Η 17 μηνών κόρη μου δεν λέει πολλές λέξεις και ανησυχώ…

Η 17 μηνών κόρη μου δεν λέει πολλές λέξεις και ανησυχώ…
Ερώτηση:
Έχω ένα κοριτσάκι 17 μηνών, και ανησυχώ για την γλωσσική της ανάπτυξη. Συγκρίνοντας την με άλλα παιδιά της ηλικίας της, θεωρώ ότι έχει μειωμένο λόγο. Το γνωρίζω ότι δεν είναι σωστό να συγκρίνουμε. Εκτελεί απλές εντολές και πιο περίπλοκες εντολές, μιμείται ήχους και επιφωνήματα, ανταποκρίνεται στο όνομα της, παίζει συμβολικά παιχνίδια όμως οι μόνες λέξεις που λέει είναι «μαμά», «μπαμπά», «γιαγιά», «τατά», «μιαμ μιαμ», «όχι», «άτε» και τα ονόματα των θείων της. Δεν θα αναφερθεί στις πρώτες της ανάγκες όπως για παράδειγμα νερό, γάλα κλπ. παρόλο που τις τα λέμε καθημερινά με διάφορους τρόπους και σε συχνότητα. Αλλά εκείνη δεν τα λέει.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε την υπέροχη κόρη σας! Η ανάπτυξη κάθε παιδιού είναι διαφορετική και ακολουθεί το δικό της ρυθμό. Έτσι, δεν είναι λάθος να συγκρίνετε μεταξύ παιδιών. Είναι άστοχο και άδικο.

Μιλήστε για ότι σας προβληματίζει με τον παιδίατρο σας. Εκείνος, έχοντας την πλήρη εικόνα και πορεία της κόρης σας, είναι ο πιο κατάλληλος ώστε να σας ενημερώσει. Εάν κρίνει ότι χρειάζεται, μπορεί να σας παραπέμψει για αναπτυξιακό έλεγχο. Εάν εκείνος δεν ανησυχεί, εμπιστευτείτε τον και απολαύστε το μοναδικό μεγάλωμα της κόρης σας.

Τα εμπόδια είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ζωντανής πορείας. Ακόμη κι εάν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, λοιπόν, είτε τώρα είτε το συναντήσετε αργότερα, τρυφερά φροντίζετε να το υπερβείτε ώστε να συνεχίσετε την πορεία σας.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v