Να πώς η μείωση της σπατάλης τροφίμων γίνεται ευκαιρία για απόλαυση κι εκπαίδευση για γονείς και παιδιά

Να πώς η μείωση της σπατάλης τροφίμων γίνεται ευκαιρία για απόλαυση κι εκπαίδευση για γονείς και παιδιά

Ο Σεπτέμβριος για κάθε γονιό είναι η εποχή των νέων ξεκινημάτων και της ανανέωσης. Μετά το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία, λοιπόν, μήπως είναι η στιγμή να υιοθετήσεις και μία καλή συνήθεια για όλη την οικογένεια αλλά και για το περιβάλλον; Στο δικό μας σπίτι, πάντως, το φθινόπωρο ήρθε με μία σειρά από μικρές αλλά πολύ σημαντικές αλλαγές με έναν και μόνο στόχο: τη μείωση της σπατάλης τροφίμων – ένα μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει όχι μονάχα το περιβάλλον και την κοινωνία, αλλά και το πορτοφόλι μας!

Για να καταλάβεις για τι πράγμα μιλάμε, θα σου πω ότι το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε παγκόσμιο επίπεδο, πετιέται. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι περίπου 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο! Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τα τρομακτικά αυτά νούμερα, ξεκινώντας από το σπίτι και την οικογένειά μας.

Κάπου εδώ, έρχεται η ΑΒ Βασιλόπουλος να επιβεβαιώσει, για μία ακόμα φορά, πως είναι εδώ για όλα όσα νοιαζόμαστε - ως πελάτες, ως άνθρωποι και ως γονείς! Γι’ αυτό ηγείται μιας προσπάθειας, ώστε να μάθουν όλοι για το πρόβλημα και να υιοθετήσουν έξυπνες κι εύκολες συνήθειες για να το μειώσουν. Με συνοδοιπόρο της το WWF Ελλάς, μάλιστα, έχει ξεκινήσει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των κρίκων της εφοδιαστικής της αλυσίδας με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Μέσα, δε, από το site της, παρουσιάζει πρακτικά tips που θα λατρέψεις αφού θα σε βοηθήσουν, εκτός από το να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων, να οργανώσεις καλύτερα τα ψώνια σου, να ανακαλύψεις συνταγές που θα λατρέψει όλη η οικογένεια και να κάνεις και οικονομία.

Δες παρακάτω τα tips της ΑΒ Βασιλόπουλος, που εμείς, ως οικογένεια, έχουμε ήδη υιοθετήσει στο δικό μας σπίτι.

  • Ψωνίζουμε πάντα με λίστα που, πέρα από προϊόντα, αναφέρει και ποσότητες.
  • Δεν μπερδεύουμε πια την «ημερομηνία λήξης» με την «ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση». Η δεύτερη, αν το τρόφιμο έχει συντηρηθεί σωστά, υποδηλώνει πως το προϊόν μπορεί να καταναλωθεί και μετά το πέρας της.
  • Προτιμάμε εποχικά και τοπικά προϊόντα που είναι και πιο θρεπτικά, για όλους!
  • Βάζουμε μπροστά τα τρόφιμα που είναι πιο παλιά και, για να μαθαίνουν από τώρα τα παιδιά, τακτοποιούμε τα τρόφιμα όλοι μαζί – σαν παιχνίδι.
  • Δεν βάζουμε μαζί τρόφιμα όπως πατάτες και κρεμμύδια. Επειδή κάποια λαχανικά παράγουν αιθυλένιο και κάποια άλλα είναι ευαίσθητα σε αυτό, τσέκαρε τη λίστα εδώ για να τα συντηρείς, όλα, όπως πρέπει.
  • Επιλέγουμε μια μέρα (πχ. την Κυριακή) για να φτιάξουμε όλοι μαζί, οικογενειακώς, το πρόγραμμα με τις μαγειρικές όλης της εβδομάδας. Έπειτα, τοποθετούμε όλα τα φρέσκα τρόφιμα που δεν πρόκειται να καταναλώσουμε μέσα στην εβδομάδα, σε τάπερ, στην κατάψυξη!
  • Επειδή τα παιδιά είναι απρόβλεπτα, τους σερβίρουμε αρχικά μικρές μερίδες και ξαναγεμίζουμε μόνο αν θέλουν κι άλλο. Επίσης, όποιος κι αν μαγειρεύει, φροντίζει να ετοιμάζει μόνο την ποσότητα που θα χρειαστούμε ως οικογένεια.
  • Τα «περισσεύματα» γίνονται αφορμή για την παρασκευή νέων και νόστιμων συνταγών, όπως σούπες, σάλτσες ή πίτσα με λαχανικά!
  • Κάθε Σάββατο πρωί, απολαμβάνουμε όλοι smoothies με τα πιο παλιά φρούτα και λαχανικά του ψυγείου μας. Είναι τόσο θρεπτικά και νόστιμα!
  • Κι επειδή συχνά δεν τρώνε όλο το φρούτο τους… φτιάχνουμε μαζί σουβλάκια με τα κομμάτια φρούτων που άφησαν και τα απολαμβάνουμε με άλλη διάθεση.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος είναι, έμπρακτα, δίπλα σε κάθε γονιό, ώστε να καταφέρει να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων στο σπίτι. Ωστόσο, φροντίζει να μειώσει τη σπατάλη και στα καταστήματα και τις αποθήκες της με πολλούς περισσότερους τρόπους. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2019, η εταιρεία δεσμεύτηκε να μειώσει τη δική της σπατάλη τροφίμων κατά 50% μέχρι το 2025. Η αρχή είχε γίνει ήδη από το 2013 με δωρεές τροφίμων μέσω του Προγράμματος «Τρόφιμα Αγάπης» που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Σε αυτή την κατεύθυνση, προχώρησε και στην ίδρυση της πρώτης Συμμαχίας για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων στην Ελλάδα, μαζί με την οργάνωση «Μπορούμε». Επιπλέον, πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, 18μήνη έρευνα για τη σπατάλη τροφίμων σε κάθε κρίκο της εφοδιαστικής της αλυσίδας, ώστε να κατανοήσει καλύτερα τα αίτια του προβλήματος και να προβεί σε ακόμα πιο αποτελεσματικές λύσεις.

Όπως εμείς φροντίζουμε το σπίτι και την οικογένειά μας, έτσι και η ΑΒ Βασιλόπουλος κάνει ό,τι μπορεί για να φροντίσει το μεγάλο μας σπίτι, τη Γη, αλλά και τη μεγάλη της οικογένεια στην οποία και εμείς ανήκουμε! Εμείς; Τι φαγητό θα «σώσουμε», σήμερα κιόλας;

Δείτε περισσότερα στο www.ab.gr/responsible/meiosi-spatalis-trofimon!

v