Θα γίνει καλός μπαμπάς; 10 σημάδια για να το καταλάβεις

Θα γίνει καλός μπαμπάς; 10 σημάδια για να το καταλάβεις

Μπορεί αυτός ο άντρας που σου ‘χει πάρει τα μυαλά, αυτός ο φοβερός τύπος που πρόσφατα γνώρισες να μοιάζει ιδανικός. Ίσως κιόλας να είναι! Ιδανικός σύντροφος δεν σημαίνει όμως απαραίτητα και ιδανικός πατέρας. Κανείς δεν είναι «γεννημένος» να γίνει γονιός, κάποιοι όμως το θέλουν πολύ κι έχουν ένα κάποιο… ταλέντο που διαφαίνεται από νωρίς.

Αν o καλός σου έχει όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά, τότε είναι κάτι παραπάνω από έτοιμος να γίνει πατέρας.

Είναι κολλημένος με το ανιψάκι/ ξαδερφάκι/ παιδί των φίλων του

Στα γενέθλιά εκείνου το πιτσιρικιού που αγαπάει πηγαίνει με 45 δώρα και φεύγει τελευταίος. Έχει 3,5 χιλιάδες φωτογραφίες του στο κινητό του, μιλάει πολύ συχνά γι' αυτό και γελάει με ό,τι κάνει. Κι όλα αυτά με μια φυσικότητα παράξενη!

Τα παιδιά τον συμπαθούν

Παίζουν με τα μούσια του, σκαρφαλώνουν στην πλάτη του, του σκάνε χαμόγελα κι αυτός ανταποκρίνεται χωρίς καμία απολύτως δυσκολία. Δεν νιώθει αμήχανα αν τον αφήσεις μόνο με ένα μωρό ή ένα νήπιο και το μωρό/νήπιο αντίστοιχα νιώθει ότι βρήκε επιτέλους τον κατάλληλο άνθρωπο για να παίξει!

Δεν τον «χαλάει» καθόλου να σε συνοδεύει στα παιδικά πάρτι της ανιψιάς/ γιου της φίλης σου κ.λπ.

Θυμάσαι εκείνον τον πρώην σου που ή έβρισκε δικαιολογίες και δεν ερχόταν ποτέ στα γενέθλια της ανιψιάς σου ή ερχόταν και τερμάτιζε την μπαταρία στο κινητό του απ' το ατελείωτο σκρόλινγκ; Ε, καμία σχέση. Ο τύπος ο έτοιμος να γίνει μπαμπάς και θα ΄ρθει και θα κυλιστεί στα πατώματα για να παίξει και θα περάσει και περιέργως καλά!

Προσαρμόζεται εύκολα σε νέες καταστάσεις και δεν γκρινιάζει στις αναποδιές

Το να γίνεσαι γονιός είναι ένα ταξίδι εκπλήξεων. Όσο οργανωτικοί κι αν είμαστε, το μεγάλωμα των παιδιών δεν μπορεί παρά να φέρει τα πάνω-κάτω, τόσο συναισθηματικά όσο και πρακτικά. Ένας άνθρωπος που δεν πελαγώνει μπροστά στις αλλαγές, που μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις νέες καταστάσεις και δεν γκρινιάζει ανελέητα όταν εμφανιστεί κάποια αναποδιά είναι ιδανική περίπτωση μέλλοντα γονιού!

Του αρέσει η παρέα σου (ακόμα κι όταν δεν κάνετε κάτι φοβερό μαζί)

Δεν χρειάζεται πυροτεχνήματα και χαμό για να περάσει καλά. Και μ' αυτό δεν εννοούμε ότι είναι ένας μούχλας με μηδενική κοινωνική ζωή. Εννοούμε ότι μπορεί να περάσει όμορφα και να νιώσει πλήρης μένοντας σπίτι μαζί σου, συζητώντας, κάνοντας μια χαλαρή βόλτα, μαγειρεύοντας ή χαζεύοντας βλακείες στο netflix. Η γονεϊκότητα θα σας κλείσει για λίγο καιρό μέσα. Αλίμονο αν αυτό του φαίνεται φυλακή!

Όταν θυμώνει, ξέρει να το διαχειρίζεται

Μακριά από εμάς η τοξική αρενωπότητα, μακριά από εμάς τα προβλήματα διαχείρισης θυμού. Ένα είναι βέβαιο: τα παιδιά μας φέρνουν στα όριά μας. Γι' αυτό ένας άνθρωπος που δεν ξέρει να χειριστεί τον θυμό του, που ξεσπά, φωνάζει ή γίνεται έστω και λίγο επιθετικός δεν είναι αυτό που ψάχνουμε... 



Είναι υπομονετικός (χωρίς να είναι… χαλβάς)

Ένας παθητικός άνθρωπος που λέει σ' όλα «ναι», δεν αντιδρά ποτέ, δεν κάνει τίποτα θέμα και γενικώς άγεται και φέρεται απ' τη βούληση των άλλων, προβλέπεται να γίνει το απόλυτο θύμα των παιδιών του. Η υπομονή όμως είναι αρετή απαραίτητη για έναν γονιό. Γι' αυτό αν βλέπεις στον καλό σου συμπεριφορές που αποδεικνύουν συνεχώς πόση κατανόηση, πόση αγάπη και υπομονή έχει για τους ανθρώπους γύρω του, τότε -και παιδιά να μην κάνετε- κράτα τον καλά να μη σου φύγει!

Δεν έχει απολέσει (ακόμα) την παιδικότητά του

Παιδιά ίσον παιχνίδι. Σε περίπτωση που ο σύντροφός σου έχει διατηρήσει σε άριστη κατάσταση το παιδί που κρύβει μέσα του, έχεις κερδίσει λαχείο! Μπορεί λίγο να σου τη δίνει το κόλλημά του με τα επιτραπέζια ή τα video games ή την μπάλα, αλλά ξανασκέψου το: πρώτον, είναι τρισχαριτωμένο και δεύτερον, είναι συστατικό επιτυχίας για έναν μπαμπά! 

Έχει ενδιαφέροντα χόμπι αλλά δεν είναι εμμονικός μ' αυτά 

Είναι ο καλός σου ένας άνθρωπος χαρούμενος με τη ζωή του, που νιώθει ολοκληρωμένος, αλλά δεν σαπίζει 5 ώρες τη μέρα στον καναπέ του ούτε εξαρτά την ευτυχία του από τη δουλειά του και μόνο; Τέλεια. Μήπως τυχαίνει να έχει και χόμπι που αγαπά, στα οποία επενδύει χρόνο και αφοσίωση; Ακόμη  πιο τέλεια! Ίσως μια μέρα γίνει ένας απ' αυτούς τους μπαμπάδες που μεταλαμπαδεύουν τη χαρά και το ενδιαφέρον τους για τη μουσική, την άθληση ή οτιδήποτε άλλο στο παιδί τους, χωρίς εμμονές και περιττά βάρη.

Δεν είναι παθητικός -ξέρει να λέει «όχι»

Η υπομονή και η κατανόηση είναι αρετή, αλλά μεγάλωμα παιδιών χωρίς όρια δεν γίνεται. Πρέπει να ξέρουμε να λέμε και κανένα «όχι» πού και πού, ώστε να κυλά ομαλά η καθημερινότητα και να αναπτύσσεται σωστά η προσωπικότητα των παιδιών. 

Αν ο καλός σου «τικάρει» όλα τα ανωτέρω της λίστας, τότε τι το καθυστερείτε, βρε παιδιά; Άντε. Με το καλό! 

v