Νέα υπηρεσία στο gov.gr: ονοματοδοσία και δήλωση βάφτισης με ένα κλικ

Νέα υπηρεσία στο gov.gr: ονοματοδοσία και δήλωση βάφτισης με ένα κλικ

Τη δυνατότητα να δηλώνουν ηλεκτρονικά το όνομα και τη βάπτιση του παιδιού τους, καθώς και να παραλαμβάνουν ψηφιακά την αντίστοιχη ληξιαρχική πράξη, έχουν πλέον όλοι οι πολίτες. Η νέα υπηρεσία παρέχεται από το gov.gr με πολύ απλό τρόπο, μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση».

Μάλιστα, μόλις δύο 24ωρα μετά τη λειτουργία της υπηρεσίας για ψηφιακή ονομοτοδοσία και βάπτιση των παιδιών, 550 γονείς πάτησαν «κλικ» στο gov.gr και έδωσαν το όνομα που επιθυμούσαν στο παιδί τους.

Όπως προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα συνδέεται στο gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και θα υποβάλλει τις δηλώσεις (ονόματος και βάπτισης) ηλεκτρονικά.

Η δήλωση ονοματοδοσίας πραγματοποιείται συνδυαστικά και από τους δύο γονείς, συμπληρώνοντας τη σχετική ληξιαρχική πράξη γεννήσεως. Με την απαραίτητη έγκριση και του δεύτερου γονέα, τη δήλωση παραλαμβάνει ηλεκτρονικά ο ληξίαρχος του δήμου όπου δηλώθηκε η γέννηση του παιδιού και προχωρά στην ονοματοδοσία.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, η επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με SMS και e-mail, ώστε να εντοπίσει και να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr.



Το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (κωδικός QR, κωδικός ασφαλείας, προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης βάπτισης έχει οποιοσδήποτε γονέας ή ο ανάδοχος, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Ο ληξίαρχος, με τον ίδιο τρόπο, την καταχωρεί και ο πολίτης ενημερώνεται αντίστοιχα. Όλα τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή των δηλώσεων αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Πηγή: ot.gr

v