Ένα κείμενο για όσους ρωτάνε τις μαμάδες «τι έκανες όλη μέρα και κουράστηκες;»

Ένα κείμενο για όσους ρωτάνε τις μαμάδες «τι έκανες όλη μέρα και κουράστηκες;»

Η δουλειά που κάνουν οι μαμάδες στο σπίτι δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή εύκολα... Κανείς δεν μπορεί να «δει» τον χρόνο που περνάς με τα παιδιά, τις συζητήσεις που θα γίνουν ή τα όρια που θα προσπαθήσεις να τηρηθούν.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να δει τις πρακτικές δουλειές που τρώνε μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σου αφού λίγα λεπτά αφού τις ολοκληρώσεις, το σπίτι ξαναγίνεται άνω κάτω! Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος θα σε ρωτήσει με απορία «μα καλά, τι έκανες όλη μέρα;», στείλε του να διαβάσει το παρακάτω κείμενο. 

«Μπήκε ο άντρας μου σπίτι και με ρώτησε "μα καλά, τι έκανες όλη μέρα; Το σπίτι είναι όπως το άφησα το πρωί".

Υπήρχαν ακόμα σωροί από ρούχα στο πάτωμα, αλλά δεν ήταν τα χθεσινά που πέταξαν πριν κοιμηθούν. Είναι καινούρια ρούχα... Η κουζίνα είναι ακόμα λερωμένη αλλά τώρα με λεκέδες από μακαρόνια και τυρί και όχι από κοτόσουπα όπως χθες.

Τα παιδιά δείχνουν ακόμα πιο ατημέλητα απ' ότι νωρίς το πρωί που μόλις είχαν σηκωθεί από το κρεβάτι. Ξεκίνησαν τη μέρα τους ντυμένα και χτενισμένα στην τρίχα, αλλά μέχρι το απόγευμα ήταν πάλι αναμαλλιασμένα, βρώμικα και με την υπερένταση που προκαλεί η κούραση της μέρας. 

Είναι αργά το απόγευμα, κοιτάς το σπίτι και αντιλαμβάνεσαι ότι, πράγματι, δεν μπορείς να αποδείξεις πως όλη μέρα έκανες δουλειές. 

Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι μαγείρεψες τρία διαφορετικά γεύματα για να μην μείνει κανείς παραπονεμένος, έπλυνες τα πιάτα, άστραψες την κουζίνα, σφουγγάρισες, τακτοποίησες τα πεταμένα παιχνίδια πάνω από τρεις φορές, έβαλες δυο μπουγάδες, άπλωσες και σιδέρωσες. 

Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι το μεσημέρι το σπίτι ήταν σαν να μην μένεις άνθρωπος μέσα και ο μεγάλος σου γιος σου είπε ''μπράβο μαμά, φαίνεται πολύ καθαρό!''. Ούτε πως κάποια στιγμή ξάπλωσες κατάκοπη στον καναπέ να ξαποστάσεις και μέσα σε λίγη ώρα ήταν ΞΑΝΑ όλα πεταμένα στο πάτωμα. 

Ξανά λερωμένα πιάτα στον νεροχύτη, ξανά λεκέδες παντού, ξανά ακαταστασία και χάος... Κι ενώ αρχίζουν να κυλάνε δάκρυα από τα μάτια σου, επιστρέφει ο άντρας σου από τη δουλειά για να σε ρωτήσει με ξέπνοη φωνή ''Πάλι άνω κάτω είμαστε; Τι έκανες όλη μέρα;''.

Να θυμάσαι, όμως, πως μεγαλώνεις παιδιά και το σπίτι, όσο κι αν πασχίζεις, σπάνια μένει καθαρό και τακτοποιημένο για πολλή ώρα. Μην αμφισβητείς ποτέ τη δουλειά σου και μην αφήνεις και τους άλλους να την αμφισβητούν.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι μαμάδες κάνουν τα πάντα ακόμα κι αν ο κόπος τους δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός». 

v