Όσα μάθει ένα παιδί μέχρι τα 6, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του

Όσα μάθει ένα παιδί μέχρι τα 6, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του

Έρευνες και μελέτες των τελευταίων ετών αποδεικνύουν αυτό που οι μαμάδες καταλαβαίνουμε μέρα με τη μέρα από την εμπειρία μας: όσα μαθαίνει ένα παιδί μέχρι τα 6, καθορίζουν την υπόλοιπη ζωή του!

Γι’ αυτό, εκτός από την προετοιμασία του για το σχολείο ή την καλλιέργεια δεξιοτήτων όπως να κουμπώνει το παντελόνι του και να μετράει μέχρι το δέκα, καλό είναι να εστιάσουμε σε συνήθειες και αξίες πάνω στις οποίες θα χτίσει όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Την αξία της σωστής διατροφής

Όταν γεννιέται ένα παιδί, το μόνο που χρειάζεται για να μεγαλώσει είναι γάλα. Στη συνέχεια, όταν ο οργανισμός του χρειάζεται κι άλλες βιταμίνες για να αναπτυχθεί σωστά, είναι ευθύνη των γονιών όχι μόνο η επιλογή των τροφών αλλά και η ποσότητα του φαγητού που θα του δώσουν και η συχνότητα των γευμάτων. 

Με λίγα λόγια, η σωστή διατροφή είναι κάτι που χτίζεται μέρα με τη μέρα από την οικογένεια. Οι διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσει το παιδί τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του, θα το ακολουθούν για μια ζωή - ακόμα κι αν κάποιες φορές, ειδικά στην εφηβεία, παρεκκλίνει. Καλό είναι να αποφεύγουμε τη ζάχαρη, το πολύ αλάτι ή την υπερβολική δόση γλουτένης και να εστιάζουμε κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά και το άπαχο κρέας. Τέλος, ενθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε τα πάντα και να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. 

Τη σημασία των κανόνων υγιεινής

Όπως και με τη διατροφή, οι κανόνες υγιεινής διδάσκονται με την επιμονή και την επανάληψη. Δεν είναι τυχαίο που οι μαμάδες επαναλαμβάνουν καθημερινά στα παιδιά να πλύνουν τα χέρια τους πριν κάτσουν στο τραπέζι ή να βουρτσίσουν τα δόντια τους πριν τον ύπνο!

Πρόκειται για απλούς, καθημερινούς κανόνες που μας κρατάνε ασφαλή, ενώ  όταν επαναλαμβάνονται τελικά γίνονται συνήθειες που δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ. Μην κουραστείτε, λοιπόν, να λέτε στα μικρά παιδιά πόσο σημαντικό είναι να κάνουν μπάνιο, να φορούν καθαρά ρούχα ή να αλλάζουν συχνά σεντόνια. Θα έρθει η μέρα που δεν θα χρειάζεται να τους το πείτε. Θα τους έχει γίνει συνήθεια και θα το κάνουν από μόνα τους.

Την αρετή της υπομονής κι επιμονής

Η υπομονή και η επιμονή είναι δύο αξίες εξαιρετικά σημαντικές για το παιδί μας και αποτελούν τις βάσεις για να μπορεί να προχωρήσει με σταθερότητα και επιτυχία στην μετέπειτα ζωή του. Είναι σημαντικό να βάζει στόχους και να προσπαθεί να τους πετύχει, ακόμα κι αν στην αρχή δυσκολεύεται. 

Βοηθήστε το να επιμένει μέχρι να καταφέρει αυτό που θέλει και ενθαρρύνετέ το να σηκώνεται και να συνεχίζει την προσπάθεια κάθε φορά που πέφτει. Για ακόμα μία φορά, το δικό σας παράδειγμα και η δική σας υπομονή θα το οδηγήσουν στον σωστό δρόμο.

Να χρησιμοποιεί τις μαγικές λεξούλες

Ο σεβασμός είναι μια αξία στην οποία θα πρέπει να επιστρέφετε καθ' όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των 5 θα πρέπει να έχουν μπει τα θεμέλια - και θα πρέπει να είναι γερά.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό είναι το δικό σας παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» όσο πιο συχνά μπορείτε, και παράλληλα δώστε αξία στην οποιαδήποτε προσπάθεια και οποιοδήποτε συναίσθημα του παιδιού. Δείξτε του, δηλαδή, ότι σέβεστε τον κόπο του και την προσωπικότητά του. Πολύ βασικό, επίσης, είναι να σέβεστε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας αφού ο σεβασμός ξεκινά από εμάς. 

Μόλις το παιδί κατακτήσει την ευγένεια και τον σεβασμό προς το ίδιο και προς εσάς, μπορείτε να του μιλήσετε για πιο περίπλοκες έννοιες όπως τον σεβασμό σε μία διαφορετική άποψη. 

Τη μαγεία της αγάπης

Η ουσιαστική αγάπη είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσουν ολόκληρη τη ζωή τους, οπότε μην την τσιγκουνεύεστε! Πείτε στο παιδί σας πόσο πολύ το αγαπάτε, αλλά μην μείνετε μόνο στα λόγια. Αγκαλιάστε το, αποδεχτείτε τον χαρακτήρα του, κατανοήστε τις αδυναμίες του, βοηθήστε το να διορθώσει τα λάθη του και σταθείτε δίπλα του σαν ακλόνητος βράχος.

Παράλληλα, δείξτε την αγάπη σας στους γύρω σας. Βοηθήστε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κρατήστε τον χώρο σας ζεστό, αποφύγετε τους άσκοπους καβγάδες και τις φωνές και σεβαστείτε το περιβάλλον. Η στάση σας θα γίνει το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά σας που σταδιακά θα καταλάβουν ότι η αληθινή αγάπη, ακόμα κι όταν είναι αυστηρή, μπορεί να συγχωρεί και να χωράει μέσα της τα πάντα.

v