνει κάτω από το σώμα του παιδιού σας ή ανάμεσα στο σώμα του και τους ιμάντες της ζώνης. Φροντίστε να αφήσετε το πρόσωπο του μωρού σας ακάλυπτο για να αποφύγετε τον παγιδευμένο αέρα και την ασφυξία.

Στο εμπόριο, μπορεί να συναντήσουμε αξεσουάρ για τα καθίσματα αυτοκινήτου που δεν είναι ασφαλή για χρήση. Ακριβώς επειδή είναι στο ράφι στο κατάστημα ή πωλείται στο διαδίκτυο δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές!

Θυμηθείτε: ένα αντικείμενο που δεν συνόδευε το κάθισμα αυτοκινήτου, δεν έχει υποβληθεί σε δοκιμή σύγκρουσης και μπορεί να επηρεάσει την προστασία που παρέχεται σε περίπτωση ατυχήματος. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ένθετα υπνόσακου ή άλλα αξεσουάρ καροτσιού στο κάθισμα αυτοκινήτου.

Ετοιμάστε μια τσάντα έκτακτης ανάγκης για το αυτοκίνητό σας. Κρατήστε εκεί επιπλέον κουβέρτες, στεγνά ρούχα, καπέλα, γάντια και μη αλλοιώσιμα σνακ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο δρόμο ή αν το παιδί σας βραχεί σε μια χειμερινή έξοδο.

Μετά και τα όσα έχουμε βιώσει τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας κάθε φορά που χιονίζει, αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε μερικά επιπλέον λεπτά για να διασφαλίσουμε ότι το κάθισμα αυτοκινήτου είναι ασφαλισμένο και ότι δεν υπάρχει τίποτα ογκώδες μεταξύ του παιδιού και των ιμάντων. Στη συνέχεια, μπορούμε να ταξιδέψουμε με ηρεμία.»

v