Η 9χρονη κόρη μου ξεσπάει στη 2χρονη αδερφή της. Τι να κάνω;

Η 9χρονη κόρη μου ξεσπάει στη 2χρονη αδερφή της. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω 2 κοριτσάκια. Το ένα είναι 9 και το άλλο 2 χρόνων. Το θέμα μου είναι πως η μεγάλη έχει συνέχεια ένταση και νεύρα. Πάντα γκρινιάζει, και όταν της φωνάζω μετά αυτή ξεσπάει στην μικρή αδελφή της. Επίσης, δεν αφήνει τη μικρή καθόλου να παίξει με τα παιχνίδια της, επειδή θέλει να είναι συμμαζεμένο το σπίτι. Της μιλάω καθημερινά, της λέω πως δεν είναι σωστό αυτό που κάνει, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει. Τι μπορώ να κάνω;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι υπέροχες κόρες σας αξιοποιούν την αδερφική τους σχέση! 

Η σχέση μεταξύ αδερφιών είναι μια πολύτιμη σχέση που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Είναι συγγενική, όπως όλων των μελών της οικογένειας, αλλά και ισότιμη. Αυτό σημαίνει ότι τα αδέρφια ανήκουν σε μια άλλη ομάδα από ότι οι γονείς.

Μέσα από το παιχνίδι, τις διαφωνίες, τις συμφωνίες και τις διαμάχες, τα παιδιά διαπραγματεύονται πολύ σημαντικά θέματα. Οι εντάσεις που υπάρχουν στο σπίτι σας, έχουν μια καλή πρόθεση. Σας δυσκολεύουν ωστόσο διότι τα κορίτσια σας διανύουν διαφορετική αναπτυξιακή φάση το καθένα, επομένως τα ζητήματα που απασχολούν τη μεγαλύτερη κόρη σας είναι ακόμη άγνωστα για τη μικρότερη. Έτσι ζορίζονται και οι δύο να καταλάβουν η μία την άλλη.

Με πολλή τρυφερότητα μπορείτε να βοηθήσετε με το να συζητάτε περισσότερο. Δεν έχουν νόημα οι φωνές, μόνο περισσότερη ένταση μπορούν να δημιουργήσουν. Δώστε χώρο και χρόνο στη μεγαλύτερη κόρη σας να σας μοιραστεί οτιδήποτε την απασχολεί και της δημιουργεί ένταση, έτσι ώστε να μην ψάχνει να την ξεσπάσει στη μικρότερη. 

Θα καταφέρετε σίγουρα να αλλάξετε το κλίμα, εάν καταλάβετε ότι τα ζωντανά κορίτσια σας, εάν και σας φαίνονται μικρά, έχουν πολύ σημαντικά θέματα που τα απασχολούν! Είναι τόσο ωραίο να προβληματιστείτε μαζί τους προκειμένου να παράξετε λύσεις! Ήδη αυτό κάνετε!

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v