Να πω στην 5χρονη κόρη μου ότι δεν υπάρχει Άη Βασίλης ή όχι ακόμα;

Να πω στην 5χρονη κόρη μου ότι δεν υπάρχει Άη Βασίλης ή όχι ακόμα;
Ερώτηση:
Καλημέρα! Χθες η 5χρονη κόρη μου, επιστρέφοντας από το νηπιαγωγείο, με ρώτησε με αγωνία γιατί η συμμαθήτριά της της είπε πως δεν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης ενώ εκείνη τον έχει δει κι έχει και φωτογραφία μαζί του. Ένιωσα αμηχανία και προβληματισμό για το τι πρέπει να της απαντήσω. Να συνεχίσω ή όχι το μύθο του Άη Βασίλη; Σε ποια ηλικία λέμε στα παιδιά την αλήθεια; Ευχαριστώ.

Υ.Σ . Συγχαρητήρια για το έργο που κάνετε.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα τόσο για τα καλά σας λόγια όσο και για το ερώτημά σας. 

Η απάντηση στο πολύ σημαντικό ερώτημα αυτό, ταιριάζει να παραχθεί σε κάθε οικογένεια, σύμφωνα με τα δικά της πιστεύω και αξίες, και τον τρόπο που όλα αυτά επιθυμούν να τα επικοινωνήσουν προς τα παιδιά.

Ο Άγιος Βασίλης υπάρχει. Υπάρχει με τη μορφή που υπάρχουν όλοι οι Άγιοι της θρησκείας μας. Είναι ο Άγιος που μέσα από την ιστορία του διδάσκει την προσφορά, το μοίρασμα, την ανιδιοτέλεια, την ισότητα, τη χαρά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αυτά τα ωραία μηνύματα να τα μοιραστείτε με τα παιδιά σας. Ένας από αυτούς είναι η ιστορία του Άγιου Βασίλη. Εάν σας ταιριάζει ή όχι ο τρόπος αυτός, είναι μια προσωπική απάντηση που έχετε να δώσετε.

Με τα παιδιά μας μοιραζόμαστε πάντα αλήθεια, σε όποια ηλικία. Δε συμφέρει σε καμία φάση και σε καμία περίπτωση να προσπαθήσουμε να τα ξεγελάσουμε ή να υποτιμήσουμε την αντίληψη τους. Αντιθέτως, συμφέρει να αξιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία που έχουμε υπέρ τους και υπέρ μας!

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.  

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v