Βασίλης Κώστας: ο Ηπειρώτης λαουτίστας που διεκδικεί βραβείο Grammy στην Αμερική

Βασίλης Κώστας: ο Ηπειρώτης λαουτίστας που διεκδικεί βραβείο Grammy στην Αμερική

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των 65ων βραβείων Grammy ,στην Crypto Arena, στο Λος Άντζελες και ανάμεσα στους υποψήφιους βρίσκεται και ένας Έλληνας μουσικός με καταγωγή από τα Ιωάννινα.

Ο λόγος για τον λαουτίστα Βασίλη Κώστα που διεκδικεί το βραβείο στην κατηγορία “Καλύτερο Τζαζ/Λάτιν Άλμπουμ της χρονιάς”, ως μέλος του τζαζ σχήματος του διάσημου πιανίστα της τζαζ Danilo Perez, «Global Messengers», για τον δίσκο «Χρυσαλίδα».

Ποιος είναι ο Βασίλης Κώστας

Ο λαουτίστας από τα Ιωάννινα που διαγωνίζεται στα φετινά βραβεία Grammy είναι απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος του Global Jazz Institute του περίφημου Berklee College of Music της Βοστώνης και κάτοχος δύο σημαντικών βραβείων για την προσφορά του στη διάδοση της ηπειρωτικής μουσικής στην Αμερική.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ “Περίμετρος” ο Βασίλης Κώστας αποκάλυψε πως η μέχρι τώρα πορεία του στον κόσμο των Τεχνών είχε αρκετές δυσκολίες ωστόσο, με σκληρή δουλειά κατάφερε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

«Ξεκίνησα από τα Γιάννενα από όπου κατάγομαι. Είχα την τύχη να έχω μια φιλόμουση οικογένεια που πάντα με ενθάρρυνε να ακολουθήσω τη μουσική κατεύθυνση… Οι παππούδες μου τραγουδούσαν ηπειρώτικη μουσική.

Ο πατέρας μου έπαιζε τζαζ και μπλουζ μέσα στο σπίτι. Οπότε όλες αυτές οι μουσικές επιρροές ήρθαν και ενώθηκαν στις σπουδές μου στο Berklee Collage of Music, στη Βοστώνη όπου εκεί άρχισα να εξερευνώ τις μουσικές γέφυρες μεταξύ της ηπειρωτικής μουσικής που γνώριζα από την οικογένειά μου και τους δασκάλους μου με τη τζαζ που έμαθα εκεί».

«Με φυσικό τρόπο άρχισε να δημιουργείται μια δική μου φωνή μέσα από το λαούτο, σαν ένα νέο όχημα και άρχισαν να δημιουργούνται συνεργασίες» συμπλήρωσε ο υποψήφιος για Grammy Βασίλης Κώστας.

Ο Έλληνας λαουτίστας μετρά πολλές συνεργασίες με μουσικούς παγκόσμιου βεληνεκούς και έχει καταφέρει να διακριθεί στο μουσικό στερέωμα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ αυτή την περίοδο είναι και καθηγητής Μουσικής στο Μακεδονικό Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: tlife.gr

v