Πώς να ενθαρρύνεις το παιδί να ανακαλύψει και να ακολουθήσει τα όνειρά του

Πώς να ενθαρρύνεις το παιδί να ανακαλύψει και να ακολουθήσει τα όνειρά του

Καμία σημασία δεν έχει εάν εσύ ονειρευόσουν κόρη δικηγόρο ή γιο αστροναύτη. Αν θες, όταν βγεις στη σύνταξη, μπες στη Νομική ή στη NASA. Το κάθε παιδί έχει δικά του ταλέντα, έχει κλίσεις και όνειρα που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι δύσκολο να το ενθαρρύνεις να βρει τι του αρέσει. Χρειάζεται ελευθερία, ασφάλεια και ανοιχτό μυαλό!

Ξέχνα τα στερεότυπα

Οι παραδοσιακοί ρόλοι ανήκουν στην παράδοση. Οι κόρες μας μπορεί να θέλουν να γίνουν μηχανικοί αυτοκινήτων κι οι γιοι μας κομμωτές ή μάγειρες. Ίσως μεγαλώσαμε με την ψευδή εντύπωση ότι υπάρχουν «κατάλληλα» και «ακατάλληλα» επαγγέλματα ανά φύλο, αλλά είναι δική μας ευθύνη να ξεφορτωθούμε αυτά τα στερεότυπα. Μην κρίνεις τις προτιμήσεις του παιδιού και μην στραγγαλίζεις τα ταλέντα του, βάζοντάς τους έμφυλες ταμπέλες!

Πρόσφερέ τους το δώρο της ελευθερίας



Ίσως το φαντάστηκες να διαπρέπει ως σολίστ πιάνου, αλλά τι να κάνουμε; Εκείνο προτιμάει την κολύμβηση. Κάποια πράγματα είναι ζήτημα γούστου, προσωπικότητας και ταλέντου. Επίτρεψε στο παιδί να έχει τις προτιμήσεις του και να δοκιμαστεί σ’ αυτές. Μόνο έτσι θα ανακαλύψει τι πραγματικά αγαπάει.

Μην υποτιμάς τις ικανότητές τους



Ακόμα κι αν η ζωγραφιά που σου έδωσε είναι… ψιλοχάλια ή αν το κομμάτι που έπαιξε στην κιθάρα ήταν φάλτσο, πες έναν καλό λόγο! Η ενθάρρυνση και η επιβράβευση κάνουν θαύματα!

Δώσε διαφορετικές επιλογές



Δεν έχουν όλα τα παιδιά από μικρά μια σαφή κλίση. Ίσως χρειάζονται χρόνο και διάφορες δοκιμές μέχρι να ανακαλύψουν τι τους αρέσει και τι όχι. Απ’  την πλευρά μας, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να επιστρατεύσουμε τόσο την παρατηρητικότητα όσο και την δημιουργικότητά μας, προσφέροντας επιλογές και βλέποντας τα αποτελέσματα.

Μην υπερφορτώνεις το πρόγραμμά τους



Η παραγωγικότητα είναι συνώνυμη της επιτυχίας στις μέρες μας. Ως ενήλικες μπορούμε να ακολουθούμε το σκεπτικό αυτό -δική μας η ευθύνη. Το να στριμώχνουμε χίλιες δυο δραστηριότητες στο πρόγραμμα των παιδιών όμως, στερώντας τους το δικαίωμα ελεύθερου χρόνου και παιχνιδιού είναι αφόρητα καταπιεστικό. Μ’ αυτόν τον τρόπο ίσως καταλήξουμε να πνίξουμε κάθε ενδιαφέρον που το παιδί ίσως έβρισκε σε κάτι, αφού θα είναι μόνιμα κουρασμένο και πιεσμένο να αντεπεξέλθει.

Η σκληρή αλήθεια μπορεί να περιμένει…



Ναι, δεν λες τη μουσική ή την υποκριτική τον πιο σίγουρο τρόπο να γίνεις πλούσιος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δηλητηριάσεις τα όνειρά τους με σκληρές αλήθειες απ’ τον κόσμο των μεγάλων. Άλλωστε, ποιος σου λέει ότι δεν θα διαπρέψει κι ότι δεν θα αποτελέσει εξαίρεση;

Αφουγκράσου τις ανάγκες τους



Μπορεί να είναι απλώς μια φάση ή κάτι που μεθαύριο θα έχουν ξεχάσει. Αξίζει όμως να ακούσουμε τι ζητάνε -ίσως προσπαθούν να επικοινωνήσουν όσα τα κάνουν χαρούμενα. Να ακούμε όσα ζητάνε και να σημειώνουμε νοερά τις προτιμήσεις τους. Έτσι, θα βάλουμε  τα θεμέλια της στήριξής μας.

Μην διανοηθείς να τα συγκρίνεις με άλλα παιδιά!



Είναι εξαιρετικά σκληρό και άδικο να συγκρίνουμε τα παιδιά με άλλα. Επιβράβευσε την προσπάθεια, κάνε την κριτική σου αν είναι απαραίτητο, αλλά μην βάλεις στο ζύγι την εμπειρία του!

Πηγή: brightside. com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v