Όσα έμαθα όταν αρρώστησε πρώτη φορά το νεογέννητό μου

Όσα έμαθα όταν αρρώστησε πρώτη φορά το νεογέννητό μου

Η πρώτη φορά που αρρώστησε η νεογέννητη κόρη μου ήταν από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες της ζωής μου! Όλα ξεκίνησαν με έναν έντονο βήχα που πήρα αψήφιστα. Στην αρχή νόμιζα πως πνίγηκε με το γάλα αλλά, μέσα σε πολύ λίγες ώρες, ανέβασε υψηλό πυρετό, παρουσίασε έντονο συνάχι και καταλήξαμε στην ΜΕΘ ένα βήμα πριν την πνευμονία.

Στο τέλος, ευτυχώς, όλα πήγαν καλά αλλά από αυτή την περιπέτεια πήρα μερικά  πολύτιμα μαθήματα τα οποία εφαρμόζω μέχρι και σήμερα. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι να βρίσκομαι πάντα σε ετοιμότητα όχι μόνο για την κόρη μου που σε λίγο θα κλείσει τα 2 της χρόνια, αλλά και για τον γιο μου που είναι μόλις 40 ημερών. 

Στο σπίτι υπάρχει πάντα φυσιολογικός ορός

Τα μωρά παρουσιάζουν πολύ συχνά συνάχι που, αν δεν το αντιμετωπίσεις αμέσως μπορεί να κινδυνεύσουν σοβαρά, γι’ αυτό και στο σπίτι υπάρχει πάντα φυσιολογικός ορός! Μία φορά την ημέρα, συνήθως κάθε βράδυ μετά το μπάνιο, καθαρίζω τη μυτούλα του νεογέννητου μωρού μου με αμπούλες φυσιολογικού ορού. Αν παρουσιάζει μπούκωμα ή πιο έντονο ρουθούνισμα, επαναλαμβάνω τη χρήση του πιο πολλές φορές την ημέρα, ιδιαίτερα πριν από τα γεύματά του ώστε να μπορεί να φάει πιο εύκολα. 

Ωστόσο, φροντίζω να υπάρχει πάντα φυσιολογικός ορός και για την κόρη μου, η οποία αν και έχει μάθει να φυσάει τη μύτη της μόνη της, είναι απαραίτητος όταν το συνάχι είναι έντονο και επίμονο. Εξάλλου, ήταν από τις πρώτες συμβουλές που μου έδωσε η παιδίατρος και σκοπεύω να την εφαρμόζω για όσο περισσότερα χρόνια μπορώ. 

Δεν πηγαίνω πουθενά χωρίς θερμόμετρο παρακολούθησης

Είναι σημαντικό να μπορείς να παρακολουθείς συνέχεια την θερμοκρασία του παιδιού μια και, τις περισσότερες φορές, ο πυρετός είναι το πρώτο δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά. Με το θερμόμετρο παρακολούθησης Fever Trap  δεν χρειάζεται να ενοχλώ ή να ξυπνάω το νεογέννητό μου για να παρακολουθώ τη θερμοκρασία του. Τοποθετώ κάτω από τη μασχάλη του το ειδικό patch, που μοιάζει με μαλακό μαξιλαράκι, και το συνδέω με την αντίστοιχη εφαρμογή που έχω κατεβάσει στο κινητό μου. Στη συνέχεια, σετάρω το Fever Trap ώστε να με ειδοποιεί κάθε φορά που η θερμοκρασία του μωρού μου ξεπεράσει τους βαθμούς που έχω ορίσει, κι έτσι καταλαβαίνω αν ανέβασε πυρετό ακόμα κι όταν κοιμάμαι! 

Φυσικά το χρησιμοποιώ και στην κόρη μου κάθε φορά που βήχει, έχει συνάχι ή βλέπω τα ματάκια της ταλαιπωρημένα. Της τοποθετώ το ειδικό patch και δεν χρειάζεται να την ξυπνάω μέσα στη νύχτα για να παρακολουθώ τη θερμοκρασία της. Γενικά, πάντως, έχω πάντα στην τσάντα μου το θερμόμετρο παρακολούθησης γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε ένα παιδί θα εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα μιας ίωσης (ή κάτι πιο σοβαρού).

Όλα τα συμπτώματα είναι σοβαρά

Ακόμα κι ένα τυχαίο βηχαλάκι μπορεί να είναι η αρχή ενός σοβαρού κρυώματος. Πλέον είμαι συνεχώς σε επιφυλακή και δεν αφήνω τίποτα στη τύχη του. Ένας απλός πόνος στο πόδι, ένα συνάχι που επιμένει ή το αδικαιολόγητο κλάμα του μωρού μου, είναι καλοί λόγοι για να επισκεφθώ άμεσα τον παιδίατρο ή ένα νοσοκομείο. Επίσης, δεν παραβλέπω τις τακτικές εξετάσεις των παιδιών μου καθώς η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. 

Αν έπρεπε να δώσω μια συμβουλή σε μία νέα μαμά, λοιπόν, θα ήταν να μην παίρνει τίποτα αψήφιστα όσον αφορά την υγεία του παιδιού της. Εάν νιώσει ότι κάτι δεν πάει καλά, ακόμα κι όταν φίλοι και συγγενείς τής λένε ότι γίνεται υπερβολική, να ακολουθεί το ένστικτό της και να μην ακούει κανέναν άλλον εκτός από τον παιδίατρο.

v