«Αγαπητέ μου σύζυγε, δεν μου κάνεις χάρη που κρατάς το παιδί μας για να βγω»

«Αγαπητέ μου σύζυγε, δεν μου κάνεις χάρη που κρατάς το παιδί μας για να βγω»

Παρότι διανύουμε το 2022, κάποιοι μπαμπάδες εξακολουθούν να ακολουθούν το πιο «παλιό μοντέλο πατρότητας» και δεν συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινότητα της οικογένειας. Είναι οι λεγόμενοι μπαμπάδες - κουβαλητές (παύλα παρατηρητές) που ενώ φροντίζουν για την ευημερία της, αγνοούν όλα τα υπόλοιπα.

Σε έναν τέτοιο μπαμπά απευθύνεται και η παρακάτω αναγνώστριά μας με ένα γράμμα... φωτιά:

«Αγαπητέ μου σύζυγε, 

Ξέρω ότι αγαπάς το παιδί μου περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Ξέρω, επίσης, πως κάνεις ό,τι περνάει από το χέρι σου (κι ακόμα παραπάνω) για να είμαστε υγιείς, ασφαλείς και χαρούμενοι. Το ίδιο ακριβώς κάνω κι εγώ, άλλωστε. 

Η μόνη διαφορά μας είναι πως εγώ κάνω κι ένα κάρο πράγματα επιπλέον, που εσύ δεν διανοείσαι καν να κάνεις!

Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να πρέπει να σου αφήνω το μωρό αλλαγμένο, ταϊσμένο και κοιμισμένο για να πεταχτώ μέχρι το σουπερμάρκετ. Διαφορετικά, αγχώνεσαι, πιέζεσαι και τα χάνεις!

Δεν είναι δυνατόν να τρέχω πάντα μόνη μου στα πάρκα, τους παιδότοπους και τα παιδικά πάρτι. Το παιδί έχει και μπαμπά για να το συνοδεύει. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να το πηγαίνω πάντα εγώ στο γιατρό ή για εμβόλιο επειδή είτε έχεις πολλή δουλειά είτε είσαι κουρασμένος από τη δουλειά. Ξέρεις, κι εγώ δουλεύω… Αλλά ακόμα κι αν δεν δούλευα, δεν παίρνεις καν χαμπάρι πόσες νύχτες μένω άυπνη για να φροντίσω το παιδί ενώ εσύ ροχαλίζεις σαν… τρένο!

Δεν είναι δυνατόν να σηκώνομαι μόνο και πάντα εγώ το βράδυ όταν το μωρό κλαίει επειδή είδε εφιάλτη, πεινάει, διψάει ή απλά έχει όρεξη για βραδινό πάρτι. Σε περίπτωση που δεν το έχεις καταλάβει, έχω σταματήσει να θηλάζω εδώ και μήνες πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς κι εσύ να σηκωθείς για να δεις τι θέλει… 



Επίσης, δεν είναι δυνατόν να παραπονιέσαι τη ΜΙΑ φορά που θα θελήσω να βγω με τους φίλους μου επειδή πρέπει να κάνεις babysitting! Να σε ενημερώσω ότι κανένας γονιός δεν μπορεί να κάνει babysitting στο παιδί του, δεν γίνεται εξ’ ορισμού, πώς αλλιώς να σου το εξηγήσω;

Όταν ένας γονιός φροντίζει το μωρό του, είτε είναι η μαμά του είτε ο μπαμπάς του, απλά φροντίζει το μωρό του. Κάνει, δηλαδή, αυτό που υποσχέθηκε να κάνει όταν πήρε την απόφαση να γίνει γονιός. Δεν γίνεται, λοιπόν, να μην μπορείς να του αλλάξεις πάνα, να του φτιάξεις την κρέμα του ή να το πας μια βόλτα στο πάρκο. Κι αν δεν μπορείς, προσπάθησε να τα μάθεις. Είμαι διατεθειμένη να σου παραδώσω εντατικά μαθήματα για να καλύψεις τα κενά σου. 

Με λίγα λόγια, αγαπητέ μου σύζυγε, δεν είναι δυνατόν να είσαι μπαμπάς - παρατηρητής. Δεν αρκεί μια κυριακάτικη βόλτα στη θάλασσα ή ένα μισάωρο μαζί με την οικογένεια για να είσαι παρόν. Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να κάνεις babysitting στο μωρό μας και να αναλάβεις κανονικά τις ευθύνες σου ως πατέρας. 

Σε θέλω μαζί μας, να συμμετέχεις ενεργά σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Θέλω να μοιραζόμαστε τα πάντα και να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον για να μην καταρρεύσουμε - ούτε εσύ, ούτε εγώ».

v