Πάλευε με την ενδομητρίωση και την υπογονιμότητα για χρόνια αλλά επιτέλους έγινε μαμά!

Πάλευε με την ενδομητρίωση και την υπογονιμότητα για χρόνια αλλά επιτέλους έγινε μαμά!

Mια γυναίκα που πάλευε για χρόνια με την ενδομητρίωση και με τα προβλήματα γονιμότητας που της είχε προκαλέσει, κατάφερε να γίνει επιτέλους μανούλα ενός γλυκύτατου κοριτσιού. Θέλοντας να ευαισθητοποιήσει αλλά και να ενθαρρύνει όσες υποφέρουν από αυτή την σιωπηλή απειλή για την γυναικεία υπογονιμότητα, μοιράζεται την ιστορία της.

Η Katie Callipolitis υπέφερε από επίμονες ημικρανίες, πόνους στην πλάτη και στην κοιλιακή χώρα από τότε που ήταν έφηβη. Παρόλα αυτά δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια για πολλά χρόνια καθώς πίστευε ότι άνηκε στην κατηγορία γυναικών που απλώς πονάνε στην περίοδο.

«Είχα προβλήματα με το πεπτικό μου σύστημα, πολλούς πόνους στο πόδι και το ισχίο μου και ακόμα περισσότερες ημικρανίες. Πίστευα ότι ο πόνος είναι φυσιολογικός εφόσον έχω περίοδο», δήλωσε.

Καθώς η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα, η Katie αδυνατούσε να συλλάβει. Αφότου εγχειρίστηκε όμως έμεινε έγκυος και γέννησε την κορούλα της. «Η Evy είναι τώρα ενός μηνός. Είναι το μωρό-θαύμα μου. Αν δεν είχα χειρουργηθεί δεν θα την είχα».

Η Katie δήλωσε επίσης, ότι ο μήνας Μάρτιος - μήνας ευαισθητοποίησης για την ενδομητρίωση - ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μοιραστεί την ιστορία της και να συμβουλεύσει τις άλλες γυναίκες να μην θεωρούν τον έντονο πόνο ως φυσιολογικό μέρος του μηνιαίου κύκλου τους.

Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν η επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η κοιλιακή κοιλότητα, σχηματίζοντας κύστες γεμάτες αίμα και ουλώδη ιστό. Ο γυναικολόγος Dr Tal Jacobson του Mater Hospital Brisbane δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των γυναικών που διαγιγνώσκονται με τη νόσο. «Παραδοσιακά, μπορεί να χρειάζονταν έως και 12 χρόνια για να διαγνωστεί», είπε.

Η Katie δήλωσε ότι όταν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με μια σπασμένη κύστη στην ωοθήκη, αποφάσισε να κάνει την επέμβαση.
«Μακάρι να είχα δώσει περισσότερη προσοχή στα συμπτώματα, ώστε να είχα διαγνωστεί νωρίτερα».

Πηγή: matermothers.org.au

v