«Όσα ονειρεύομαι να κάνω όταν κάποτε γίνω γιαγιά»

«Όσα ονειρεύομαι να κάνω όταν κάποτε γίνω γιαγιά»

Όποια γιαγιά και αν ρωτήσουμε για τα εγγόνια της, θα δούμε το πρόσωπό της να λάμπει και να μιλάει για εκείνα με τα πιο γλυκά λόγια. Μια μητέρα ανυπομονεί για τη στιγμή που το παιδί της θα της χαρίσει εγγονάκια και ονειρεύεται από τώρα τη ζωή της ως γιαγιά.

«Παρόλο που η κορούλα μου είναι ακόμα μικρή, υπάρχουν φορές που σκέφτομαι πώς θα ήμουν σαν γιαγιά. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά αν μου μοιάσει η κόρη μου θα μπορούσα κάλλιστα να καλωσορίσω το πρώτο μου εγγόνι πριν ακόμα γίνω 50 χρονών. 

Έχω γνωρίσει πολλές γιαγιάδες στη ζωή μου - τη δική μου, των παιδιών μου, των γονιών των φίλων μου και των πεθερικών μου - και πάνω κάτω έχω μια ιδέα για το τι είναι καλό να κάνει μια γιαγιά και τι όχι. Έτσι, λοιπόν, κατέληξα στα εξής:

Θα περνάω χρόνο με το κάθε εγγόνι μου ξεχωριστά. Θέλω όλα μου τα εγγονάκια να νιώθουν ότι έχουν όλη μου την προσοχή κι ότι κανείς δεν θα διακόψει τη συζήτηση ή το παιχνίδι μας. 

Θα ακολουθώ τους κανόνες της κόρης μου και του άντρα της. Δεν θα κάνω του κεφαλιού μου. Σε όλες τις καλές και υγιείς οικογένειες ο ρόλος της γιαγιάς είναι να στηρίζει τους γονείς και να δίνει πολλή αγάπη στα εγγόνια της, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα τα κακομαθαίνει. Δεν θα ήθελα ποτέ να σαμποτάρω το πρόγραμμα που έχει επιβάλλει η κόρη μου στα παιδιά της και αν κάποτε από την καλή μου καρδιά ξεπεράσω κάποιο όριο, θα ζητήσω συγγνώμη.

Θα βοηθάω την κόρη μου ουσιαστικά. Παραμένω η μαμά της και θέλω να της προσφέρω βοήθεια και υποστήριξη, όταν το χρειάζεται. Δεν θα με πειράζει να προσέχω τα μωρά της για να πάει στη δουλειά της, να ξεκουραστεί ή να βγει με τον άντρα της. Επίσης, αν δεν προλαβαίνει να μαγειρέψει... εγώ είμαι εδώ! Το ότι έγινα γιαγιά δεν σημαίνει ότι σταμάτησα να είμαι μαμά.

Θα είμαι προχώ-γιαγιά. Δεν θα δαιμονοποιήσω την τεχνολογία και θα προσπαθώ να είμαι ενήμερη για ό,τι συμβαίνει στον κόσμο. Σε οποιαδήποτε ηλικία πρέπει να συμβαδίζουμε με την εποχή μας.

Θα φτιάχνω τα πιο νόστιμα μπισκότα. Η αλήθεια είναι ότι τα γλυκά δεν είναι το φόρτε μου, αλλά μέχρι να γίνω γιαγιά θα έχω μάθει τουλάχιστον να φτιάχνω πεντανόστιμα μπισκότα, έτσι ώστε τα εγγόνια μου να λένε ότι ''της γιαγιάς τα μπισκότα είναι τα καλύτερα''.

Όταν γέννησα την κόρη μου πραγματικά ερωτεύτηκα. Φανταστείτε, λοιπόν, πώς θα νιώσω όταν θα μου πει ''μαμά, είμαι έγκυος''. Ανυπομονώ για τη στιγμή που θα ακούσω ένα μικρό πλασματάκι να με φωνάζει γιαγιά. Νομίζω ότι είναι η πιο γλυκιά λέξη μετά το μαμά.»

v