Ο 5χρονος γιος μου κάνει την ανάγκη του πάνω του και όταν είναι σχολείο; Τι φταίει;

Ο 5χρονος γιος μου κάνει την ανάγκη του πάνω του και όταν είναι σχολείο; Τι φταίει;
Ερώτηση:
Καλησπέρα, θέλω να σας κάνω μια ερώτηση:  Ο γιος μου είναι πέντε χρόνων και πολλές φορές κάνει πάνω του την ανάγκη του (και κακά). Και στο σχολείο τα ίδια. Τι συμβαίνει;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Το ζήτημα της ενούρησης και της εγκόπρισης που αναφέρετε, είναι ένα συχνό αλλά εξαιρετικά σημαντικό θέμα.

Τα παιδιά μέσα από αυτήν την παλινδρόμηση, εκφράζουν μια έντονη δυσκολία. Είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία του παιδιού αλλά και για τη σχέση με τους γονείς, τους φίλους και τους σημαντικούς άλλους, να δουλευτεί άμεσα.

Χρειάζεται να μιλήσετε αρχικά με τον παιδίατρο σας. Δίνοντας του όλο το ιστορικό, θα μπορέσει να διαγνώσει εάν πρόκειται για πρωτοπαθή ή δευτεροπαθή ενούρηση και εγκόπριση. Η πρωτοπαθής σημαίνει ότι εξ αρχής δεν επιτεύχθηκε έλεγχος των σφιγκτήρων, ενώ δευτεροπαθής σημαίνει ότι αρχικά η δεξιότητα αυτή κατακτήθηκε και στην πορεία για κάποιους λόγους χάθηκε. Η πληροφορία αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για τη θεραπευτική πορεία που θα σας συστήσει.

Ο παιδίατρος επίσης θα εξετάσει εάν κάποιος οργανικός παράγοντας συμβάλλει στην παρουσία αυτού του φαινομένου. Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο θα σας κατευθύνει στο πως να κινηθείτε ώστε να φροντίσετε τον γιο σας.

Να θυμάστε ότι από αυτήν τη δυσκολία ο ίδιος είναι πρωτίστως πολύ επιβαρυμένος, επομένως η τρυφερότητα και η κατανόηση σας είναι πολύτιμα στοιχεία.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v