Πονάει πολύ όταν το ένα διδυμάκι σου υποφέρει ενώ το άλλο μεγαλώνει κανονικά

Πονάει πολύ όταν το ένα διδυμάκι σου υποφέρει ενώ το άλλο μεγαλώνει κανονικά

Το 2014, η Ana Bulat και ο σύζυγός της Alex έμαθαν πως περιμένουν πανομοιότυπα δίδυμα και ενθουσιάστηκαν. Δεκαπέντε εβδομάδες μετά, όμως, οι γιατροί ανακάλυψαν πως υπάρχει ένα πρόβλημα: η μέλλουσα μαμά έπασχε από το σύνδρομο μετάγγισης από δίδυμο σε δίδυμο (TTTS) -  μια οξεία ασθένεια που χαρακτηρίζει τα δίδυμα που μοιράζονται τον πλακούντα και χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη διέλευση αίματος από τον ένα δίδυμο (δότη) στον άλλο (λήπτη).

Λόγω του σπάνιου αυτού συνδρόμου, το ένα μωρό λάμβανε περισσότερη τροφή από το άλλο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει. Η μητέρα ενημερώθηκε πως θα έπρεπε να γεννήσει πρόωρα ενώ οι γιατροί της είπαν πως το ένα της μωρό είχε 75% πιθανότητες να ζήσει και να μεγαλώσει κανονικά ενώ το άλλο μόλις 45%. 

Η Maia και η Sara γεννήθηκαν στις 6 Ιουνίου 2015, σε ηλικία 32 εβδομάδων, και η Sara ζύγιζε δύο φορές περισσότερο από την πανομοιότυπη δίδυμη αδερφή της. Η μαμά τους, μάλιστα, είπε πως η γέννα ήταν η «πιο τρομακτική εμπειρία της ζωής της», καθώς οι γιατροί δεν μπορούσαν να προβλέψουν πώς θα επηρεαζόταν το μέλλον των μωρών της.

Σήμερα, τα δύο κοριτσάκια είναι έξι ετών αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά και για τις δύο. «Η Sara άρχισε να περπατάει σε ηλικία 10 ή 11 μηνών ενώ η Maia στην ηλικία των 2 ετών ακόμα μπουσούλαγε. Ο εγκέφαλός της υπέστη βλάβη, μάλλον ενώ βρισκόταν ακόμα στη μήτρα» λέει η Ana. 

«Είναι ένα δύσκολο και σπαρακτικό ταξίδι να βλέπεις το ένα διδυμάκι σου να αναπτύσσεται χωρίς επιπλοκές και το άλλο να ζει με εγκεφαλική παράλυση» λένε οι γονείς της, οι οποίοι συγκεντρώνουν χρήματα για να συνεχίσουν τις απαραίτητες θεραπείες και επεμβάσεις που χρειάζεται το κοριτσάκι τους. 

Η εγκεφαλική παράλυση εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, εξηγεί η Ana, τονίζοντας πως συχνά οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την πολυπλοκότητα και τις αποχρώσεις της αναπηρίας της Maia: «Είναι αγχωτικό να με ρωτάνε όλη την ώρα γιατί δεν μιλάει ακόμα η Maia, ενώ εγώ που την ζω καθημερινά ξέρω ότι έχει κάνει μεγάλη πρόοδο».

Η Maia δεν μπορεί ούτε να περπατήσει χωρίς βοήθεια, ούτε να μιλήσει - εκτός από μερικούς μικρούς ήχους που βγάζει κατά καιρούς. Η μητέρα της, μάλιστα, λέει πως η κόρη της θέλει απεγνωσμένα να επικοινωνήσει μαζί τους και της είναι πολύ δύσκολο όταν οι γονείς της και η αδελφή της δεν μπορούν να την καταλάβουν. Γι’ αυτό και έχει βρει άλλους τρόπους επικοινωνίας. 

«Νομίζω ότι είναι το πιο ευτυχισμένο παιδί στον κόσμο. Το πρόσωπό της είναι τόσο εκφραστικό που μπορεί να εκφράσει κάθε της συναίσθημα. Αλλά μερικές φορές απογοητεύεται που δεν μπορεί να κάνει δραστηριότητες που αγαπάει. Βλέπει την αδερφή της και θέλει να κάνει τα ίδια. Παλεύει σκληρά και είναι πάρα πολύ δυνατή» λέει περήφανα η μητέρα της. 

Παρά τις προκλήσεις της Maia, η Ana αισθάνεται τυχερή που έχει μια τόσο θετική και δυνατή κόρη: «Την αγαπούν όλοι και στο σχολείο είναι πολύ δημοφιλής. Χαμογελάει συνέχεια, είναι δυναμική και της αρέσει να κάνει τους άλλους να γελάνε. Είναι όμορφη, φιλική και κοινωνική».

Πηγή: mylondon.news

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v