5 καλοί λόγοι να περιμένεις λίγα χρόνια πριν το δεύτερο παιδί

5 καλοί λόγοι να περιμένεις λίγα χρόνια πριν το δεύτερο παιδί

Μετά το πρώτο παιδί και αφού έχεις μπει σε έναν καλό ρυθμό με τα του μωρού, είναι απολύτως φυσιολογικό να μπεις στη διαδικασία να σκεφτείς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να πας για το δεύτερο… Τώρα που τα έχεις φρέσκα; Ή λίγο αργότερα ώστε να έχεις προλάβει να ξεκουραστείς κιόλας ενδιάμεσα; Οι απόψεις διίστανται, αλλά εάν κλίνεις προς το να περιμένεις λίγο, ορίστε μερικοί καλοί λόγοι για να νιώθεις ότι πήρες τη σωστή απόφαση.

Απολαμβάνεις τα παιδιά σε όλα τα μωρουδιακά τους στάδια…

Τα πρώτα χρόνια με το μωρό είναι μια σκέτη απόλαυση και αξίζει να χαρείς κάθε στιγμή τους. Αν έχεις να φροντίσεις ένα νεογέννητο, όμως, δεν μπορείς να περάσεις πολύ χρόνο με το νηπιάκι σου που ανθίζει κάθε μέρα και περισσότερο. Επιπλέον, δεν μπορείς και να είσαι συνέχεια με το μωρό σου την περιόδο που δένεστε πιο πολύ. Αν περιμένεις λίγα χρόνια όμως, θα χαρείς και τα δυο σου παιδιά στο φουλ… και στα πιο χαριτωμένα τους!

Και εκείνα απολαμβάνουν όλη την προσοχή σου

Και για τα παιδιά, όμως, είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουν της προσοχής σου όσο πιο αδιάκοπα γίνεται. Αυτό είναι πρακτικά αδύνατον όταν μεγαλώνεις ένα μωρό κι ένα νήπιο, κάτι που μπορεί να προκαλέσει και αντιδράσεις τόσο από το μεγάλο όσο και από το μικρότερο. Αφήνοντας ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανάμεσα στα δύο παιδιά, θα μπορείς να δοθείς απόλυτα και στα δύο όταν σε χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο.

Το μεγάλο παιδί γίνεται ο καλύτερος βοηθός σου…

Υπάρχει ακόμα ένα πλεονέκτημα στο να έχεις παιδιά με μια σχετικά μεγάλη διαφορά ηλικίας (4-5 χρόνια). Το μεγάλο παιδί είναι πια σε ηλικία που του αρέσει να νιώθει πιο ανεξάρτητο και πιο «ισότιμο» με τους γονείς. Όπως με χαρά κάνει ένα σωρό άλλα «μεγαλίστικα» πράγματα, έτσι γίνεται και ο βοηθός σου στην ανατροφή του μικρότερου μέλους της οικογένειας. Βλέπει το μωρό, όχι ανταγωνιστικά, αλλά ως προστάτης και κηδεμόνας του.

Και ένα τέλειο πρότυπο για το μικρό

Συνεπώς, το μεγαλύτερο παιδί αρχίζει και αισθάνεται μια ευθύνη απένατι στο αδερφάκι του. Εκτός από το ότι το προσέχει, είναι μια καλή ευκαιρία να ωριμάσει γρηγορότερα και να αναλογίζεται τις συνέπειες που έχουν τα λόγια και οι πράξεις του στους άλλους. Να δει, δηλαδή, τον εαυτό του ως πρότυπο για το μικρούλι, όπως είστε και εσείς για εκείνο όλα αυτά τα χρόνια.

Γλυτώνεις τις ζήλειες και τους τσακωμούς

Ένα νήπιο είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα ζηλέψει με τον ερχομό ενός μωρού και διεκδικήσει τη μαμά του, συχνά με έντονο και μη δειαχειρίσιμο τρόπο. Δύο παιδιά που είναι κοντά στην ηλικία, θα κάνουν μεν παρέα, αλλά θα τσακώνονται και ευκολότερα. Μια καλή διαφορά ηλικίας, αποτρέπει και το ένα σενάριο και το άλλο, αφού το μεγαλύτερο παιδί θα έχει όλο και πιο διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες από το αδερφάκι του καθώς μεγαλώνουν.

v