Οικονομική απιστία: τι είναι και πώς μπορεί να καταστρέψει έναν ευτυχισμένο γάμο

Οικονομική απιστία: τι είναι και πώς μπορεί να καταστρέψει έναν ευτυχισμένο γάμο

Έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι (και δάκρυα) για την απιστία, σωματική ή συναισθηματική, που λίγο πολύ έχουμε βιώσει σχεδόν όλοι, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία ή το… κοινωνικό μας status. Ωστόσο, μια νέα μορφή απιστίας έρχεται να ταράξει τα νερά και δεν είναι άλλη από την… οικονομική!

Τι είναι η οικονομική απιστία

Η οικονομική απιστία είναι όταν τουλάχιστον ο ένας από τους δύο συντρόφους κρύβει τις οικονομικές κινήσεις του από τον άλλο. Μπορεί, δηλαδή, να ξοδεύει χρήματα, να διαθέτει πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, να κρατάει μυστικούς λογαριασμούς ή να δανείζεται κρυφά χρήματα. Με λίγα λόγια, δημιουργεί χρέη με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς να το γνωρίζει ο σύντροφός του. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Νοτρ Νταμ στις ΗΠΑ, η οικονομική απιστία ορίζεται ως «μια πράξη με μια επακόλουθη απόκρυψη». Η απόκρυψη αυτή είναι που κάνει το μεγαλύτερο κακό. Οποιαδήποτε μορφή ψέματος στις σχέσεις μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, σύγχυση και φόβους εγκατάλειψης. Η οικονομική εξαπάτηση συχνά κρύβει «βουνά χρέους». Σαν αποτέλεσμα, δεν είναι καθόλου εύκολο να «σώσετε» τον γάμο σας μετά.

Παραδείγματα οικονομικής απιστίας

Ξεκίνησε με τη Melissa Houston να αγοράζει μικρές απολαύσεις στο διαδίκτυο — παπούτσια, ρούχα, τσάντες. Στη συνέχεια, προχώρησε σε μεγάλες αγορές, ανακαινίζοντας το οικογενειακό δωμάτιο και βάζοντας μια πισίνα στην πίσω αυλή. Λέει ότι το ξεφάντωμα των δαπανών της οδήγησε τα οικονομικά της οικογένειάς της σε τεράστιο χρέος - και το έκρυψε από τον σύζυγό της.

«Έφυγα από τα όρια και συσσώρευσα χρέος αξίας άνω των 100.000 δολαρίων μέσω πίστωσης», είπε η Χιούστον, 48 ετών, μητέρα δύο παιδιών που ζει στην Οττάβα του Καναδά.

«Θα του έλεγα πού και πού το κόστος, αλλά δεν θα του έλεγα τον τρέχοντα απολογισμό», είπε. «Το έκρυψα γιατί γνώριζα πως, αν του το έλεγα, δεν θα συμφωνούσε να κάνουμε αυτές τις ανακαινίσεις».

Είναι η οικονομική απιστία «κακοποίηση»;

Όταν σκέφτεστε ότι τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άσκηση ελέγχου, η οικονομική απιστία μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή «κακοποίησης». Φανταστείτε την περίπτωση ενός συζύγου που καταλήγει στο δικαστήριο για χρέη για τα οποία δεν γνώριζε τίποτα!

Γενικά η ισορροπία υπάρχει και η ευτυχία έρχεται όταν λέμε λιγότερα ψέματα και φυσικά όταν είμαστε λιγότερο εκτεθειμένοι σε αυτά.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, χρειάζεται ψυχραιμία. Αρχικά, πρέπει να ελέγξετε ακριβώς τι έχει δαπανηθεί, ποιο το ποσό της οφειλής και το χρηματικό σας απόθεμα. Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι να ξαναχτιστεί σταδιακά η εμπιστοσύνη με τον σύντροφό σας.

Αν το χρέος είναι υψηλό, ο φόβος έρχεται να αντικαταστήσει οποιοδήποτε όμορφο συναίσθημα. ‘Έτσι, πολλά ζευγάρια συχνά απευθύνονται σε κάποιον ειδικό για βοήθεια.

Πληροφορίες από cnbc.com

v