Γιατί ερωτευόμαστε τους λάθος ανθρώπους;

Γιατί ερωτευόμαστε τους λάθος ανθρώπους;

Kαλώς ή κακώς, οι περισσότερες από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, ερωτευτήκαμε τον λάθος άνθρωπο. Ξέρετε ποιον εννοούμε... Εκείνον τον τύπο που τσαλαπάτησε μαζί με τα συναισθήματα και την αυτοεκτίμησή μας. Ράγισε την καρδιά μας και άφησε στο πέρασμά του πολλές ανασφάλειες και φόβους.

Ωστόσο, το να ερωτευτείς το λάθος άτομο μπορεί να σε ωριμάσει και να σε κάνει πιο προσεκτική στις επιλογές σου. Άλλωστε, έμαθες με τον πιο σκληρό τρόπο τι ΔΕΝ θέλεις από έναν σύντροφο...

Τι γίνεται, όμως, όταν επανειλημμένα έλκεσαι και ερωτεύεσαι ανθρώπους που δεν ανταποδίδουν την αγάπη σου και σε προδίδουν σε κάθε ευκαιρία; Όχι, δεν έχεις τον... μαγνήτη! Ήρθε, όμως, η ώρα να αναρωτηθείς για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό.

Μοντελοποίηση της οικογένειας

Όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε, πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τη ζωή και τις σχέσεις, τα μάθαμε παρατηρώντας και αλληλοεπιδρώντας με τους γονείς μας. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον που έχει βιώσει κάτι τραυματικό, να καταλήγει σε ανθυγιεινές και άκρως τοξικές σχέσεις.

Η κακοποίηση και η συναισθηματική παραμέληση είναι οικεία στοιχεία για έναν ψυχικά τραυματισμένο άνθρωπο με αποτέλεσμα να θεωρεί (λανθασμένα!) ότι μόνο τέτοιες συμπεριφορές του αξίζουν ή να έχει την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να αλλάξει τον σύντροφό του.

Ο φόβος της μοναξιάς

Δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί κανείς τη μοναξιά. Πολλές φορές μας πιάνει φόβος και απελπισία ότι θα μείνουμε για πάντα μόνοι μας με αποτέλεσμα να μπαίνουμε σε σχέσεις χωρίς να εξετάζουμε αν αυτός ο σύντροφος είναι ο κατάλληλος για εμάς.

Η αληθινή αγάπη δεν πρέπει να πηγάζει από την απελπισία ή τον φόβο της μοναξιάς. Αυτή η ανάγκη για συντροφικότητα μπορεί να βοηθάει βραχυπρόθεσμα, αλλά είναι  θέμα χρόνου μέχρι να διαλυθεί η ψευδαίσθηση και να αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα. Το να συμβιβαζόμαστε με λιγότερα από αυτά που αξίζουμε προκαλεί περισσότερο πόνο από το να μείνουμε μόνοι μας για κάποιο διάστημα.

(Πολύ) χαμηλή αυτοεκτίμηση

Μία μεγάλη και σκληρή αλήθεια είναι η εξής: αν δεν αγαπήσεις εσύ τον εαυτό σου, κανείς άλλος δεν θα το κάνει για σένα. Για να πάρουμε την αγάπη που μας αξίζει πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, να συμφιλιωθούμε με τους δαίμονές μας και να μάθουμε να «ακούμε» τις συναισθηματικές μας ανάγκες.

Με σεβασμό και όρια πρώτα προς τον εαυτό μας και ύστερα προς τους άλλους, θα μπορέσουμε να κάνουμε υγιείς σχέσεις που δεν μας πληγώνουν, αλλά μας κάνουν καλύτερους.

Το να ερωτευόμαστε τους λάθος ανθρώπους δεν σημαίνει ότι δεν αξίζουμε να μας αγαπούν.

Δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε τον άνθρωπο που θα μας δίνει τρυφερότητα και διαρκή χαρά.

Σημαίνει, όμως, ότι πρέπει να κάνουμε κάποιες αλλαγές που θα σπάσουν το προηγούμενο μοτίβο των πληγών μας. Σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία επούλωσης και ανάπτυξης.

Πρέπει να δώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο και τον χώρο που χρειαζόμαστε για να δούμε τον εαυτό μας με μια άλλη ματιά. Να δούμε το μοναδικό και όμορφο άτομο που αξίζει να το σέβονται και να το αγαπούν.

v