«Νιώστε άνετα στο άβολο»: αντιμετωπίστε τις εκρήξεις των παιδιών με ηρεμία

«Νιώστε άνετα στο άβολο»: αντιμετωπίστε τις εκρήξεις των παιδιών με ηρεμία

Όλοι και όλες ανεξαιρέτως δυσκολευόμαστε να χειριστούμε ένα νήπιο που βρίσκεται εν εξάλλω κατάστασει και δε, σε δημόσιο χώρο. Η κούραση, τα βλέμματα των περαστικών και η αδυναμία να χειριστούμε την κατάσταση μάς φέρνουν σε αμηχανία, με αποτέλεσμα να χάνουμε την υπομονή μας.

Aξίζει, όμως, να δούμε αυτά τα ξεσπάσματα από διαφορετική σκοπιά, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το παιδί μας να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Λένε ότι μια εικόνα ισοδυναμεί με 1000 λέξεις και αυτό πετυχαίνει μέσα από την ανάρτησή του ο Άγγελος Αρχαγγέλου.

«Να βολευτείς στα άβολα...

Λατρεύω αυτή την εικόνα. Δυο απόλυτα ήρεμοι άντρες που περιμένουν το ξέσπασμα να περάσει στο κορίτσι. Οι δύο άντρες είναι ο πατέρας και ο παππούς του δίχρονου κοριτσιού, το οποίο αναγκάστηκε να ξαπλώσει στο πάτωμα και να ξεσπά στη μέση του εμπορικού κέντρου.

Κανένας από τους δύο άνδρες δεν χάνει την ψυχραιμία του, δεν τον εξοργίζει ή δεν του φωνάζει. Απλώς περιμένουν ήσυχα. Δεν της δίνουν αυτό που θέλει, απλά την αφήνουν να εκφράσει τα συναισθήματά της, στην προκειμένη περίπτωση τον θυμό της που δεν πήρε αυτό που θέλει. Κανείς δεν ντρέπεται για την παράσταση που κάνει η μικρή.

Τα λόγια του ίδιου του πατέρα όταν δημοσίευσε αυτή τη φωτογραφία τα εξηγούν όλα:

''Αυτή η ανάρτηση αφορά ένα πράγμα και μόνο ένα πράγμα. Νιώστε άνετα στο άβολο Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, αλλά ένα πράγμα που με δίδαξε το δικό μου ήταν να μην γίνω γονιός ανάλογα με το τι σκέφτονταν οι άλλοι. Ο μπαμπάς μου πάντα με άφηνε να νιώσω αυτό που έπρεπε να νιώσω, ακόμα κι αν ήταν δημόσια και ντροπιαστικό. Δεν θυμάμαι να μου είπε: 'Με ντροπιάζεις! ω Μην κλαις! 

Μόλις πρόσφατα συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό ήταν για τη δική μου συναισθηματική ανάπτυξη. Τα παιδιά μας μαθαίνουν και επεξεργάζονται τόσες πολλές πληροφορίες και δεν ξέρουν τι να κάνουν με όλα αυτά τα νέα συναισθήματα που εμφανίζονται''.

Ας μάθουμε να νιώθουμε άνετα στα άβολα. Ας μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις εκρήξεις των παιδιών μας με υπομονή και ηρεμία. Τα παιδιά είναι παιδιά μια φορά στη ζωή».

v