«Βοήθεια, μας κυνηγάνε!»: πώς έσωσα τα παιδιά μου χάρη σε εφαρμογή παρακολούθησης που έβαλα στο κινητό τους

«Βοήθεια, μας κυνηγάνε!»: πώς έσωσα τα παιδιά μου χάρη σε εφαρμογή παρακολούθησης που έβαλα στο κινητό τους

Πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα αν πρέπει ή όχι να παρακολουθούν τα παιδιά τους μέσω εφαρμογών κάθε φορά που κυκλοφορούν μόνα τους και τρέμει το φυλλοκάρδι τους... Από τη μία ανησυχείς ότι επεμβαίνεις στην προσωπική τους ζωή αλλά από την άλλη νιώθεις ασφάλεια κάθε φορά που ανοίγουν την πόρτα και φεύγουν. 

Η παρακάτω αναγνώστρια, με τη συγκλονιστική της, αποδεικνύει πως τίποτα δεν είναι ανήθικο ή παρεμβατικό όταν πρόκειται για την ασφάλεια των παιδιών μας: 

«Μαμά! Βοήθεια!  Μας κυνηγάνε…

Ξύπνησα το πρωί εξαντλημένη. Δεν μπορούσα να πιστέψω τι είχε συμβεί την προηγούμενη βραδιά. Το βλέμμα μου πέφτει στο τραπέζι του σαλονιού. Τρία ποτήρια είναι πάνω και ένα μπουκάλι νερό μισογεμάτο ή, μισοάδειο. Τρία παιδιά καθόντουσαν χθες βράδυ στον καναπέ και τους έδινα να πιούνε νερό. Τρία παιδιά είχαν φύγει από το σπίτι δυόμιση ώρες νωρίτερα για βόλτα. Τρία ποτήρια με νερό πάνω στο τραπέζι, τρία παιδιά, ευτυχώς, γύρισαν στο σπίτι. 

Και είναι καλά.

"Μαμά! Βοήθεια! Μας κυνηγάνε!" ξαφνικά στο κινητό άκουσα τη φωνή του λαχανιασμένη, σπασμένη, αλαφιασμένη. "Μας κυνηγάνε, μαμά, έλα γρήγορα! Είμαι κάπου στη Φιλοθέη…".

Τρόμος. Και πανικός. Τίποτα από εκείνες τις στιγμές δεν περιγράφεται.

Κάπου στη Φιλοθέη… αμέσως θυμάμαι ότι είμαστε συνδεδεμένοι μέσω του κινητού μας, έχω τον εντοπισμό του. Πατάω τα κουμπιά τρέμοντας στην εφαρμογή. Είμαι ήδη στην πόρτα, φοράω ήδη παπούτσια, μπαίνω στο ασανσέρ. Βλέπω το στίγμα του. Είναι στη Φιλοθέη και βλέπω ακριβώς πού. Ξεκινάμε. 

Βλέπω τώρα τις κλήσεις στο κινητό. 9 λεπτά πέρασαν από την πρώτη του κλήση. 9 λεπτά για να φτάσω στο σημείο. 9 λεπτά αιωνιότητας. 

Μέσα σε 9 λεπτά με πήρε 8 φορές. Η κάθε κλήση του για δευτερόλεπτα. Είμαστε στον δρόμο και καλούμε την αστυνομία, δίνουμε το στίγμα του παιδιού. 

"Μαμά! Πού είσαι; Μας έχουν κυκλώσει!"

"Μαμά! Έλα γρήγορα! Έπιασαν τον Κ…"

"Μαμά! Είμαστε εδώ και μας έχουν κυκλώσει!"

"Έρχομαι! Έχω καλέσει αστυνομία! Έρχομαι!"…

Φτάσαμε. Πριν την αστυνομία. Καταφέραμε να πάρουμε πίσω τα παιδιά, προλάβαμε πριν τα αγγίξουν, πριν…πριν… 

Ήταν τρία παιδιά που έκαναν τη βόλτα τους και ήταν τουλάχιστον 15 συμμορίτες που τους είχαν κυκλώσει και είχαν ήδη πιάσει τον έναν. Σε κάτι στενά ερημικά, εκεί είχαν φτάσει μετά το κυνηγητό που τους έκαναν. Διαλύθηκαν λίγο πριν φτάσει η αστυνομία.

