Skin to skin: τα απίστευτα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα για τη μαμά και το μωρό

Skin to skin: τα απίστευτα οφέλη της επαφής δέρμα με δέρμα για τη μαμά και το μωρό

Η επαφή δέρμα με δέρμα είναι μια πρακτική, κατά την οποία το νεογέννητο  τοποθετείται γυμνό (ή μόνο με την πάνα του) πάνω στη μητέρα του, στήθος με στήθος, αμέσως μετά τον τοκετό και παραμένει εκεί τουλάχιστον για την πρώτη ώρα μετά τη γέννησή του. Είναι μια μοναδική στιγμή που σας επιτρέπει να συνδεθείτε με το μωράκι σας, ενώ έχει επίσης σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το σώμα σας προσαρμόζεται στην θερμοκρασία του μωρού σας για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του

Μετά τη γέννηση, τα νεογέννητα δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το στήθος της μητέρας μπορεί να προσαρμόσει τη θερμοκρασία του μωρού ανάλογα με τις ανάγκες του. Αν κρυώνει για παράδειγμα, μπορείτε να το ζεστάνετε. Σκεφτείτε το σώμα σας σαν μια φυσική θερμοκοιτίδα, έτοιμη να να προστατεύσει το μωράκι σας.

Σταθεροποιείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα μωρά πριν από τη γέννηση, λαμβάνουν γλυκόζη μέσω του πλακούντα, ενώ μετά παίρνουν από το γάλα της μητέρας τους. Εάν οι ανάγκες του μωρού σας σε γλυκόζη (π.χ. η ενέργεια που χρειάζεται για να παραμείνει ζεστό) υπερβαίνουν αυτό που μπορεί να πάρει από το γάλα, τότε θα παρουσιάσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Με την δέρμα με δέρμα επαφή, τις ώρες μετά τη γέννηση, μπορείτε να συμβάλλετε στην ρύθμισή του.

Το μωράκι σας αναπνέει πιο εύκολα και πιο ρυθμικά

Τα μωρά που ακουμπούν γυμνά στο δέρμα της μαμάς τους, αναπνέουν πιο εύκολα και πιο ρυθμικά. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο γεγονός ότι μπορούν να ακούνε τους χτύπους της καρδιάς σας, γεγονός που τα νανουρίζει και τα κάνει να αναπνέουν πιο ήρεμα.

Η διαδικασία του θηλασμού γίνεται πιο εύκολη

Τα μωρά που τοποθετούνται από νωρίς σε επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα τους είναι πιθανότερο να θηλάζουν αποκλειστικά αργότερα αλλά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, συμβάλλει στην απελευθέρωση της ορμόνης ωκυτοκίνη στη μητέρα, η οποία βοηθά στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Το μωρό σας κλαίει λιγότερο

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η skin to skin επαφή ηρεμεί τα μωρά με τέτοιο τρόπο που κλαίνε λιγότερο συγκριτικά με εκείνα που αποχωρίζονται τη μαμά τους. Είναι λογικό καθώς νιώθουν προστασία και την ασφάλεια.

Επικοινωνείτε καλύτερα μαζί του

Χάρη σε αυτή την πρακτική μαθαίνετε νωρίτερα το μωρό σας και επικοινωνείτε καλύτερα μαζί του. Αντιλαμβάνεστε πότε πεινάει, πότε νιώθει δυσφορία κ.ο.κ και μπορείτε να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες του. Αυτό όχι μόνο δημιουργεί ένα ασφαλή δεσμό μεταξύ σας, αλλά τονώνει και την αυτοπεποίθησή σας.

Δημιουργείτε έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό σας

Η επαφή δέρμα με δέρμα επιτρέπει στις μητέρες και τα μωρά να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους για να χτίσουν και να καλλιεργήσουν τη μεταξύ τους σχέση. Ο δεσμός αυτός αναπτύσσεται σιγά-σιγά καθώς γνωρίζεστε με το μικρό σας και γίνεται όλο και πιο ισχυρός με την πάροδο του χρόνου.

Πληροφορίες από my.clevelandclinic.org

v