Ο 20 μηνών γιος μου καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά μιλάει ελάχιστα. Να ανησυχήσω;

Ο 20 μηνών γιος μου καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά μιλάει ελάχιστα. Να ανησυχήσω;
Ερώτηση:
Παρόλο που το 20 μηνών παιδί μου με καταλαβαίνει και εκτελεί εντολές, έχει πολύ φτωχό λεξιλόγιο (λέει γύρω στις 15 με 20 λέξεις). Επίσης, κουνάει πολύ τα χέρια του (πετάρισμα χεριών) όταν θυμώνει ή όταν χαίρεται. Υπάρχει περίπτωση να έχει αυτισμό; Να ανησυχώ;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε τον υπέροχο γιο σας! Η ανάπτυξη είναι μια πολυεπίπεδη διαδικασία με μοναδικό και ιδιαίτερο ρυθμό σε κάθε περίπτωση. Υπάρχουν βεβαίως τα αναπτυξιακά ορόσημα που μας βοηθούν να αξιολογούμε εάν η ανάπτυξη προχωρά καλά, ωστόσο τα ορόσημα αυτά δεν εξηγούνται γραμμικά, αλλά κατά περίπτωση.

Ο παιδίατρος σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ρωτήσετε και να εκφράσετε
τις απορίες σας. Εκείνος έχει την πληρέστερη εικόνα του παιδιού σας καθώς μεγαλώνει και μπορεί να αξιολογήσει σφαιρικά ό,τι εσείς παρατηρείτε.

Εάν εκείνος δεν ανησυχεί δε χρειάζεται να αναζητήσετε περαιτέρω διερεύνηση. Εάν εκείνος σας παραπέμψει για κάποιο έλεγχο, τότε με την καθοδήγηση του προχωράτε.

Τα λεγόμενα σας δεν ακούγονται ανησυχητικά για τον γιο σας, αλλά δεν ξέρω πόσο έντονα βιώνετε εσείς αυτήν την αγωνία. Έχετε σημαντικούς συνοδοιπόρους στο μεγάλωμα του παιδιού σας και αξίζει να τους εμπιστευτείτε!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v