8 «πρέπει» και «μη» για νέους γονείς

8 «πρέπει» και «μη» για νέους γονείς

Οι περισσότεροι γονείς πασχίζουμε καθημερινά να κάνουμε ό,τι καλύτερο για την οικογένειά μας. Κανείς, όμως, δεν γεννήθηκε με το εγχειρίδιο του τέλειου μπαμπά ή της τέλειας μαμάς και γι’αυτό συχνά κάνουμε λάθη ή δημιουργούμε προβλήματα που μας κάνουν να αμφιβάλουμε για την επάρκειά μας.

Ο Αμερικανός Παιδίατρος Dr. Alan Greene συγκεντρώνει τα συχνότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς και δίνει λύσεις και απαντήσεις.

1. Να έχετε εμπιστοσύνη στον τρόπο που μεγαλώνετε το παιδί σας.

Μην ανησυχείτε για το τι σκέφτονται για τον τρόπο αυτό οι γονείς σας, οι γείτονες ή οι καθηγητές των παιδιών σας.

2. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για τον εαυτό σας.

Μην το αμελήσετε επειδή δεν έχετε χρόνο. Τα παιδιά ακολουθούν το δικό μας παράδειγμα. Αν δεν ασκούμαστε εμείς δεν θα μάθουν να κάνουν και εκείνα το ίδιο. Φροντίστε, λοιπόν, τον εαυτό σας και διδάξτε στα παιδιά να κάνουν και εκείνα το ίδιο.

3. Βρείτε χρόνο να ετοιμάζετε υγιεινά και νόστιμα γεύματα για την οικογένειά σας.

Μην συμβιβάζεστε, για λόγους ευκολίας, με τροφές που δεν βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν γερό σώμα και μυαλό. Αυτό που τρώνε τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό για την υγεία τους και τα φαγητά που μαθαίνουν να αγαπούν όταν είναι παιδιά συνήθως παραμένουν αγαπημένα τους και καθώς θα μεγαλώνουν. Χαρίστε τους ένα εξαιρετικό δώρο για την υπόλοιπη ζωή τους προσφέροντάς τους υγιεινά και βιταμινούχα γεύματα.

4. Δίνετε στα παιδιά σας καθημερινά πολυβιταμίνες

Μην πιστεύετε ότι όλες οι τροφές που καταναλώνουμε σήμερα περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά για την ανάπτυξή τους. Τα περισσότερα παιδιά δεν τρώνε όσα φρούτα και λαχανικά θα έπρεπε καθημερινά. Ακόμα κι αν το έκαναν (κάτι που συνιστώ ανεπιφύλακτα) η πυκνότητα της θρεπτικής αξίας των τροφών που βρίσκουμε τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά. Τα παιδιά, λοιπόν, χρειάζονται μία καλή πολύ-βιταμίνη καθημερινά για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες τους.

5. Να είστε συνεπείς με τους κανόνες σας

Μην αφήνετε την γκρίνια τους να σας καταβάλει. Αν θέλετε το παιδί σας να κοιμάται στο κρεβάτι του, η «μία μόνο φορά» που θα υποχωρήσετε και θα κοιμηθεί στο δικό σας απλά θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα το επόμενο βράδυ.

6. Να σκέφτεστε όσα πραγματικά έχουν σημασία

Μην επιλέγετε τα λάθος πράγματα για να ανησυχείτε. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα στα οποία πρέπει να δίνετε σημασία, όπως η ασφάλεια των παιδιών σας. Αλλά μην «τρελαίνεστε» με τα μικρά καθημερινά, όπως για παράδειγμα αν ένα βράδυ το παιδί σας κοιμήθηκε με τα ρούχα και όχι με τις πυτζάμες του.

7. Εκμεταλλευτείτε το σήμερα.

Μην περιμένετε το αύριο για να χτίσετε αναμνήσεις μιας ζωής. Ο χρόνος κυλά σαν το νερό. Προγραμματίζετε κάτι διαφορετικό κάθε νέα σεζόν για να έχουν τα παιδιά σας κάτι νέο να προσδοκούν από χρονιά σε χρονιά.

8. Δώστε σημασία τόσο στην δική σας προοπτική όσο και στου παιδιού σας.

Μην παραβλέπετε ούτε τις δικές σας ανάγκες ούτε τις δικές τους. Αν επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά σε αυτά που θέλουν τα παιδιά, ή υπερβολικά σε αυτά που θέλουμε εμείς, τα παιδιά δεν θα καταφέρουν ποτέ να μάθουν να δίνουν και να εισπράττουν.

Πηγή: Momscape

v