Κάθομαι στον καναπέ. Ακόμη τρέμω. Τα παιδιά είναι στο σπίτι και είναι καλά. Πίνουν νερό. Κοιτάω πότε τα γυάλινα ποτήρια τους πότε την οθόνη του κινητού μου. Πάντα είχα την έγνοια μήπως δεν κάνω καλά που είμαστε συνδεδεμένοι στην εφαρμογή, μήπως εφαρμόζω ένα είδος παρακολούθησης, ανελευθερίας, υπερπροστασίας. Μπορούσα να ξέρω πάντα πού βρίσκεται. Δεν ήμουν σίγουρη ότι έκανα καλά…

Είχα διαβάσει πρόσφατα ένα άρθρο με τίτλο "Όλοι οι γονείς είναι δειλοί". Αναφερόταν ακριβώς στην παρακολούθηση των παιδιών από τους γονείς μέσω κινητού. Ναι, ένιωθα δειλή μετά από αυτό το άρθρο. Μπορούσα να βρω ανά πάσα στιγμή το στίγμα του, ήμουν μια θρασύδειλη. 

Ποτέ δεν είχα φανταστεί πόσο ηρωικό ήταν αυτό που έκανα.

Ακούγεται ακόμα μέσα στα αυτιά μου το τρέμουλο της φωνής του "Μαμά! Βοήθεια!"… και η οθόνη μου ανάβει, πληκτρολογώ και βλέπω αμέσως πού βρίσκεται το παιδί. Και κάνω ό,τι δεν θα έκανε ποτέ ένας δειλός. Φεύγω αμέσως για το σημείο. Ειδοποιώ την αστυνομία και δίνω το στίγμα. Βρίσκομαι εκεί σε 9 λεπτά. Απόλυτα επικίνδυνη κατάσταση: έχω φτάσει πριν την αστυνομία. Δρω χωρίς την αστυνομία, αλλά με την πεποίθηση ότι θα έρθει. Δεν άργησε το περιπολικό, εγώ κινήθηκα πολύ γρήγορα. Είχαμε προλάβει. Χάρη στην τεχνολογία, χάρη στο κινητό. Χάρη στη συμφωνία μας να έχουμε τον εντοπισμό μας ενεργοποιημένο.

Σκεφτείτε πόσο πολύτιμο είναι το κινητό και όλες αυτές οι εφαρμογές, όταν τις χρησιμοποιείτε σωστά. Πόσο σημαντικό είναι να ξέρουν οι γονείς να τις χρησιμοποιήσουν και να συνδεθούν. Πόσο σημαντικό είναι να βάλουμε στις ειδοποιήσεις SOS που έχουμε όλοι στο κινητό μας (στις ρυθμίσεις) τις επαφές έκτακτης ανάγκης που εμείς διαλέγουμε. Με ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα, σε περίπτωση κλήσης έκτακτης ανάγκης, θα ειδοποιηθούν οι επαφές μας αυτές και θα τους δοθεί άμεσα το στίγμα μας, ώστε να κινητοποιηθούν, να καλέσουν την αστυνομία…

Ναι, η τεχνολογία σε βοηθά σήμερα να σώσεις το παιδί σου πριν έρθει η αστυνομία. Δεν λέω ότι είναι το καλύτερο δυνατό να συμβεί. Σαφώς και η αστυνομία πρέπει να φτάνει πρώτη για να χειρίζεται τα περιστατικά με επαγγελματισμό.

Λέω ότι η τεχνολογία σήμερα σε βοηθά να σώσεις το παιδί σου, να μην είσαι δειλός.

Γιατί το να είσαι σήμερα γονιός σημαίνει ότι είσαι ήρωας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v