5 σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος σου είναι κακοποιητικός

5 σημάδια που δείχνουν ότι ο γάμος σου είναι κακοποιητικός

Oι κακοποιητικές συμπεριφορές που βιώνει μία γυναίκα στη σχέση ή τον γάμο της δεν περιορίζονται μόνο στην σωματική κακοποίηση. Υπάρχει και η ψυχολογική βία- όπου τα σημάδια της μπορεί να μην ορατά, τα τραύματα όμως που προκαλεί είναι εξίσου επίπονα και σοβαρά.

Η πραγματική αγάπη, όμως, έχει όρια και σεβασμό. Δεν δέχεται απειλές, τελεσίγραφα και στέρηση της ελευθερίας. Γι' αυτό, αν στη σχέση σας βιώνετε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω συμπεριφορές, πρέπει να ενεργήσετε -και μάλιστα άμεσα!- και να προχωρήσετε τη ζωή σας όπως σας αξίζει: χωρίς αυτόν τον άνθρωπο.

Ζηλεύει αφόρητα

Λίγη ζήλια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, αλλά το «λίγη» είναι η λέξη-κλειδί. Αν σύντροφός σας σας ζηλεύει υπερβολικά σε σημείο που δεν σας αφήνει να βγαίνετε μόνη, να έχετε φίλες ή να κάνετε οτιδήποτε μόνες σας χωρίς την παρουσία του, τότε σας... κακομεταχειρίζεται. Η εμπιστοσύνη, αλλά και η ατομική ελευθερία είναι απαραίτητα συστατικά για μια επιτυχημένη και υγιή σχέση.

Σε υποτιμά

Για να επιβιώσει και να εξελιχθεί μια σχέση πρέπει να υπάρχει θαυμασμός και σεβασμός. Να θέλουν και οι δύο το καλύτερο ο ένας για τον άλλον και να αλληλοϋποστηρίζονται. Αν, λοιπόν, νιώθετε ότι ο σύντροφός σας σας μειώνει, σας τρομοκρατεί και δεν σας δίνει την δυνατότητα να εκφραστείτε, καλό είναι να αναλογιστείτε σοβαρά το μέλλον σας χωρίς αυτόν.

Σε κατηγορεί για τη δική του συμπεριφορά

Ένα κλασικό σημάδι κακοποιητικής συμπεριφοράς είναι να σας κατηγορεί για το πώς σας φέρεται. Με λίγα λόγια, να σας θεωρεί υπεύθυνη για τις άσχημες και βίαιες πράξεις του απέναντί σας και να σας φορτώνει με ενοχές, λέγοντάς σας ατάκες του τύπου «εσύ το προκάλεσες αυτό» ή «αν δεν συμπεριφερόσουν έτσι, εγώ δεν θα έκανα αυτό». Δεν φταίτε εσείς όμως!

Σε χειραγωγεί συναισθηματικά

«Μόνο εγώ σ' αγαπάω», «Μόνο εγώ μπορώ να σε κάνω ευτυχισμένη» ή «Νομίζεις ότι θα σε ανεχτεί άλλος;», είναι μερικές από τις πιο κακοποιητικές και χειριστικές φράσεις που μπορεί να πει κανείς σε μια σχέση. Ο χειριστικός άνθρωπος έχει ταλέντο να σε κάνει να πιστεύεις αυτό που θέλει ο ίδιος. Καμουφλάρει την τοξικότητά του με βαρύγδουπες εκφράσεις «αγάπης», έτσι ώστε να επιτύχει συναισθηματικό και νοητικό έλεγχο. Λυπούμαστε, αλλά αυτό δεν είναι αγάπη...

Σας απειλεί

Απειλές και τελεσίγραφα του τύπου «θα σε αφήσω», «θα σου κάνω και θα σου ράνω» είναι η απόλυτη μέθοδος εξαναγκασμού και συναισθητικού εκβιασμού. Χρησιμοποιεί μελλοντικό χρόνο για να σας δείξει ότι υπάρχει περιθώριο αλλαγής στην απόφασή του, αλλά φυσικά με τον τρόπο που εκείνος απαιτεί, χωρίς να λογαριάζει τα δικά σας συναισθήματα. Τέτοια συμπεριφορά δεν αξίζει σε κανέναν και πρέπει να κάνετε κάτι δραστικό πριν να είναι αργά.

v