Ο 2χρονος γιος μου λέει μόνο 15 λέξεις – χρειάζεται λογοθεραπεία;

Ο 2χρονος γιος μου λέει μόνο 15 λέξεις – χρειάζεται λογοθεραπεία;
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 24 μηνών και εκτελεί κανονικά εντολές: χαιρετάει, στέλνει φιλία και όλα τα σχετικά! Είναι πρόωρος 8 μηνών ! Αυτό που με απασχολεί πολύ είναι η ομιλία του. Λέει γύρω στις 15 με 20 λέξεις! Επικοινωνεί πολύ με το σώμα και τα χέρια του, δείχνει αυτό που θέλει και προσπαθεί να μιλήσει αλλά με το τρόπο του. Με αγχώνει που δεν μιλάει. ‘Έχει πρόβλημα ανάπτυξης;  Μέχρι ποτέ να περιμένω πριν ζητήσω βοήθεια (π.χ. λογοθεραπεία);
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να χαίρεστε τον όμορφο γιό σας! Όπως έχουμε συζητήσει στο παρελθόν με αφορμή και άλλα ερωτήματα παρόμοια με το δικό σας, η ανάπτυξη ενός παιδιού αξιολογείται συνυπολογίζοντας όλους τους παραμέτρους, τη συνολική του εικόνα. Κάθε επίπεδο ανάπτυξης μπορεί να έχει ένα διαφορετικό ρυθμό, χωρίς αυτό να προμηνύει κάποια δυσκολία.

Ο παιδίατρός σας λοιπόν είναι ο καταλληλότερος για να σας βοηθήσει. Μαζί του μπορείτε να συζητήσετε τους προβληματισμούς σας και να σας συμβουλεύσει για το πως να κινηθείτε. Επίσης, ίσως θα ήταν βοηθητικό να ζητήσετε μια αξιολόγηση από λογοπεδικό. Ο ειδικός στην ανάπτυξη του λόγου, θα μπορούσε να σας συμβουλεύσει κάποιους τρόπους που ίσως και εσείς θα μπορούσατε να εφαρμόσετε στην καθημερινότητά σας ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξη του λόγου του γιού σας. 

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v