Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς έσωσε τη ζωή νεογέννητου μωρού

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς έσωσε τη ζωή νεογέννητου μωρού

Ο Owen Monroe ήταν μόνο μερικών ημερών όταν οι γονείς του ενημερώθηκαν πως πάσχει από μια κρίσιμη καρδιακή πάθηση και πιθανότατα δεν θα κατάφερνε να ζήσει. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια, όμως, ήταν ένα ιατρικό θαύμα που του έσωσε τη ζωή.

Ο Tayler και ο Nick Monroe ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια των υπερήχων εγκυμοσύνης ότι το μωρό τους είχε κάποια προβλήματα υγείας.

Οι γιατροί είπαν στο ζευγάρι ότι ο γιος τους είχε ένα σπάνιο γενετικό ελάττωμα στην καρδιά που ονομάζεται «κοινός αρτηριακός κορμός» και αρχικά οι γιατροί σχεδίαζαν να χειρουργήσουν τον Owen λίγες μέρες μετά τη γέννησή του.

Οι γονείς του έμαθαν αργότερα από τους γιατρούς ότι η κατάστασή του ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι περίμεναν. Ο επικεφαλής παιδοκαρδιοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Duke και χειρουργός του Owen, ανέφερε ότι οι γιατροί συζήτησαν πολλά διαφορετικά σενάρια για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του Owen, με αυτό της μεταμόσχευσης να είναι το επικρατέστερο. 

Ωστόσο, ο μικρός θα έπρεπε να μπει σε λίστα αναμονής και να περιμένει αρκετούς μήνες μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης, αλλά δεν υπήρχε χρόνος. Η ζωή του κρεμόταν πραγματικά από μια κλωστή. Έτσι, κατέληξαν σε μια πρωτοποριακή μέθοδο που αποφάσισαν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά σε άνθρωπο: την μερική μεταμόσχευση καρδιάς. 

Ο Owen, λοιπόν, σε ηλικία 17 ημερών, ήταν το πρώτο άτομο που έλαβε επιτυχώς μερική μεταμόσχευση καρδιάς και σήμερα σε ηλικία 5 μηνών, είναι ένα υγιέστατο μωράκι.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση άνοιξε τις πόρτες για να σωθούν κι άλλοι ασθενείς με παρόμοια προβλήματα υγείας.

«Η εγχείρηση πήγε πολύ καλά, ο Owen χαίρει άκρας υγείας και η καρδιά του λειτουργία τέλεια», ανέφεραν οι γιατροί που τον χειρούργησαν, τονίζοντας πως ο μικρούλης άνοιξε έναν νέο δρόμο στην επιστήμη που θα σώσει πολλές ανθρώπινες ζωές. 

Πηγή: cafemom.com

v