Το να τα έχεις όλα στην εντέλεια δεν σε κάνει απαραίτητα και καλύτερη μαμά

Το να τα έχεις όλα στην εντέλεια δεν σε κάνει απαραίτητα και καλύτερη μαμά

Όποιος προσπαθήσει να βρει τον ορισμό της «καλής μαμάς», δεν θα έχει μεγάλη τύχη… Τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης και οι γονείς κάνουν ό,τι θεωρούν πιο σωστό για να τα μεγαλώσουν σωστά. Μπορεί κάθε μαμά να βάζει τις δικές της προτεραιότητες σύμφωνα με τις αξίες και την καθημερινότητά της, όμως (σχεδόν) όλες έχουν έναν τον ίδιο στόχο: να μεγαλώσουν ευτυχισμένα παιδιά με αγάπη και φροντίδα!

«Είναι αφελές να χωρίσουμε τις μαμάδες σε καλές και κακές»

Είναι τουλάχιστον αφελές, λοιπόν, να κατατάσσουμε τις μαμάδες σε καλές και μη ανάλογα με το αν και για πόσο θηλάζουν, το πότε κοιμίζουν τα παιδιά ή την καθημερινή ρουτίνα που ακολουθούν. Επίσης αφελές είναι να διαχωρίζουμε τις μαμάδες ανάλογα με το πόσο τακτοποιημένο (ή ακατάστατο) είναι το σπίτι τους, σύμφωνα με την παρακάτω ανάρτηση μια μαμάς.

«Αν το σπίτι σας μοιάζει με τι δικό μου, είστε φίλες μου» γράφει συγκεκριμένα σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Tik Tok, δείχνοντας εικόνες από το σαλόνι, την κουζίνα και τα υπνοδωμάτια. Όπως τα περισσότερα σπίτια με μικρά παιδιά, διακρίνεις παντού σκόρπια παιχνίδια, άπλυτα πιάτα από το μεσημεριανό φαγητό, πεταμένες κάλτσες και παιδικά μπουφάν στον καναπέ.

Όποιος έχει παιδιά, καταλαβαίνει από ακαταστασία!

Ίσως να μην είναι αυτή η μόνιμη εικόνα τους σπιτιού μας, αλλά σίγουρα το έχουμε δει σε παρόμοια κατάσταση - ειδικά όσοι έχουν πάνω από ένα παιδί όπως η συγκεκριμένη! Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, που το βίντεο προβλήθηκε εκατομμύρια φορές, με πολλούς γονείς να νιώθουν οικεία με την εικόνα που είδαν μπροστά τους…

Ωστόσο, υπήρξαν κι εκείνοι που βιάστηκαν να κατακρίνουν την ακαταστασία της συγκεκριμένης μαμάς, αποκαλώντας την «τεμπέλα»! Σ' αυτούς ακριβώς τους γονείς απάντησε, λοιπόν, λέγοντας αυτό που λίγο πολύ έχουμε σκεφτεί όλες μας: το να τα έχεις όλα στην εντέλεια δεν σε κάνει απαραίτητα και καλύτερη μαμά. 

Προτεραιότητα είναι τα παιδιά, όχι οι δουλειές

«Μερικές φορές είναι πιο σημαντικό να ασχολούμαστε με τις ανάγκες των παιδιών παρά με τα άπλυτα πιάτα στον νεροχύτη ή την σκόνη στα έπιπλα» γράφει και συνεχίζει: «Όταν ο ελεύθερος χρόνος μου είναι περιορισμένος, προτιμώ να κάνουμε μια βόλτα, να δούμε όλοι μαζί μια ταινία ή να παίξουμε ένα επιτραπέζιο παρά να τον σπαταλήσω για να τακτοποιήσω τα πεταμένα παιχνίδια που, έτσι κι αλλιώς, θα είναι πάλι πεταμένα μισή ώρα αργότερα» γράφει.

«Αυτό που σκέφτομαι κάθε φορά που το σπίτι είναι άνω κάτω, είναι πως τα παιδιά σύντομα θα μεγαλώσουν και αυτό που θέλω να θυμούνται από μένα δεν είναι μια υστερική μαμά με ένα ξεσκονόπανο στο χέρι... Αντίθετα, θέλω να θυμούνται μια στοργική μαμά που περνούσε χρόνο μαζί τους, άκουγε τα προβλήματα και τις επιθυμίες τους και ήταν πρόθυμη να βάλει στην άκρη τα πάντα προκειμένου να είναι δίπλα τους ουσιαστικά. 

Τα παιδιά έχουν ανάγκη την μαμά τους, όχι ένα σπίτι στην εντέλεια

Εξάλλου, δεν έχω ακούσει κανένα παιδί να παραπονιέται επειδή το σπίτι του είναι ακατάστατο! Έχω ακούσει πολλά παιδιά, όμως, να νιώθουν παραμελημένα επειδή οι γονείς τους έχουν συνέχεια ''δουλειές''. 

Οι υποχρεώσεις, όμως, δεν σταματούν ποτέ και γι' αυτό πρέπει να τους βάζουμε φρένο μόνες μας πριν να είναι αργά! Η προτεραιότητά μας είναι (και πρέπει να είναι) τα παιδιά μας και όχι η δουλειά που αφήσαμε στο γραφείο ή το ασφουγγάριστο πάτωμα. Σύντομα το σπίτι μας δεν θα έχει πια παιδιά αλλά εφήβους που θα είναι κλεισμένοι στο δωμάτιό τους και τότε θα αναπολούμε την φασαρία και την ακαταστασία που επικρατούσε κάποτε...» καταλήγει.

Την επόμενη φορά που θα αφήσετε τα πιάτα στον νεροχύτη και τα παιχνίδια στο πάτωμα, δεν χρειάζεται να νιώσετε ενοχές! Δεν είναι αυτό που θα κρίνει το πόσο καλή μαμά είστε. Αυτό που έχει σημασία για τα παιδιά είναι να έχουν την μαμά τους κοντά τους είτε με πλυμένα πιάτα, είτε με άπλυτα. 

Πηγή: Kidspot.com

v