Παιδίατρος: «πώς να διαλέξετε σχολική τσάντα για ένα παιδί του δημοτικού»

Παιδίατρος: «πώς να διαλέξετε σχολική τσάντα για ένα παιδί του δημοτικού»

Όλοι οι γονείς που έχουμε (ή είχαμε) παιδιά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού θυμόμαστε πως οι σχολικές τσάντες ζυγίζουν περισσότερο από τον μαθητή, κάτι που, όπως λέει και ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης, μπορεί να του προκαλέσει τραυματισμούς και μυϊκά προβλήματα.

Η επιλογή της σχολικής τσάντας, λοιπόν, είναι ένα από τα διαχρονικά προβλήματα των γονιών καθώς θέλουμε να είναι αφενός ανατομική και αφετέρου να δελεάσει το παιδί. 

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Η ανάμνηση είναι κοινή για όσους γονείς είχαν πρόσφατα το παιδάκι τους στην Α Δημοτικού: η σχολική τσάντα είναι ασήκωτη! Θα έπρεπε όμως να είναι έτσι;

Η αγορά μιας καλής σχολικής τσάντας για τα παιδιά δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Το υπερβολικό βάρος αλλά και η λανθασμένη μεταφορά της σχολικής τσάντας μπορούν να προκαλέσουν:

• πόνο στη μέση και τον αυχένα
• τραυματισμούς της ωμικής ζώνης λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται οι κλείδες από τους ιμάντες της τσάντας
• μυϊκή καταπόνηση και μυϊκές θλάσεις που οφείλονται τόσο στο μεγάλο φορτίο, όσο και στον λάθος τρόπο με τον οποίο οι μαθητές σηκώνουν τη σχολική τσάντα για να τη βάλουν στους ώμους.

Συχνά ο προβληματισμός κατά την επιλογή σχολικής τσάντας αφορά τον τύπο της, το αν δηλαδή θα προτιμήσουμε μία τσάντα τύπου σακιδίου ή με ρόδες.

Η τσάντα τύπου σακιδίου είναι η πλέον κατάλληλη και εργονομική επιλογή καθώς κατά τη χρήση της διατηρείται η σωστή στάση του σώματος. Παράλληλα κατανέμεται ισόποσα το βάρος και μειώνεται η απόσταση του κέντρου βάρους του φορτίου από τον κορμό του σώματος, ενώ τέλος, επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση των μελών του σώματος.

Αφότου λοιπόν επιλέξαμε την τσάντα τύπου σακιδίου πλάτης, θα πρέπει να ορίσουμε και τα εργονομικά χαρακτηριστικά της:

👉 Το βάρος της τσάντας θα πρέπει να είναι μικρότερο από το 10% του βάρους του παιδιού.
👉 Το μέγεθος της θα πρέπει να είναι μικρότερο από την πλάτη του παιδιού, δηλαδή να εκτείνεται μεταξύ των δύο ωμοπλατών.
👉 Το πίσω μέρος της τσάντας, εκείνο που έρχεται σε επαφή με την πλάτη του παιδιού, θα πρέπει να έχει φαρδιά βάτα, ώστε να είναι πιο αναπαυτική και να προστατεύει από αιχμηρά αντικείμενα.
👉 Θα πρέπει να διαθέτει δύο ιμάντες εξάρτησης (λουριά), φάρδους 5 cm, με ενισχυμένες βάτες ώστε να μην πιέζονται οι κλείδες.

Προτιμούμε τσάντες που έχουν και έξτρα ιμάντα στην περιοχή του θώρακα. Αυτό επιτρέπει σταθερότητα στη βάδιση, καλύτερη πρόσδεση της τσάντας στο σώμα και καλύτερη κατανομή του βάρους.

Η βάση τσάντας θα πρέπει να βρίσκεται στη γραμμή των ισχίων του παιδιού.

Στις θήκες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της τσάντας τοποθετούμε τα ελαφριά αντικείμενα.

Σωστός τρόπος τοποθέτησης των βιβλίων μέσα στην τσάντα: τα βαριά πιο κοντά στη σπονδυλική στήλη, τα πιο ελαφριά στο μπροστινό μέρος της τσάντας.

Τοποθετούμε κάθε φορά μόνο τα απαραίτητα βιβλία και αντικείμενα στην τσάντα.

Τα παιδιά "δένονται" με την σχολική τους τσάντα -συχνά την κρατούν για περισσότερες από μία σχολικές χρονιές- και γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να επιλέγουμε μαζί τους κάποια που, όχι μόνο τους αρέσει, αλλά και πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v