Η 3χρονη κόρη μου κάνει τα πάντα μέχρι να περάσει το δικό της – θα αλλάξει ποτέ;

Η 3χρονη κόρη μου κάνει τα πάντα μέχρι να περάσει το δικό της – θα αλλάξει ποτέ;
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 3 χρόνων και είναι πάρα πολύ αντιδραστική και ισχυρογνώμων. Αν δεν περάσει το δικό της χαλάει τον κόσμο! Μάλιστα, ζορίζεται τόσο που μοιάζει σαν να παθαίνει νευρικό κλονισμό οπότε, τελικά, υποκύπτουμε όλοι σε αυτά που θέλει. Μπορεί να αλλάξει αυτή η συμπεριφορά κάποια στιγμή;

Σημείωση: θηλάζει ακόμα και τώρα που ήρθε ο νεογέννητος αδερφός της σπίτι, μόλις τον βλέπει στο στήθος τρέχει να θηλάσει κι αυτή!
Απάντηση:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Να χαίρεστε την κόρη σας και να σας ζήσει το νέο μέλος της οικογένειάς σας! Τα παιδιά, όσο μικρότερα ηλικιακά είναι, τόση μικρότερη ανοχή στη ματαίωση έχουν. Αυτό σημαίνει ότι διεκδικούν σθεναρά το δικό τους και το θέλουν εδώ και τώρα!

Επομένως, αυτή η συμπεριφορά είναι απόλυτα υγιής και αναμενόμενη. Εάν ωστόσο της δείχνετε με τον τρόπο σας ότι υποκύπτετε στις φωνές της, η μικρή συμπεραίνει ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρει αυτό που επιθυμεί. Την ενισχύετε τελικά να συνεχίσει έτσι και να μην αναπτύξει έναν άλλο τρόπο να ζητήσει.

Με τρυφερότητα και επιμονή λοιπόν, έχετε να προχωρήσετε κι εσείς μαζί της στη νηπιακή φάση στην οποία βρίσκεται. Έχει άλλα δεδομένα τώρα, άλλες ικανότητες επομένως και άλλες δυνατότητες.

Ευνοήστε το μεγάλωμα της με κάθε τρόπο. Το στρες οδηγεί τα παιδιά να παλινδρομούν στις συμπεριφορές τους, έτσι ώστε να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια και να λάβουν φροντίδα.

Τώρα με το μωρό σας, χρειάζεται να είστε δείξετε ιδιαίτερο, αλλά και διαφορετικό, ενδιαφέρον για κάθε ένα από τα παιδιά σας ώστε να γίνει ομαλά αυτή η μετάβαση φάσης!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v