Η 4,5χρονη κόρη μας άρχισε ξαφνικά να «βρέχει» το κρεβάτι της...

Η 4,5χρονη κόρη μας άρχισε ξαφνικά να «βρέχει» το κρεβάτι της...
Ερώτηση:
Η μεγάλη μου κόρη, 4,5 χρόνων, βρέχει σχεδόν κάθε βράδυ το κρεβάτι σε αντίθεση με τη μικρή που είναι 3 ετών. Μπορεί να φταίει που το πρόγραμμά μας άλλαξε λόγω εργασίας σε καλοκαιρινή σεζόν ή είναι θέμα υγείας; Να επισημάνω πως πριν τη σεζόν δεν έβρεχε το κρεβάτι της. Επίσης, από τότε που έχουμε νταντά (καλοκαίρι του 2021) έρχεται κάθε βράδυ στο κρεβάτι μας ενώ πριν την νταντά δεν το συνήθιζε!
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η υπέροχη κόρη σας όπως αναφέρετε είχε διακόψει την πάνα και ο έλεγχος της κύστης είχε προχωρήσει. Εφόσον αυτή η λειτουργία είχε κατακτηθεί, μιλούμε για δευτεροπαθή ενούρηση. Αυτό σημαίνει πως πιθανά το άγχος έχει συμβάλει ώστε να παλινδρομήσει σε προηγούμενες συμπεριφορές.

Η αλλαγή του προγράμματός σας είναι πιθανό να την έχει αγχώσει, εάν έχει φέρει μεγάλες αλλαγές στην ημέρα σας. Ο αποχωρισμός από εσάς, ο πολύς χρόνος με άλλα πρόσωπα ή την νταντά, την κάνουν να αναζητά τα φροντίδα σας με διαφόρους τρόπους. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει ότι επί τούτου βρέχει το κρεβάτι της. Αντιθέτως, είναι μια εμπειρία αρκετά δύσκολη τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

Η τρυφερότητά σας είναι σπουδαίος σύμμαχος. Οι επιπλήξεις και οι φωνές φορτίζουν εξαιρετικά μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Με υπομονή και φροντίδα, θα καταφέρει ξανά να ελέγξει την κύστη της και να πάει παρακάτω. Προληπτικά αποφύγετε νερό και άλλα υγρά πριν τον ύπνο, και σηκώστε την εσείς κάποια ώρα μέσα στο βράδυ για τουαλέτα.

Σε συναισθηματικό επίπεδο, περάστε όσο το δυνατό περισσότερο και ποιοτικό χρόνο μαζί ώστε να νιώθει ότι είστε κοντά της και αφουγκράζεστε ότι τη δυσκολεύει με διάθεση να την ακούσετε και να την υποστηρίξετε.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v