Αστυνομικός για την υπόθεση κακοποίησης 10χρονης: «η σιωπή πρέπει να μας σοκάρει»

Αστυνομικός για την υπόθεση κακοποίησης 10χρονης: «η σιωπή πρέπει να μας σοκάρει»

Η νέα υπόθεση παιδικής κακοποίησης που αποκαλύφθηκε στη Νέα Σμύρνη έχει σοκάρει τους πάντες. Το 10χρονο κοριτσάκι ζούσε έναν εφιάλτη στα χέρια του πατέρα του, ο οποίος για χρόνια την κακοποιούσε σωματικά και σεξουαλικά. Το μαρτύριο του παιδιού ανέδειξε η αστυνομικός και πρόεδρος Δικαιωμάτων & Ισότητας της ΠΟΑΣΥ, Σοφία Βαγενά, η οποία επισήμανε την αδιαφορία των εκπαιδευτικών και των γειτόνων στα περιστατικά κακοποίησης που συμβαίνουν γύρω τους.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, η Σοφία Βαγενά είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι, σε μία εποχή που μιλάμε συνεχώς για φρικαλέα γεγονότα: κακοποιήσεις παιδιών, δολοφονίες παιδιών και συνεχή περιστατικά όπου αναπαράγεται η βία. Είναι λυπηρό ότι μετά τα όσα συνέβησαν στον Άγιο Παντελεήμονα με τα τρία παιδιά, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα γεγονός, αυτό αφορά την κακοποίηση ενός ανήλικου παιδιού από τον ίδιο της τον πατέρα».

Συνέχισε λέγοντας, πώς το κοριτσάκι στάθηκε τυχερό μέσα στην ατυχία του, καθώς όταν το ίδιο μίλησε για την κακοποίησή του, έγινε αμέσως καταγγελία από οικείο πρόσωπό της στο αστυνομικό τμήμα Ν. Σμύρνης.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν αμέσως στη σύλληψη του πατέρα από τη Ρουμανία που μεγάλωνε μόνος του το παιδί. «Το παιδί έχει μεγαλώσει με αυτό τον πατέρα. Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια το κακοποιεί ο βίαιος και επιθετικός πατέρας που είχε βίαια ξεσπάσματα απέναντι στο παιδί» είπε η κ. Βαγενά και πρόσθεσε ότι το κοριτσάκι δεν είναι σε θέση να μιλήσει ακόμη στις Αρχές για τα δεινά που έχει περάσει.

«Πρέπει να δώσουμε ευθύνες στο σχολείο. Πώς είναι δυνατόν να μην είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε;»

H αστυνομικός επισήμανε ακόμη την αδιαφορία των εκπαιδευτικών στο σχολείο που πήγαινε η 10χρονη. «Πρέπει να δώσουμε ευθύνες στο σχολείο. Πώς είναι δυνατόν να μην είχαν αντιληφθεί τι συνέβαινε;» ανέφερε η κ. Βαγενά, με δεδομένο το γεγονός ότι το παιδί είχε εμφανή σημάδια σε όλο το σώμα από την κακοποίηση που υφίστατο για χρόνια.

«Όταν ζούμε σε μια κοινωνία που σιωπούμε στην κακοποίηση παιδιών, τότε αυτό είναι τρομακτικό για όλους μας. Η σιωπή πρέπει να μας σοκάρει.» είπε και ζήτησε από τον κόσμο να μην αδιαφορεί σε ανάλογα περιστατικά παραμέλησης και κακοποίησης.

Κατά την ίδια οι δάσκαλοι του παιδιού θα μπορούσαν να είχαν κάνει προηγουμένως μία καταγγελία για να έχει τελειώσει νωρίτερα το μαρτύριο του παιδιού. «Δεν πρέπει να υπάρχουν παιδιά φαντάσματα!» είπε αναφερόμενη και στην περίπτωση του μικρού Ανδρέα που για χρόνια δεν είχε αναζητήσει κανείς. Και όπως κατέληξε, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από τα σχολεία και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για το κατά πόσο καταγγέλλονται ανάλογα περιστατικά.

Στο «μικροσκόπιο» του εισαγγελέα έχουν μπει και οι δάσκαλοι

Ο  εισαγγελέας κράτησε αντίγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί προκειμένου στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης να διερευνηθούν και τυχόν δικές τους ποινικές ευθύνες, καθώς η 10χρονη πήγαινε στο σχολείο έχοντας έχοντας μώλωπες και εγκαύματα στα χέρια της.

Το αδίκημα που διερευνάται αν έχει τελεστεί είναι αυτό της έκθεσης σε κίνδυνο. Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν άμεσα τη διαδικασία αφαίρεσης της επιμέλειας του παιδιού το οποίο νοσηλεύεται, ενώ ο πατέρας της βρίσκεται στην φυλακή.

Πηγή: reader.gr

v