Αν αποφασίσεις να θηλάσεις, μην κάνεις πίσω με τα πρώτα ζόρια!

Αν αποφασίσεις να θηλάσεις, μην κάνεις πίσω με τα πρώτα ζόρια!

Για κάθε γυναίκα που γίνεται μαμά, ο θηλασμός είναι μια εμπειρία που περιμένει πώς και πώς. Παρ’ όλ’ αυτά, τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως τα φανταζόμαστε, αφού είναι πολλοί οι παράγοντες εκείνοι που μπορούν να δυσκολέψουν αρκετά τον θηλασμό – στην αρχή τουλάχιστον. Και είναι τέτοιες οι δυσκολίες, που μπορεί να οδηγήσουν μια μαμά ακόμα και στην εθελούσια διακοπή.

Παρ’ όλ’ αυτά, εάν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι – υγείας π.χ. – αξίζει μια μαμά να κάνει την απαιτούμενη υπομονή και, λαμβάνοντας και την κατάλληλη βοήθεια, να μοιραστεί την υπέροχη εμπειρία του θηλασμού με το μωρό της.

Είναι φυσιολογικό να δυσκολευτείς στην αρχή

Ειδικά την πρώτη φορά που μια γυναίκα γίνεται μαμά, η εικόνα που έχει για όσα ακολουθούν τη γέννα είναι συνήθως αρκετά εξιδανικευμένη. Με λίγα λόγια, περιμένει ο θηλασμός να έρθει ενταλώς φυσικά και άκοπα για εκείνη και για το μωρό της. 

Στην πραγματικότητα, όμως, χρειάζονται και οι δυο τους μια περίοδο προσαρμογής, ενώ κάποια συχνά λάθη και η ελλειπής καθοδήγηση μπορεί να δυσκολέψουν ακόμα πιο πολύ τα πράγματα. Όλα αυτά, όμως, είναι απολύτως φυσιολογικά και θέλει αρκετή υπομονή και τις σωστές κινήσεις, ώστε ο θηλασμός να εδραιωθεί και η σχέση μαμάς-μωρού να δυναμώσει ακόμα πιο πολύ.

Η αϋπνία και η κούραση δεν είναι καλοί σύμβουλοι

Βέβαια, δεν είναι εύκολο για μια μαμά να δει τα πράγματα καθαρά όταν είναι εξουθενωμένη και νιώθει πως το μωρό της ίσως να μην τρέφεται επαρκώς απ’ το στήθος της.

Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να έχει κατά νου ότι η αϋπνία και η κούραση δεν είναι οι καλύτεροι σύμβουλοι. Γι’ αυτό, καλό είναι να ξεκουράζεται όποτε βρίσκει ευκαιρία και να συζητάει όσα περνούν από το μυαλό της με ανθρώπους των οποίων τη γνώμη εμπιστεύεται. Και, φυσικα, με τον πατέρα του παιδιού που πρέπει να είναι το βασικό της στήριγμα σε όλο το ταξίδι της μητρότητας, από τη σύλληψη κιόλας.

Ο σύντροφος σου είναι σύμμαχος – να μην το ξεχνάς

Είναι αλήθεια ότι παλιότερα, οι σύζυγοι και πατεράδες δεν γνώριζαν και πολλά για την εγκυμοσύνη, τη γέννα και το μεγάλωμα του βρέφους. Από τότε όμως μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πάρα πολλά.

Για μια μαμά που θέλει και προσπαθεί να θηλάσει, αλλά δεν τα καταφέρνει από την αρχή, ο ρόλος του μπαμπά μπορεί να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των προσπαθειών της. Ο σύντροφός της είναι εκείνος που βιώνει μαζί της τις δυσκολίες και πρέπει να την βοηθά να τις ξεπεράσει. Σε πρακτικό επίπεδο, με το καθαρό μυαλό και την καθοδήγησή του και σε ψυχολογικό επίπεδο, με την ενθάρρυνση και τη στοργή του.

Μη διστάζεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού

Πολλές νέες μαμάδες, αφού φύγουν από το μαιευτήριο, δυσκολεύονται να αναζητήσουν την καθοδήγηση κάποιου ειδικού, δηλαδή ενός συμβούλου θηλασμού.

Όπως, όμως, όταν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις τι συμβαίνει με το παιδί απευθύνεσαι αμέσως στον παιδίατρό σου, έτσι και με τον θηλασμό. Για να ξεπεράσεις τα πρώτα εμπόδια είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε κάποιον που θα σου δείξει τι πρέπει να κάνεις με υπομονή και, κυρίως, με αγάπη για αυτήν την όμορφη διαδικασία. Ένα πρώτο βήμα είναι η επικοινωνία με μια γραμμή θηλασμού που μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη για τη συνέχεια.

Συζήτα το ανοιχτά και θα δεις ότι δεν είσαι η μόνη που δυσκολεύεται

Τον πρώτο καιρό με το μωρό, μια μαμά είναι σχετικά απομονωμένη και συχνά πολύ κουρασμένη ακόμα και για να μιλήσει στο τηλέφωνο. Πόσο μάλλον, όταν ταλαιπωρείται με τον θηλασμό και η κούραση είναι διπλή.

Κι όμως, εάν κάνει μια προσπάθεια να μιλήσει με άλλες μαμάδες – φίλες, συγγενείς ή τα μέλη κάποιου σχετικού φόρουμ – θα ανακαλύψει πως ό,τι της συμβαίνει το έχουν περάσει πολλές γυναίκες εκεί έξω και σίγουρα θα έχουν πολλά να της πουν. Είναι σημαντικό για μια πιεσμένη μαμά που νιώθει ότι ο περίγυρός της δεν την κατανοεί, να μιλήσει με ανθρώπους που την καταλαβαίνουν χωρίς καν να δώσει εξηγήσεις – της δίνει δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα της.

v