Καισαρική τομή: Συμβουλές ειδικών για γρήγορη ανάρρωση

Καισαρική τομή: Συμβουλές ειδικών για γρήγορη ανάρρωση

Η καισαρική τομή χρειάζεται σίγουρα περισσότερο χρόνο ανάρρωσης απ’ ότι ο φυσιολογικός τοκετός και, σύμφωνα με τους ειδικούς, η περίοδος μετά τη γέννα είναι πιο επώδυνη. Ωστόσο, οι ειδικοί μοιράζονται μικρές, καθημερινές συμβουλές για να μειώσετε τον χρόνο ανάκαμψης καθώς και τον πόνο από την επέμβαση.

Συμβουλές για γρήγορη ανάρρωση μετά την καισαρική

Μην φοβάστε το περπάτημα: μην αποφεύγετε το περπάτημα μετά την καισαρική. Μπορεί να νιώθετε τράβηγμα ή πόνο στην περιοχή της τομής, αλλά όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να κινείστε, τόσο πιο γρήγορα θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος και ο οργανισμός θα επανέλθει. Αρκεί να κινείστε με προσοχή, λίγα λεπτά κάθε φορά, και πάντα όσο αντέχετε. 

Άνετα ρούχα: φορέστε φαρδιά ρούχα και ευρύχωρα βαμβακερά εσώρουχα που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο άνετα, χωρίς να πιέζουν την τομή σας. 

Υγρά και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: πίνετε πολλά υγρά και τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά και βρώμη, για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

Καθαρίζετε συχνά την πληγή σας: είναι σημαντικό να πλένετε και να στεγνώνετε προσεκτικά την πληγή από την καισαρική τομή, κρατώντας την πάντα καθαρή και προστατευμένη από μικρόβια. Αποφεύγετε να την τρίβετε και προτιμήστε το ταμποναριστό καθάρισμα. 

Έχετε τον νου σας για πιθανή μόλυνση: προσέξτε για σημάδια λοίμωξης την πρώτη εβδομάδα μετά την καισαρική τομή. Τηλεφωνήστε αμέσως στον γιατρό σας εάν: 

  • Ανεβάσετε πυρετό, 
  • αυξηθεί ο πόνος στην επίμαχη περιοχή, 
  • η πληγή κακοφορμίσει, 
  • διακρίνετε πύον, 
  • η πληγή μυρίζει άσχημα, 
  • παρουσιάσετε αιμορραγία ή 
  • αισθανθείτε ασυνήθιστη ενόχληση κατά την ούρηση.

Ζητήστε (και δεχτείτε) τη βοήθεια των αγαπημένων σας: καλό είναι τις πρώτες μέρες που θα επιστρέψετε στο σπίτι να μην είστε τελείως μόνη. Ζητήστε τη βοήθεια του συζύγου, της μητέρας ή της φίλης σας και φροντίστε να είναι κάποιος δίπλα σας. Οι πρώτες εβδομάδες είναι δύσκολες, ειδικά αν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, αφού είναι δύσκολο να παίζετε μαζί τους, να τα παίρνετε αγκαλιά ή να σκύβετε. Ακόμα κι αν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, όμως, θέλετε κάποιον να σας φέρνει το μωρό για να θηλάσετε ή να το πλύνει και να το αλλάξει. 

Πώς να κοιμάστε μετά την καισαρική

Aνάσκελα: με αυτόν τον τρόπο ασκείται μικρότερη πίεση στην πληγή και μειώνονται οι πιθανότητες να ανοίξουν τα ράμματα ή να πονάτε. 

Στο πλάι: μια άλλη άνετη στάση που δεν επιβαρύνει την τομή είναι στο πλάι. Επιπρόσθετα, σας  διευκολύνει να σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι: το μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή σίτισης μειώνει την πίεση στην πληγή, ενώ νιώθετε πιο άνετα ενώ κοιμάστε.

Πότε μπορείτε να οδηγήσετε 

Καλό είναι να αποφεύγετε την οδήγηση τις πρώτες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό. Προγραμματίστε τις δουλειές σας και τις επισκέψεις στον γιατρό έτσι ώστε να αποφύγετε η ίδια να οδηγήσετε. Επιστρατεύστε συγγενείς και φίλους για τα ψώνια ή καθημερινές ανάγκες και μην διστάζετε να ζητάτε βοήθεια. 

Πότε μπορείτε να κάνετε σεξ

Όπως κάθε τοκετός είναι διαφορετικός, έτσι διαφέρουν και οι οργανισμοί μεταξύ τους. Η ανάρρωση μετά την καισαρική εξαρτάται από το πότε θα επουλωθούν οι πληγές στο σώμα σας και θα νιώσετε έτοιμη να επιστρέψετε στις… παλιές σας συνήθειες. Ωστόσο, ένα ασφαλές διάστημα αποχής είναι οι 4-6 εβδομάδες

Πότε μπορείτε να γυμναστείτε

Δεν πρέπει να περιμένετε λιγότερο από έξι με οκτώ εβδομάδες πριν αρχίσετε να κάνετε ελαφριές ασκήσεις, πάντα υπό την καθοδήγηση του γυναικολόγου σας. Το κολύμπι και η γιόγκα συνιστώνται πολύ συχνά από τους ειδικούς για τις λεχώνες που γέννησαν με καισαρική τομή. Για πιο έντονη γυμναστική, περιμένετε τουλάχιστον 12 εβδομάδες

Πότε μπορείτε να απολαύσετε ένα αφρόλουτρο

Αυτό είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας. Οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται άνετα περίπου 3 έως 4 εβδομάδες μετά την επέμβαση για να απολαύσουν ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε καθημερινά ντους, με την προϋπόθεση ότι να διατηρείτε την πληγή σας καθαρή και στεγνή.

Πηγή: motherandbaby.co.uk 

v