«Ο θηλασμός με βοηθάει να κοιμίζω τον γιο μου και δεν σκοπεύω να τον σταματήσω»

«Ο θηλασμός με βοηθάει να κοιμίζω τον γιο μου και δεν σκοπεύω να τον σταματήσω»

Ο παρατεταμένος θηλασμός όπως και το να θηλάζει μια μητέρα το μωρό της δημόσια παραμένουν αμφιλεγόμενα ζητήματα που διχάζουν τον κόσμο. Η Kellie Scott αγγίζει και τα δύο θέματα, μιλώντας για την δική της εμπειρία και μοιράζεται την άποψή της.

«Πριν γεννηθεί ο γιος μου, με προειδοποίησαν ότι ο θηλασμός μπορεί να μην είναι εύκολος και ότι αν ήταν κάτι που πραγματικά ήθελα να κάνω, μπορεί να χρειαζόμουν υποστήριξη για να το πετύχω. Έτσι, συμφιλιώθηκα με το γεγονός ότι μπορεί να μην μοιραζόμουν ποτέ αυτή τη μοναδική στιγμή με το παιδί μου.

Ήμουν όμως τυχερή. Ο Lane θήλασε μέσα σε λίγα λεπτά από την γέννησή του και συνεχίζουμε σταθερά 16 μήνες μετά - πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.

Στον δυτικό κόσμο ο παρατεταμένος θηλασμός (ο θηλασμός που υπερβαίνει τους 12 μήνες δηλαδή) θεωρείται ταμπού μέχρι και σήμερα. Προσωπικά είμαι ευγνώμων στις γυναίκες που μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες και γνώσεις και χάρη σε αυτές, σήμερα συνεχίζω να θηλάζω, γνωρίζοντας ότι αυτό είναι το σωστό για μένα και το μωρό μου.

Δεν έχω την ανάγκη να δικαιολογήσω σε κανέναν την απόφασή μου, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ενημέρωση σε ό,τι αφορά τον παρατεταμένο θηλασμό. Παρόλο που τα οφέλη του είναι πολλά και αναγνωρίζονται ευρέως από έγκριτους ιατρικούς οργανισμούς, υπάρχουν άνθρωποι που... έχουν μείνει αρκετά πίσω στο θέμα, εξαιτίας κάποιων απόψεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά τη συνέχιση του θηλασμού έως και το 2ο έτος ζωής των παιδιών.

Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC) της Αυστραλίας συνιστά να συνεχίζεται ο θηλασμός μετά την εισαγωγή στερεών τροφών για όσο διάστημα επιθυμούν η μητέρα και το μωρό. Όταν ο απογαλακτισμός γίνεται από το παιδί, συνήθως λαμβάνει χώρα μεταξύ 2 και 4 ετών.

Η καθηγήτρια ανθρωπολογίας Katherine Dettwyler διαπίστωσε ότι η ελάχιστη προβλεπόμενη ηλικία για φυσικό απογαλακτισμό στους ανθρώπους είναι από 2,5 έως 7 ετών.

Ο θηλασμός μπορεί να παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών ενός παιδιού. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών. Δίνει συναισθηματική ασφάλεια στο μωρό και μας βοηθάει να ξεκουραστούμε. Ο κατάλογος με τα οφέλη είναι πραγματικά μεγάλος.

Ωστόσο, εξακολουθώ να ακούω τακτικά ότι "όταν βγάλουν το πρώτο δόντι" ή "όταν μπορούν να το ζητήσουν", ο θηλασμός πρέπει να σταματήσει. Για τον Lane, ο θηλασμός δεν είναι απλώς μια πηγή τροφής και παρηγοριάς. Είναι ο τρόπος με τον οποίο τον βάζω να κοιμηθεί. Είναι η υπερδύναμη μου.

Όσον αφορά τον δημόσιο θηλασμό...

Σε πολλούς πολιτισμούς, ο παρατεταμένος θηλασμός είναι απλά "θηλασμός". Αλλά καθώς το γυναικείο στήθος σεξουαλικοποιείται διαρκώς, γίνεται όλο και πιο δύσκολο για μια μαμά να θηλάζει δημόσια. Ίσα-ίσα που αναγκάζεται να ''κρυφτεί'' για να θηλάσει, διαιωνίζοντας έτσι την άγνοια και την προκατάληψη.

Ποτέ δεν απέφυγα να ταΐσω τον γιο μου δημοσίως και έχω λάβει μόνο θετικά σχόλια από γυναίκες. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνει, συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο οι άνθρωποι να επικρίνουν την επιλογή μας.

Δεν έχει σημασία το ότι ξέρω ότι υπάρχει παραπληροφόρηση. Θα νιώσω ευάλωτη.

Σκοπεύω να θηλάσω τον Lane για όσο διάστημα λειτουργεί και για τους δυο μας και δεν μου αρέσει να σκέφτομαι ότι μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα τον αποθαρρύνω επειδή θα είμαστε κάπου έξω. Στηρίζω την απόφασή μου και δεν μετανιώνω. Άλλωστε, ο θηλασμός είναι κάτι όμορφο.»

Πηγή: abc.net.au

v