Παιδιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι: 5 χρήσιμες συμβουλές για να είναι ασφαλή

Παιδιά στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι: 5 χρήσιμες συμβουλές για να είναι ασφαλή

Το καλοκαίρι έφτασε και οι εκδρομές, είτε κοντινές είτε μακρινές, αποτελούν κομμάτι της ζωής μας! Όταν, όμως, έχεις μικρά παιδιά, τα ταξίδια με το αυτοκίνητο θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή καθώς καραδοκούν κίνδυνοι που δεν είχατε ποτέ φανταστεί. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες είτε σε μικρά είτε σε μεγάλα και πολύωρα ταξίδια.

Ρίξτε τη θερμοκρασία στο αυτοκίνητο

Εάν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο κάτω από τον ήλιο ή η μέρα είναι υπερβολικά ζεστή, είναι καλό να ρίξετε τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου πριν βάλετε μέσα τα παιδιά. Ανοίξτε τα παράθυρα, βάλτε σε λειτουργία το air condition και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν μεταλλικά σημεία στο ειδικό καθισματάκι ή τις ζώνες του αυτοκινήτου (π.χ. στα κουμπώματα) που μπορεί να καίνε από τον ήλιο.

Καλό είναι να έχετε μια πετσέτα ή ένα σεντονάκι στο αυτοκίνητο ώστε να καλύπτετε τα μεταλλικά σημεία που ενδέχεται να είναι καυτά και να κάψουν τα παιδιά.

Προσοχή στο θερμικό εξάνθημα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι ευαίσθητες επιδερμίδες των μικρών παιδιών ιδρώνουν και εκδηλώνουν θερμικά εξανθήματα. Πρόκειται για ένα εξάνθημα που προκαλείται όταν οι αγωγοί ιδρώτα στο δέρμα μπλοκάρουν και ο ιδρώτας παγιδεύεται, δημιουργώντας φουσκάλες με υγρό στο εσωτερικό τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται όπου υπάρχει τριβή, δηλαδή όταν ένα μέρος του σώματος τρίβεται με ένα άλλο ή όταν ρούχα με στενή εφαρμογή τρίβονται στο δέρμα.

Το αυτοκίνητο, λοιπόν, είναι επικίνδυνο για την εμφάνιση τέτοιων εξανθημάτων, καθώς το ιδρωμένο δέρμα έρχεται σε παρατεταμένη επαφή με το ύφασμα του καθίσματος του αυτοκινήτου. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας εμφανίζει συνεχώς εξανθήματα ως αποτέλεσμα του καθίσματος του αυτοκινήτου, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

  • Απλώστε μια κρέμα ειδική για την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού σας πριν από ένα μακρύ ταξίδι για να αποφύγετε τον ερεθισμό από το κάθισμα του αυτοκινήτου.
  • Φροντίστε το κάλυμμα του καθίσματος να είναι πλυμένο και καθαρό! 

Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του μέσα στο αυτοκίνητο

Σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε μόνο του το παιδί στο αυτοκίνητο, και ειδικά το καλοκαίρι! Δεν έχει σημασία αν θέλετε απλά να αγοράσετε κάτι από το περίπτερο, να σηκώσετε χρήματα από το ATM ή να ξεμουδιάσετε για λίγα λεπτά ενώ το παιδί κοιμάται στο καθισματάκι του. 

Ακόμα κι αν έχετε αφήσει ανοιχτά τα παράθυρα ή το aircondition, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε ένα μικρό παιδί χωρίς επίβλεψη και ειδικά εν μέσω καύσωνα! Η θερμοκρασία στο σώμα των παιδιών αυξάνεται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι των ενηλίκων και δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση ώρα είναι αρκετή για να μείνει μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς να διατρέχει κίνδυνο.

Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας δροσερό νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για το καλοκαίρι. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να έχετε πάντα δροσερό νερό στο αυτοκίνητο όταν ταξιδεύετε με παιδιά - είτε η διαδρομή που θα διανύσετε είναι μικρή είτε μεγάλη. Εάν το μωρό είναι ακόμα μικρό και θηλάζει, πάρτε μαζί σας μητρικό γάλα σε μια ισοθερμική τσάντα. Εάν πίνει νερό ή χυμούς, πάρτε μαζί σας μεγαλύτερες ποσότητες από όσο πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε.

Μην χρησιμοποιείτε σεντόνια και πετσέτες… 

Μπορεί τα μικρά παιδιά να κοιμούνται ευκολότερα στις μεγάλες διαδρομές με αυτοκίνητο όταν τα σκεπάζουμε με ένα σεντονάκι. Άλλες φορές, πάλι, νομίζουμε πως αν τα κουκουλώσουμε με ένα πανί, θα τα προστατεύσουμε από τον ήλιο και δεν θα πάθουν εγκαύματα. Ωστόσο, ακόμα κι ένα πολύ ελαφρύ ύφασμα, μπορεί να αυξήσει υπερβολικά τη θερμοκρασία του παιδιού και να πάθει θερμοπληξία. Επιπρόσθετα, με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορείτε να βλέπετε το μωρό σας για να τσεκάρετε εάν είναι καλά ή χρειάζεται κάτι.



Εξίσου σημαντικό είναι μετά από μια βόλτα στην παραλία, να μην τοποθετείτε στα καθίσματα του αυτοκινήτου πετσέτες προκειμένου να παραμείνει στεγνή η ταπετσαρία. Τα καθίσματα του αυτοκινήτου είναι σχεδιασμένα για να υπηρετούν την ασφάλεια και οι πετσέτες τα εμποδίζουν να… κάνουν σωστά τη δουλειά τους! Καλύτερα να έχετε μαζί σας μια επιπλέον αλλαξιά ρούχα ή να περιμένετε να στεγνώσετε πριν μπείτε στο αυτοκίνητο. 

Extra tip: προσαρμόστε τις ζώνες ασφαλείας

Το καλοκαίρι, επειδή τα παιδιά φορούν πιο ελαφριά ρούχα, ίσως χρειάζεται να σφίξετε περισσότερο τους ιμάντες ασφαλείας στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου. Βεβαιωθείτε πως όταν τους ασφαλίζετε είναι αρκετά σφιχτοί ώστε να μπορείτε ίσα να περάσετε το δάχτυλό σας ανάμεσα στη ζώνη και το παιδί. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρετε ότι ούτε το χειμώνα πρέπει να βάζουμε τα παιδιά στο αυτοκίνητο ενώ φορούν χοντρά μπουφάν.

v