Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία Παίδων - η αναμονή στα επείγοντα φτάνει τις 8 ώρες

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία Παίδων - η αναμονή στα επείγοντα φτάνει τις 8 ώρες

Ενώ η γρίπη στα παιδιά θερίζει, αδειάζουν οι σχολικές τάξεις και γεμίζουν οι αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων Παίδων. Το Σάββατο, στο νοσοκομείο "Αγλαΐα Κυριακού" που εφημέρευε, η αναμονή έφτανε μέχρι και τις οκτώ ώρες ενώ 150 παιδιά περίμεναν στις 10 το βράδυ για να εξεταστούν από γιατρό.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνει χειρότερη όσο προχωράμε προς τις γιορτές, οπότε και οι ειδικοί αναμένουν να έχουμε μεγάλο κύμα της εποχικής γρίπης, που έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος στη χώρα μας. Τα περισσότερα περιστατικά, όπως λένε οι πληροφορίες, αφορούν σε γρίπη Α (H1N1).

Έκρηξη κρουσμάτων στα παιδιά

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν πως στις ηλικίες 0-4 ετών, τα κρούσματα γρίπης ανά 1.000 επισκέψεις φτάνουν φέτος τα 120, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν στα δέκα περίπου, ενώ στις ηλικίες 5-14 ετών τα 80 κρούσματα, όταν πέρσι ήταν κάτω από είκοσι. Η τελευταία επιδημιολογική έκθεση για την εβδομάδα 28 Νοεμβρίου – 04 Δεκεμβρίου) έδειχνε πως οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδησυνδρομή παρουσίασαν αύξηση (41.5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα φαρμακεία την ίδια ώρα τα φάρμακα που χορηγούνται σε παιδιά έχουν εξαφανιστεί.

Καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, σκευάσματα για το βήχα, εισπνεόμενα, παυσίπονα, ακόμη και φυσιολογικοί οροί (που χρησιμοποιούνται για τη ρινική αποσυμφόρηση).

Οι ειδικοί τονίζουν πως μετά από δύο χρόνια πανδημίας και λόγω των προστατευτικών μέτρων τους δύο προηγούμενους χειμώνες (μάσκες στα σχολεία, αντισηπτικά, πλύσιμο χεριών κτλ) το ανοσοποιητικό σύστημα έχει χάσει την άμυνά του απέναντι στους ιούς του αναπνευστικού που επανεμφανίζονται με μεγάλη σφοδρότητα. Τα παιδιά μάλιστα έχουν πιο ανώριμο ανοσολογικό σύστημα σε σχέση με τους ενήλικες.

Τα συμπτώματα

Η κλινική συμπτωματολογία της γρίπης περιλαμβάνει:

-Πυρετό (μεγαλύτερο ή ίσο με 38ο C) και ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Βήχα
- Πονόλαιμο
- Μυαλγίες
- Συνάχι
- Πονοκέφαλο
- Ρίγος
- Αίσθημα κόπωσης
- Διάρροια και εμέτους

Τονίζεται ότι τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες μέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών.

Πηγή: thetoc.gr

v