«Love bombing»: μία από τις πιο επικίνδυνες παγίδες στην αρχή μιας σχέσης

«Love bombing»: μία από τις πιο επικίνδυνες παγίδες στην αρχή μιας σχέσης

Γνωρίζεις έναν καινούριο άνθρωπο κι όλα μοιάζουν πρωτόγνωρα και αλλόκοτα μαγικά. Αναρωτιέσαι πόσο τυχερή είσαι που γνώρισες κάποιον τόσο αδιανόητα ερωτευμένο μαζί σου, τόσο δοτικό, τόσο εκφραστικό και ενθουσιώδη. Αυτή η παραμυθένια κατάσταση, μπορεί και να είναι στην πραγματικότητα μια συμπτωματολογία τοξικότητας.

Love bombing: τι είναι; 

Είναι, για να το πούμε απλά, μια... επίθεση αγάπης. Η πρακτική κατά την οποία δέχεσαι χιλιάδες κομπλιμέντα, δεκάδες δωράκια κι εκατοντάδες εκδηλώσεις αγάπης κάθε είδους που ως σκοπό έχουν τη χειραγώγηση. 

Συμβαίνει συνήθως στην αρχή μιας σχέσης και μεταφράζεται σε βομβαρδισμό στοργής, θαυμασμού, έρωτα, φροντίδας και δοτικότητας. Καταλήγεις να νιώθεις ότι βρήκες την αδερφή ψυχή σου, αναρωτιέσαι πώς γίνεται να κυλάει τόσο αβίαστα αυτή η καινούρια σχέση και πιστεύεις ότι ο τέλειος σύντροφος έχει πια βρεθεί. 

 Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό σ' έναν τρελό έρωτα που εκφράζεται μαξιμαλιστικά. Όμως, στην περίπτωση του love bombing το προβληματικό στοιχείο βρίσκεται στην πρόθεση του ενός εκ των δύο συντρόφων: στοχεύει στη χειραγώγηση, στο να έχει το πάνω χέρι, στο να δημιουργήσει σχέσεις εξάρτησης. 

Ο καθένας μπορεί να είναι «ένοχος» τέτοιας συμπεριφοράς, αλλά συνηθέστερα παρατηρείται από νάρκισσους. Συνήθως, το άτομο αυτό -ας το λέμε love bomber- προσπαθεί να «κερδίσει» τον/την σύντροφό του. Όταν εν τέλει τα καταφέρει, η συμπεριφορά του αλλάζει και γίνεται κακοποιητική και ανοιχτά χειριστική. 

Σημάδια love bombing στην αρχή μιας σχέσης

1. «Μ’ αρέσει να σε κακομαθαίνω»: το άτομο κάνει ακριβά κι ανέλπιστα μεγάλα δώρα εις ένδειξη της τεράστιας αγάπης του.

2. «Θέλω να είμαι συνέχεια μαζί σου»: μπορεί να νιώσεις ενοχή επειδή αποζητάς έστω  και λίγο προσωπικό χρόνο και ιδιωτικότητα.

3. «Είμαστε γεννημένοι ο ένας για τον άλλον»: «λούζεσαι» με έρωτα κι ενθουσιασμό σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο της σχέσης.

4. Βροχή φιλοφρονήσεων: βρίσκεσαι να νιώθεις οριακά υποχρεωμένη απέναντι στον άλλο, να πιέζεσαι σχεδόν από το πόσο εκφραστικός γίνεται.

5. Απομόνωση από τον κύκλο σου: αν και φαίνεται γλυκό το να θέλει το καινούριο σου ταίρι να περνάτε πολύ χρόνο μαζί, τελικά είναι μια προσπάθεια απομόνωσης με στόχο την άσκηση περισσότερου ελέγχου.

6. «Αποκαθήλωση» λίγο καιρό μετά: μετά τον πρώτο μαγικό καιρό με τις πεταλούδες και τα ουράνια τόξα, έρχεται η φάση της αποκαθήλωσης και δεν είσαι πια τόσο μοναδική, τόσο καταπληκτική, τόσο ο έρωτας της ζωής του.
 

v