Τι να ελέγξετε στο αυτοκίνητο πριν τις διακοπές με τα παιδιά

Τι να ελέγξετε στο αυτοκίνητο πριν τις διακοπές με τα παιδιά

Φυσικά και δεν είναι «καθαρά αντρική δουλειά» τα του αυτοκινήτου. Οδηγούμε, έχουμε αυτοκίνητα, είμαστε υπεύθυνες για την ασφαλή μεταφορά της οικογένειάς μας και γι' αυτό πρέπει να ξέρουμε ό,τι αφορά σ' αυτήν. Δες τι πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθεί πριν ξεκινήσεις για διακοπές με το αυτοκίνητο.

1. Φώτα και καθρέφτες στην εντέλεια

Είναι πολύ σημαντικό η ορατότητά σου να είναι άψογη. Ένας θαμπός καθρέφτης μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες και τα θαμπά φανάρια μειώνουν τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του φωτός. 

Αλάρμ, φλας και φώτα πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια. Είναι εγκληματικό να ταξιδεύεις στην εθνική χωρίς κάτι απ' αυτά, γι' αυτό πριν ταξιδέψεις πήγαινε να φτιάξεις εκείνη τη λάμπα που χάλασε κι όλο το αναβάλλεις.

2. Υαλοκαθαριστήρες έτοιμοι για όλα 

Δεν είναι μόνο η βροχή απ' την οποία οφείλεις να προφυλαχτείς οδηγώντας. Μπορεί το τζάμι σου να λερωθεί από οτιδήποτε οδηγώντας και μη έχοντας νερό ή λειτουργικούς υαλοκαθαριστήρες να καταλήξει ακόμα πιο βρώμικο -και, άρα, επικίνδυνο. 

3. Λάστιχα

H σωστή πίεση, δηλαδή αυτή που ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής είναι απαραίτητη για ένα ασφαλές ταξίδι, αλλά και για τη σωστή κατανάλωση καυσίμων. 

Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας, συμπληρώστε αέρα. Θυμηθείτε ότι είναι καλύτερο να τσεκάρετε την πίεση στα λάστιχά σας όταν είναι κρύα. Επιπλέον, σημειώστε ότι το αυτοκίνητο θα είναι φορτωμένο, επομένως θα πρέπει τα λάστιχα να είναι κατά 10-15% περισσότερο φουσκωμένα απ' το συνηθισμένο.

4. Ψυγείο 

Ελέγξτε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού στο ψυγείο για να αποφύγετε την καταστροφική υπερθέρμανση. 

5. Λάδια 

Ζητήστε να ελέξγουν τη στάθμη του λαδιού στον κινητήρα. Η λίπανση του κινητήρα είναι απαραίτητη -μας τα έμαθαν και στη σχολή οδηγών. Ενδεχόμενη διαρροή λαδιού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σοβαρότερα απ' όσο νομίζεις. 

6. Υγρά τιμονιού/ φρένων/ συμπλέκτη

Ναι, όλα αυτά λειτουργούν με διάφορα υγρά που πρέπει οπωσδήποτε να τσεκάρεις πριν βγεις στην εθνική. 

7. Φορτισμένη μπαταρία 

Τσέκαρε αν η μπαταρία είναι φορτισμένη -για την ακρίβεια, ζήτα απ' τον ειδικό να το τσεκάρει, γιατί λογικά δεν διαθέτεις ή δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς πολύμετρο.

8. Τα απαραίτητα στο πορτ μπαγκάζ 

Πρέπει οπωσδήποτε να έχεις τα απαραίτητα πριν φύγεις για ταξίδι. Κι αυτά είναι: 

  • Φαρμακείο
  • Προειδοποιητικό τρίγωνο
  • Γρύλος και “σταυρός” (μπουλονόκλειδο) για κάθε περίπτωση αλλαγής ελαστικού
  • Φακός και γάντια εργασίας
  • Φωσφορίζον γιλέκο
  • Καλώδια ρεύματος
  • Πυροσβεστήρας
v