Τι να κάνεις για να χάσεις το προγούλι... μια για πάντα!

Τι να κάνεις για να χάσεις το προγούλι... μια για πάντα!

Μπορεί να γυμνάζεστε, να τρέχετε, να περπατάτε και γενικώς να κρατάτε πάντα το σώμα σε (πολύ) καλή φυσική κατάσταση, όμως κάτι σας ξεφεύγει: η… ευρύτερη περιοχή του λαιμού, μαζί με το προγούλι.

Επειδή το διπλοσάγονο είναι κάπως αντιαισθητικό και «κόβει» πολλή από τη γοητεία σας, δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να του πείτε αντίο.

Η σωστή διατροφή

Αν το διπλοσάγονό σας οφείλεται σε αύξηση βάρους, το να χάσετε κιλά σίγουρα θα βοηθήσει. Προσπαθήσετε να βελτιώσετε την διατροφή σας και να ασκείστε τακτικά. Ορισμένοι κανόνες για καλύτερη διατροφή είναι οι εξής:

  • Τρώτε τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτα καθημερινά
  • Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με προϊόντα ολικής άλεσης
  • Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές
  • Τρώτε πηγές άλιπης πρωτεΐνης, όπως τα πουλερικά και το κοτόπουλο
  • Τρώτε υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, τα αβοκάντο και οι ξηροί καρποί
  • Αποφύγετε τα τηγανητά
  • Ελαττώστε την ζάχαρη
  • Προσέξτε περισσότερο το μέγεθος των μερίδων σας

Οι 7 ασκήσεις που μειώνουν το διπλοσάγονο 

Βγάλτε τη... γλώσσα στο προγούλι!

Ναι, καλά ακούσατε! Ανοίξτε το στόμα όσο περισσότερο μπορείτε και βγάλτε έξω τη γλώσσα, μέχρι να νιώσετε ότι το σαγόνι και ο λαιμός «σφίγγουν». Mετρήστε μέχρι το δέκα σ’ αυτή τη στάση και έπειτα χαλαρώστε. Δέκα επαναλήψεις είναι αρκετές. Μια άλλη άσκηση με τη γλώσσαν είναι η παρακάτω: 

Γύρω γύρω όλοι, στη μέση το κεφάλι

Μία από τις πιο εύκολες αλλά σημαντικές ασκήσεις. Έχοντας ίσιο τον κορμό σας, αρχίστε να περιστρέφετε το κεφάλι, σχηματίζοντας έναν νοητό κύκλο. Αν νιώσετε ενοχλήσεις ή για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να κάνετε την άσκηση, σχηματίστε ένα ημικύκλιο. Ολοκληρώστε ένα σετ των 10 επαναλήψεων από τη μία μεριά κι ακόμα ένα από την άλλη.

Η άσκηση του ροφού

Γυρίστε προς τα πίσω το κεφάλι και, αφού κάνετε ένα μικρό ζέσταμα, αρχίστε να ανοιγοκλείνετε τα χείλη, όπως στο βίντεο:

Stretching στον λαιμό

Εκτός από το να χάσετε το προγούλι, το πλάγιο στρέτσινγκ στον λαιμό θα σας βοηθήσει και να χαλαρώσετε. Στο παρακάτω βίντεο, θα δείτε πώς να κάνετε πρώτα ένα χαλαρωτικό ζέσταμα και στο τρίτο λεπτό θα δείτε ακριβώς την άσκηση.

Φιλήστε το... ταβάνι!

Καθίστε ίσια και γείρετε προς τα πίσω το κεφάλι έτσι ώστε να βλέπετε το ταβάνι. Τότε, «σουφρώστε» όσο περισσότερο μπορείτε τα χείλη σας σαν να στέλνατε ένα φιλί στον αέρα. Λογικά, θα νιώθετε ένα «τράβηγμα» στην περιοχή του λαιμού. Μείνετε με τη στάση του φιλιού για 5 δευτερόλεπτα, έπειτα χαλαρώστε το στόμα και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Δύο σετ των 15 επαναλήψεων αρκούν.

Χαμογελάστε είναι μεταδοτικό!

Προσποιηθείτε ότι χαμογελάτε πλατιά, μείνετε έτσι για μερικά δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε. Επαναλάβετε καθημερινά, τουλάχιστον 10 φορές. 

Κάντε μασάζ

Κάντε μασάζ στην περιοχή του λαιμού (όχι μόνο), με απαλές κινήσεις όπως δείχνει το βίντεο. Λίγα λεπτά την ημέρα θα σας βοηθήσουν να πείτε αντίο στο προγούλι δια παντός. 

Προσοχή στη στάση του σώματός σας!

Εκτός από τη διατροφή και τις ασκήσεις, δώστε ιδιαίτερη βάση στη στάση του σώματός σας, ειδικά στην εποχή μας που περνάμε πολλή ώρα είμαστε σκυμμένοι πάνω από την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ. Το να έχουμε συνεχώς το κεφάλι σκυμμένο προς τα μπροστά, μαζί με την έλλειψη άσκησης οδηγεί στην ελλιπή κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στην περιοχή, δίνοντας το πράσινο φως στο διπλοσάγονο.

Γι’ αυτό, προσέξτε τη στάση του σώματός σας και φροντίστε ο λαιμός και η σπονδυλική σας στήλη να είναι στην ίδια ευθεία, ακόμα κι όταν κάθεστε. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να κάνετε μασάζ στην περιοχή, που θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v