Ο 4,5 ετών γιος μου κάνει πάνω του την ανάγκη του. Τι να κάνω;

Ο 4,5 ετών γιος μου κάνει πάνω του την ανάγκη του. Τι να κάνω;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι σχεδόν 4,5 ετών και αρνείται να πάει στην τουαλέτα για να κάνει τα κακά του, ενώ με τα τσίσα δεν έχει πρόβλημα. Όπου και να πάμε τα κρατάει και όταν γυρνάμε σπίτι κρύβεται και τα κάνει πάνω του. Ο παιδίατρος μού είπε να του δίνω συγκεκριμένο φάρμακο κάθε μέρα, έτσι ώστε να μη μπορεί να κρατηθεί και να αναγκαστεί να πάει τουαλέτα. Ξέρει ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και ξέρει πώς να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Πήγαμε και σε παιδοψυχολόγο. Κάναμε τα πάντα, αλλά δεν γίνεται τίποτα.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Με αφορμή τον υπέροχο γιο σας, έχετε να δείτε ξανά τη λειτουργία και το συμφέρον της οικογένειας σας.

Αναφέρεστε σε ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό, που η αγωνία σας σας έχει κατακλύσει και κινδυνεύετε να χάσετε την ομορφιά αυτής της φάσης.

Ο γιoς σας, σας κοίτα με αγωνία, ώστε να καθρεπτιστεί στα μάτια σας, να νιώσει αποδοχή, εμπιστοσύνη, ασφάλεια ότι είστε εκεί να τον υποστηρίξετε και με σεβασμό στον δικό του ρυθμό να ενισχύσετε το προχώρημα του. Κοιτώντας σας, βλέπει την αγωνία σας και την καταγράφει ως δική του ανεπάρκεια. Αυτή η καταγραφή είναι πολύ σημαντική, όχι μόνον για το θέμα της τουαλέτας, αλλά για την αυτοεικόνα του συνολικά.

Οποιαδήποτε μορφή βιασύνης δε θα τον ωφελήσει. Τρυφερά και με αγάπη του επιτρέπετε να κινηθεί όπως ο ίδιος νιώθει καλά και ταυτόχρονα δουλεύετε προς την εξέλιξη, όχι γιατί αυτό που κάνει δεν είναι σωστό, αλλά γιατί έχει δυνατότητες που ο ίδιος ακόμη δεν αναγνωρίζει. Αυτές τις δυνάμεις έχετε να φωτίσετε!

Να τον χαίρεστε!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v